ANKARA (AA) - Anayasa Mahkemesi, bir hükümlüye gönderilen gazetenin, bazı sayfaları çıkarılarak teslim edilmesini ifade özgürlüğünün ihlali saydı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Ankara 2 No'lu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda hükümlü bulunan Kamuran Reşit Bekir, bir gazeteye abone oldu.

Gazetenin bir sayısında Abdullah Öcalan'ın "demokratik toplum manifestosu" adı altında beş ciltten oluşan bir savunma hazırladığı ve her hafta beşinci ciltten bir bölümün yayınlanacağı duyuruldu. Gazetenin bundan sonraki 85 nüshasında söz konusu kitabın bazı bölümleri Kürtçe yayımlandı.

Ceza İnfaz Kurumu Eğitim Kurulu ise Diyarbakır 3 No'lu Hakimliğince kitaba el konulmasına ve kitabın toplatılmasına karar verildiği gerekçesiyle, gazetenin ilgili kısımlarının çıkarılarak Bekir'e teslim edilmesini kararlaştırdı.

Kamuran Reşit Bekir, gazeteye erişiminin engellendiğini savunarak, ifade özgürlüğünün ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Yüksek Mahkeme, başvurucunun ifade özgürlüğü hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

- "Müdahale gerekli ve ölçülü değil"

Kararda, hükümlü ve tutukluların Anayasa'daki temel hak ve hürriyetlerin tamamına sahip oldukları belirtildi, süreli veya süresiz yayınlara ulaşabilmenin ifade özgürlüğünün norm alanı kapsamında kaldığı vurgulandı.

Cezaevlerinde düzenin, güvenliğin ve disiplinin sağlanması açısından hükümlü ve tutuklulara verilecek yayınların denetlenmesinin özellikle yüksek güvenlikli ceza infaz kurumlarında önem taşıdığı belirtilen kararda, şöyle denildi:

"Eğitim Kurulu, başvurucunun PKK terör örgütünün bir üyesi olarak işlediği suçlardan dolayı mahkum edildiğini gözeterek terör örgütü liderinin yazarı olduğu bir kitabın bazı bölümlerinin bir gazete vasıtasıyla içeri alınmasının güvenlik ve disiplin açısından bir risk oluşturup oluşturmayacağını değerlendirebilir. Ancak bu durumda dahi hakka yapılacak müdahalenin gerekçelerinin ilgili ve yeterli bir şekilde ortaya konulması gerekir."

Eğitim Kurulunun müdahalesini, Diyarbakır 3 No'lu Hakimliğinin kitabı toplatma kararına dayandırdığı belirtilen kararda, Anayasa Mahkemesinin hak ihlali sonucuna vardığı bir başka başvurunun ardından toplatma kararının kaldırıldığı anlatıldı.

Kararda, başvurucunun ifade özgürlüğüne yapılan müdahalenin demokratik toplumda gerekli ve ölçülü olmadığı kaydedildi.