Yerel basının sıkıntılarını yerinde incelemek üzere Bingöl’e gelen Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, resmi ilanlarla ilgili yaşanan sıkıntılardan dolayı son 10 yılda Anadolu’daki pek çok gazetenin kapanma noktasına geldiğini söyledi.

BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, Gazeteciler Konfederasyonu Genel Başkanı Nuri Kolaylı ve Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir ile birlikte Bingöl’deki yerel basın kuruluşlarını ziyaret etti. İlk olarak Bingöl Gazeteciler Cemiyeti’ni ziyaret eden heyet, Cemiyet Başkanı Ömer Şanlı ve yönetim kurulu üyelerinden yerel basının sorunlarına ilişkin brifing aldı. Arslan, yerel basının Anadolu’nun her bölgesinde farklı farklı problemlerle karşı karşıya olduğunu belirterek, ortak ve en büyük sorunun resmi ilanlarda yaşanan daralmalar olduğunu söyledi. Daralmaların belli başlı sebeplerinin olduğunu vurgulayan Arslan, “Bunlardan bir tanesi, yerel idarelerin acil alım kapsamında alımlar yapması ve ihalenin istisnasını sağlaması. İkincisi, ilanları toplayarak yapması, üçüncüsü ise alımları ya da ihaleleri bölmek suretiyle yine ilandan imtina etmek gibi bir durumla karşı karşıyayız" dedi.

"İLAN PARALARINI CEPLERİNDEN ÖDEMİYORLAR"

Basın İlan Kurumu Şubesi olmayan yerlerde daha özel bir problemin olduğunu ifade eden Arslan, "195 sayılı Yasa resmi ilan ve resmi reklamların peşin olduğunu söylemekle beraber kimi yerlerde kimi kurumlarda 6 aya kadar bu ilan paralarının ödenmediğini görüyoruz. Bingöl’den bu idarecilere çağrıda bulunuyoruz; hiç kimse cebinden bir kaynağı gazetelere aktarıyor değil. Kanun koyucu, bir kamu görevi olan yayıncılığı desteklemek için resmi ilanlar yoluyla bir metot belirlemiştir. Bu ilanların verilmesi hem 195 sayılı Kanun’un hem İcra İflas Kanunu’nun, hem de Kamu İhale Kanunu’nun gereğidir. Öncelikle bu görevin yerine getirilmesi lazım" diye konuştu.

"KDV VE GELİR VERGİLERİ CEPTEN ÖDENİYOR"

Resmi ilan bedeli ödemelerinin peşin olduğunu ifade eden Arslan, bunun gerçekleştirilmesi gerektiğini kaydederek şöyle devam etti:

"Aksi halde meslektaşlarımız KDV’lerini ödedikleri, gelir vergisi ödedikleri ilan paralarıyla ilgili para alamamanın dışında ceplerinden ilave kaynak aktarmış oluyorlar. Burada hem merkezi bürokrasiye hem de merkezi iktidara seslenmek istiyoruz, Anadolu bu toprakların sesidir. Türkiye’nin birliğinin, bütünlüğünün, beraberliğinin, kardeşliğinin, dünden aldıkları değerleri yarına aktarılmasının tek yöntemidir. Anadolu’daki gazetelerimizi yaşatacak bir süreç başlatılmalıdır. Biz eminiz ki siyasilerimiz, iktidarıyla muhalefetiyle bunun farkındadırlar. Ama bu konuya ilişkin acil olarak önlem alınması gerekmektedir."