KONYA (AA) - Anadolu Kartalı-2015/1 Eğitimi'nin basın ve seçkin gözlemci günü, Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında yapıldı.

Program, Anadolu Kartalı 2015/1 Eğitimi kapsamında belirlenen senaryoya göre, harekat düzenleyecek uçakların kalkış yapması ile başladı.

Anadolu Kartalı Binası Ana Brifing Salonu'ndaki brifingde, Anadolu Kartalı Eğitim Merkezi Filo Komutanı Hava Pilot Yarbay Hasan Saffet Çelikel, bu alandaki ilk eğitiminin 2001 yılında icra edildiğini söyledi.

 

Eğitimin her yıl milli veya uluslararası olarak Anadolu Kartalı Eğitim Merkezinde icra edildiğini belirten Çelikel, bugüne kadar 14 ülkenin katılımıyla 37 eğitimin uygulandığını, yaklaşık 22 bin sorti uçuşun yapıldığını anlattı.

- Eğitime 104 uçak ve yaklaşık bin 500 personel katılıyor

Çelikel, eğitime NATO, ABD, Almanya, İngiltere, İspanya ile Pakistan'dan 104 uçak ve yaklaşık bin 500 personelin katıldığını kaydetti.

Brifingin ardından, salonda perdeye yansıtılan program sayesinde katılımcılar, harekatı takip etti. Hazırlanan senaryo kapsamında kırmızı ve mavi birliklere ait uçaklar harekat icra etti. Muharip Hava Kuvveti ve Hava Füze Savunma Komutanı Hava Orgeneral Abidin Ünal ve Pakistan Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Sohail Aman da uçuş gerçekleştirdi.

Hava Kuvvetleri Komutanı Hava Orgeneral Akın Öztürk, 3. Ana Jet Üs Komutanı Hava Pilot Tümgeneral Fatih Sert, İspanya Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Javier Garcia Arnaiz, Azerbaycan Hava Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Ramiz Tahirov, Alman Hava Kuvvetleri Harekat Başkanı ve NATO Uden Birleştirilmiş Hava Harekat Merkezi Komutanı Korgeneral Joachim Wundrak ve ABD Harekat Başkanı Korgeneral George Williams da tatbikat uçuşlarını perdeye yansıtılan görüntüden izledi. 

Eğitimin, Türk kara ve deniz kuvvetleri unsurlarının katıldığı ilk uluslararası Anadolu Kartalı eğitimi olduğu, bu kapsamda gerçekleştirilen tatbikatta, Akdeniz'de oluşturulan harekat alanında havadan su üstü unsurlarına taarruz yapıldığı bildirildi.

Öte yandan bugün başlayan ve 3 gün sürecek "Hava fotoğrafçıları günleri" kapsamında da 20 ülkeden yaklaşık 500 fotoğrafçı, uçakların kalkış ve inişlerini fotoğraflayacak.

3. Ana Jet Üssü'nde 8 Haziran'da başlayan Anadolu Kartalı 2015/1 Eğitimi 19 Haziran'da sona erecek.