KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale Üniversitesi'nde "Anayasa Mahkemesi'ne Bireysel Başvuru" konulu panel düzenlendi.

Kırıkkale Üniversitesi Maliye Topluluğunca Zafer Salonu'nda düzenlenen panelde konuşan Anayasa Mahkemesi Raportörü Abdullah Tekbaş, Anayasa Mahkemesi'nin temel hak ve özgürlüklerle ilgili ihlal iddialarını inceleyen yüksek yargı organı olarak faaliyet gösterdiğini söyledi.

Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkına değinen Tekbaş, "Bireysel başvuru getirilmesinin temel gerekçelerinden biri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne Türkiye'den çok fazla bireysel başvuru yapılıyor olması ve Türkiye aleyhine ihlaller çıkıyor olması. Bunun engellenebilmesi ve meselenin Türkiye içinde halledilebilmesi bakımından bireysel başvuru, Türkiye'de 2010 yılında kabul edildi ve 2012 yılında gerekli yasal düzenlemenin yapılmasıyla da fiilen uygulanmaya başlandı" diye konuştu.

Tekbaş, 2010 yılındaki KPSS'de usulsüzlük iddialarına ilişkin soru üzerine, adayların bir hak ihlali olduğunu düşünürlerse Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunabileceklerini belirterek, şunları söyledi:

"Öncelikle bu sınav iptal edilecek mi edilmeyecek mi bunu bilmiyoruz. Bunu görmek lazım. Daha sonra bununla ilgili başvuru yollarının tüketilmesi gerekiyor. İdare başvuruları yapacaklar, oraya gidilecek, yargısal başvuruları yapacaklar. En son bize gelecek. Somut olay nasıl bizim önümüze gelir, onu şimdiden söylemek pek mümkün değil. Bazı insanlar orada yargılanacaklar, o ceza yargılaması sürecinde yargılama süreciyle ilgili ihlaller olabilir. Tutukluluğun uzun sürmesiyle ilgili ihlal iddiaları olabilir. Her konuda gelebilirler ve başvurabilirler. Nereden gelirler, nasıl gelirler bunu süreç işletildikten sonra göreceğiz."

Panelde konuşan Anadolu Ajansı Finans Direktörü ve Kırıkkale Üniversitesi Maliye Bölümü kurucusu Doç. Dr. Seyfi Yıldız da üniversite öğrencilerine kendilerini iyi yetiştirmelerini önerdi.