ESKİŞEHİR (AA) - Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, üniversitenin 7'den 70'e herkese olduğu yerde, evinde ya da işinde ulaşarak yükseköğretim hakkını ayrıcalık olmaktan çıkarmak için elinden geleni yaptığını söyledi.

Prof. Dr. Gündoğan, AÜ'nün İki Eylül yerleşkesi'nde düzenlenen Açık Öğretim Fakültesi (AÖF) mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada, AÜ açıköğretim sisteminin, 30 yılı aşkın geçmişiyle Türkiye'nin hemen her yerinden ve hatta Türkçe konuşulan birçok ülkeden mezunlar verebilen köklü bir kurum olduğunu kaydetti.

Bu yıl lisans programlarımdan 98 bin ve ön lisans programlarımdan 49 bin olmak üzere yaklaşık 150 bin öğrenciyi mezun ettiklerini ifade eden Gündoğan, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin hemen her yerinde geçen her yıl varlığını daha da güçlendirmekte olan bir kurum, aslında büyük bir aile. Kurulduğu günden bu yana giderek büyüyen bir aile. Sizler bu ailenin çok kıymetli mensupları, bizler, Anadolu Üniversitesinin bütün çalışanları, isteyen herkese eğitim hakkının kutsallığına inanarak bu hizmeti verebilmenin gururu ile çalışmalarımıza hiç durmadan devam etmekteyiz. Sadece Türkiye değil, Türkçe konuşulan birçok ülkede de var olma çabamızın asıl nedeni bu. Anadolu Üniversitesi 7'den 70'e herkese olduğu yerde, evinde ya da işinde ulaşarak yükseköğretim hakkını ayrıcalık olmaktan çıkarmak için elinden geleni yapmaktadır. Bu yönüyle ekonomik ya da sınıfsal ayrım gözetmeyen, hemen her toplumsal kesimden iki buçuk milyonu aşan öğrenci potansiyeli ile açık ve uzaktan öğretimde dünyanın en önde gelen üniversiteleri arasında yer almaktadır."

Prof. Dr. Gündoğan, Anadolu Üniversitesi açıköğretim sisteminin öğrenme teknolojilerini eğitimde fırsat eşitliğini sağlayabilme adına işe koşarak, alanında uzman öğretim elamanlarının da katkısıyla açık ve uzaktan öğretimi, yüz yüze öğretim imkanları ile karşılaştırmaktan da çıkardığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mezunlarımızın okudukları programlardan bu teknolojiler yardımıyla edindikleri birikim sonunda elde ettikleri başarıları göz önüne aldığımızda bunları söylemekte ne kadar haklı olduğumu herkes görebilir. Hatta sizler, bugün burada bizlerle birlikte bu töreni şenlendiren mezunlarımız,  bunun en büyük şahididir. Bu başarılarınız ile gurur duyuyorum. Başarılarınızın devamını diliyor, sizleri mezuniyetiniz dolayısıyla canıgönülden kutluyorum."  

Törende, mezun olan 24 Azerbaycanlı öğrenci adına konuşan Arifa Kazımova, 2010 yılından beri Türkiye'de eğitim gördüğünü ve 2. sınıfta yüksek onur belgesiyle üniversite birincisi olduğunu söyledi.

Mezuniyet sevincini herkesin yaşamasını dileyen Kazımova, ''Bu yıl 24 Azeri öğrenci buradan mezun oluyor. İlerleyen yıllarda bu sayının artmasını diliyorum. Türkiye'de verilen eğitimlerin Avrupa ve Amerika'daki eğitim sisteminden farkı yok. Bize bu olanağı sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

İktisat Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü bitiren 56 yaşındaki Hayrullah Keskin ise 1976 yılında liseyi bitirdikten sonra ülkenin o günkü şartlarının üniversite eğitimi almasına engel olduğunu dile getirdi.

Daha sonra evlendiğini, ilerleyen yıllarda çocuk ve torun sahibi olduğunu anlatan Keskin, "Torunlarım dünyaya geldikten sonra 1980 öncesi içimde kalan o ukdeyi şu anda telafi edebilmek adına okudum. Okumanın yaşı olmadığını herkes biliyor" diye konuştu.

Sosyoloji Bölümünü bitiren ev hanımı 56 yaşındaki Selma Yılmaz da ''Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi sayesinde düşünce yapım, hayata bakış açım değişti. Torunlarımla buraya geldim. Bundan sonra ikinci üniversiteyi bitirmeyi düşünüyorum" ifadesini kullandı. 

Açıköğretim Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümünü bitiren 50 yaşındaki Mehmet Aydın ise üniversitenin 25 yıllık personeli olduğunu belirterek, "Çok mutluyum bundan sonraki hedefim yüksek lisans yapmak olacak" dedi.