ANKARA (AA) - Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması (TAP) Vakfı Genel Koordinatörü Nurcan Müftüoğlu, sağlık konusunun tüm kurumların gündeminde yer alması gerektiğini ifade etti. 

TAP Vakfınca, sağlık kuruluşları ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile bazı üniversitelerin öğretim üyelerinin katılımıyla Ankara Kadın Sağlığı Çalıştayı düzenlendi. 

Çalıştayın açılışında konuşan Müftüoğlu, 30'uncu yılına giren vakfın, bireylerin yaşam kalitesini yükseltmek, kadınların ve kız çocuklarının bilgiye erişimini arttırmak için cinsiyet eşitliği temelinde çalışma yürüttüğünü ifade etti.

Müftüoğlu, "Kadın Sağlığı Eğitim Programı", "Güvenli Annelik Eğitim ve Danışmanlık Programı" ve "Cinsel Sağlık Eğitim Programı" ile ülkenin farklı bölgelerinde, farklı gruplara yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Kadınların temel sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Müftüoğlu, kız çocuklarının ve kadınların cinsiyet eşitsizliğini bebeklikten başlayarak yaşamak durumunda kaldıklarını ileri sürdü.

Sağlık konusunun, sadece sağlıkçılara bırakılmayacak önemli bir konu olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlık, belli bir uzmanlık alanı olarak sivil toplum kuruluşları, hak temelli kadın çalışmaları tarafından biraz konunun dışında bırakıldı. Oysaki şiddetten, kadın haklarına kadar uzanan çizgide, çok temel bir nokta. Sivil toplum kuruluşları, kadın kuruluşları olarak, 'Bu sağlık işidir, onların uzmanlık alanıdır' yaklaşımını da kırıp, sağlığı, bütün kurumların gündemine sokmalıyız diye düşünüyorum." 

Yerel yönetimlerin toplum çalışmaları anlamında son yıllarda daha aktif olduğuna dikkati çeken Müftüoğlu, "Yerel yönetimler artık mahalle bazında kurdukları toplum birimleri ile daha aktif olarak kadın çalışmalarına katılıyorlar. Biz de bu katılım sürecinde, bu birimlerin kadın sorunlarına daha bütünsel yaklaşmaları ve kadın sağlığı konusunda, koruyucu sağlık konusunda daha fazla inisiyatif geliştirmeleri için 'Ne yapabiliriz?' diye düşünüyoruz" dedi.

Çalıştayda, "Koruyucu Sağlık Perspektifi ile Geliştirilmesi Gereken Alanlar", "Kadın ve Üreme Sağlığında Mevcut Durum ve Hizmetler" başlıklı sunumlar da yapıldı.