ANKARA (AA) –  Ankara'da baharın gelişiyle çocukların bizzat elleriyle topladığı çiçek, yumurta ve bulgurdan yapılan unutulmuş gelenek "Çiğdem Aşı", yörük çadırında misafirlere ikram edildi.

Çubuk Belediyesi eski geleneklerin unutulmaması yeni nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla "Çiğdem Aşı" programı düzenledi. Akkuzulu, Kapaklı, İmam Hüseyin ve Eskiçöte mahalle muhtarlıkları tarafından ortaklaşa düzenlenen program için Akkuzulu Ortaokulu öğrencileri yöresel kıyafetler giyerek üç gün boyunca çiğdem topladı.

Karagöl ve çevresinden toplanan çiğdemler ile köye dönen öğrenciler, çiğdemleri çalıya bağlayıp mani söyleyerek, kapı kapı dolaşıp, yağ, bulgur ve yumurta istedi. Daha sonra bir araya getirilen malzemelerle "Çiğdem Aşı" ismiyle bilinen içerisinde çiğdem ve yumurta bulunan bulgur pilavı yapılarak vatandaşlara dağıtıldı.

Misafirlerin oturması için yörük çadırı kurulan Akkuzulu Mahallesi meydanında yapılan "Çiğdem Aşı’" programı, Ankara Kulübü Seğmen Derneği Çubuk Şubesi Seğmen ekibi ile Akkuzulu Ortaokulu halk oyunları ekibinin gösterisiyle başladı. Sinsin ateşinin de yakıldığı programda konuşan Çubuk Belediye Başkanı Tuncay Acehan, Akkuzulu'nun geleneklerin yaşatıldığı bir köy olduğunu söyledi.

Acehan, "Bizim küçüklüğümüzde Çiğdem Aşı diye bu geleneği duyardık. Ama gerçekten ben canlı olarak ilk defa şahit olacağım.  Gerçekten Anadolu insanlarının, köylerin birliğini, dayanışmasını, özellikle bahar ayı ile nevruz, hıdırellez, çiğdem aşı gibi günlerin bu şekilde kutlanması toplumsal coşkuyu artırıyor hem de dayanışmayı, sevgiyi, kardeşliği pekiştiriyor. Böyle günlerimizi inşallah kutlamaya devam edeceğiz" diye konuştu.  

Belediye Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ahmet Karakuş da unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleri yaşatmak istediklerini anlatarak, "Geçmişimizi unutulmaya yüz tutmuş örf ve adetlerimizi gün yüzüne çıkartmak istiyor. Bu tür unutulan etkinlikleri de düzenleyerek halkımıza tanıtmayı, halkımızın bilgilerini artırmayı amaçlıyoruz" dedi.

Akkuzulu Mahallesi Muhtarı Halil Gökmen, yüzyıllardır devam eden geleneği yaşatmaya çalıştıklarını söyleyerek, amaçlarının geleneklerini çocuklarına öğretmek olduğunu belirtti. Gökmen, "Eskiden atalarımız hep bunları bu şekilde yapıyorlarmış. Çocuklarımız bu geleneği bilmiyor. Öğretmeye çalışıyoruz. Bu geleneği de inşallah her yıl bu şekilde devam ettireceğiz" ifadesini kullandı. 

Öğrencilerden Beyza Tuzcu, çiğdem toplarken çok eğlendiklerini ifade ederek, "Burada çiğdem topladık. Yöresel kıyafetlerimizi giyerek köy köy gezerek herkesten yağ, yumurta ve bulgur istedik. Topladığımız ürün ve çiğdemlerle de aş yaptık" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından dua yapılarak Başkan Acehan tarafından 500 yumurta, 200 kilogram bulgur, 20 kilogram tereyağ ve binlerce çiğdemden pişirilen "Çiğdem Aşı" davetlilere dağıtıldı. Çiğdem aşı tatmak için uzun kuyruklar oluşurken, zaman zaman izdihamlar da yaşandı.

Programa, Başkan Acehan'ın yanı sıra İlçe Milli Eğitim Müdürü Murat Aslan, AK Parti İlçe Başkanı Baki Demirbaş, MHP İlçe Başkanı Adem Kisecik, Çubuk Dernekler Federasyonu Başkanı Recep Taş, siyasiler, protokol, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.