ANKARA (AA) - İçişleri Bakanı Efkan Ala, NTV canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ankara'daki terör saldırısına yönelik son bilgileri de paylaşan Ala, 22 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan birisinin serbest bırakıldığını, 21'inin ise adli işlemlerinin devam ettiğini bildirdi.

Soruşturmanın son derece kapsamlı, ciddi ve derinlemesine devam ettiğine değinen Ala, bu çerçevede yeni gözaltıların olabileceğini, bazı kişilerin de ifadesinin alınabileceğini söyledi.

"Uluslararası platformlarda YPG'yi aklama operasyonu"

Ankara'daki terör eyleminin üstlenilmesine ilişkin bir soru üzerine Ala, şöyle devam etti:

"Terör örgütünün açıklaması olsa ne olacak, olmasa ne olacak? Türkiye'de bazı şeyleri artık toplumumuzla, devletimizle, basınımızla netleştirmemiz lazım. Türkiye, birden çok terör örgütü ile mücadele ediyor. Ortadoğu'daki, Suriye'deki, Irak'taki gelişmeler dikkate alındığında Türkiye gerçekten bir terör koalisyonuyla mücadele ediyor ve baş edecektir. Sadece Türkiye mi hayır, Avrupa da baş etmeye çalışıyor. Avrupa'nın göbeğinde de terör eylemleri yapıyorlar. Önceki terör eylemlerinde DAEŞ'in ortaklaşa yaptıkları diğer terör eylemleri gündeme gelmişti. Anında üstlense ne olacak, 3 gün sonra üstlense ne olacak. Burada görülüyor ki PYD, YPG üzerinde kalmasın diye sonra herhalde tartıştılar konuştular. PKK'nın uzantısı olan bir örgütlenme üzerine açıklama yapılırsa kendileri bakımında uluslararası platformlarda YPG'yi aklama operasyonunun doğru olacağı kanaatine varmışlar. Öyle anlaşılıyor. Bunlar taktiklerdir."

"Şebeke tamamen ortaya çıkarıldı"

Ala, bombalı aracın nasıl kiralandığı, nasıl satıldığı, nereye götürüldüğüne ilişkin ayrıntıların netleştirildiğini vurgulayarak, şebekenin tamamen ortaya çıkarıldığını söyledi.

"Çok sayıda bomba yakalandı"

Son birkaç günde kamuoyuyla paylaşılan bilgiler olduğunu hatırlatan Bakan Ala, "Çok sayıda yine bomba, silahlar yakalandı. Biz zaman zaman bunları açıklıyoruz ama açıkçası tamamını da açıklamıyoruz. Gerek de yok. Dünyanın hiçbir yerinde de her yapılan, önlenen açıklanmaz" ifadesini kullandı.

AA muhabirlerinin PKK'lılarca kaçırılması

Ala, terör örgütü PKK tarafından kaçırılan AA muhabirlerinin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Ala, "Sorun çözüldü. Arkadaşlarımız da görevlerinin başında. Basın mensubunun görev yapmasını engellemek, orada yapılan ne kadar yanlış iş varsa onları örtmek için girişilmiş bir terörist eylem. Ama sorun çözüldü ve arkadaşlarımız görev başında" diye konuştu.

"Terörün kazandığı yeryüzünde herhangi bir ülke yoktur"

"Onların (terör örgütleri) kazanma ihtimalleri sıfırdır, yoktur" diyen Bakan Ala, terörün kazandığı yeryüzünde herhangi bir ülke olmadığını söyledi.

Bakan Ala, yakın zamanda hem valiler kararnamesi hem de emniyet müdürleri kararnamesi olacağını belirterek, "Bazen yer değiştirmeler oluyor, bazen yenileri atanabiliyor. Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra göreceğiz" ifadelerini kullandı.

"Teslim olsunlar ve adalet cezasını hukuk kuralları çerçevesinde versin"

Bakan Ala, "Teröristler gelip teslim olurlarsa sonuçta adalete teslim edilecekler, Türkiye bir hukuk devleti. Orada hendeklerin, çukurların arkasında öleceklerine, gelsinler teslim olsunlar ve adalet onların cezasını hukuk kuralları çerçevesinde versin" şeklinde konuştu.