KONYA (AA) - Moda tasarımcısı Zeynep Kartal'ın ülkesinde ilk defa Konya'da 8 Nisan'da gerçekleştireceği "Anadolu Selçuklu Defilesi"nin geliri, kimsesiz çocuklar ve ihtiyaç sahiplerine bağışlanacak.

Medyadoktoru Yapım Organizasyon firmasından yapılan açıklamaya göre, tasarımlarını Kartal'ın yaptığı, Konya Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Türkmedya, Torku ve KaptanTextile'nin destekleriyle 8 Nisan'da Dedeman Otel'de düzenlenecek defilede sosyal sorumluluk projesi de yer alacak. Bu kapsamda Konya Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının açtığı banka hesabına, isteyenler bağışta bulunabilecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yapımcı Savaş Uğurlu, en eski uygarlık merkezlerinden biri olan Anadolu Selçuklu dönemi kıyafetlerinin kültürel açıdan günümüze dek az işlenmiş bir konu olduğunu belirtti.

Bu yıl birçok ulusal ve uluslararası projeye imza atacaklarını, yaptıkları projelerde Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade eden Uğurlu, şunları kaydetti:

"Projemizi 8 Nisan'da Anadolu Selçuklu Kültür Defilesi ismiyle yaparak, bu önemli şehrimizi ve kültürümüzü tüm dünyaya anlatmayı hedefliyoruz. Toplumların hafızalarını tazelemek ve tarihi hasretleri gidermek gayesiyle Konya'da yapacağımız bu defileyle Anadolu Selçuklu medeniyetini bugünün diliyle görücüye çıkartacağız."

- "Anadolu Selçuklu günümüze uyarlanacak"

Tasarımcı Zeynep Kartal ise defilede tasarlayacağı 30 parça özel koleksiyonda Anadolu motifleri ve renklerini temel aldığını ve o dönemde olduğu gibi 7 çeşit kumaş deseni kullanacağını aktardı.

21. yüzyılın modern ve hızla değişen anlayışının, kültürel ögeler ile araya mesafe koysa da nostaljik hasretleri gidermenin yöntemlerini aradıklarını anlatan Kartal, Anadolu Selçuklu döneminin önemli hikayesinden yararlanılarak hazırlanacak proje ve koleksiyonun 21. yüzyılın güncelliğini de içinde barındırarak günümüzün Avrupası tarafından şekillendirilen moda kavramına alternatif bir bakış açısı olması yönüyle güncel bir tasarım hareketi olacağını bildirdi.

Defilenin bir sosyal sorumluluğunun da olmasının, kendisini gururlandırdığını belirten Kartal, şöyle devam etti:

"Organizasyon firması ile sosyal sorumluluk bilincimiz doğrultusunda toplum yararına projeler üretmeye karar verdik. Bu defilenin amacı; kültürümüze katkıda bulunarak Türkiye'yi dünyaya tanıtmaktır. Türkiye'nin tarihi mirasına dikkati çekmeyi hedefleyip tasarımların, ülkemizin tanıtımına katkıda bulunmasını sağlamaktır. Konyamız yurtdışında yeteri kadar bilinmiyor. Eylül ayında yapılacak London Fashion Week'te Anadolu Selçuklu Defilesi'nden 30 parça özel tasarım tanıtılacak. Bu sayede gerek dünyanın en önemli medya mensuplarına, gerekse alanında en iyi moda tasarımcılarına Konyamızı, ülkemizi ve Anadolu Selçuklu kültürümüzü duyurmuş olacağız. Uluslararası platformlarda Anadolu Selçuklu projesi dışında farklı ve ses getirecek projeler de yapacağız."