YOZGAT (AA) - Yozgat'ta bir lise öğrencisi, araçların ehliyetsiz çalışmasını önleyen sistem geliştirdi.  

Ehliyetsiz sürücünün kullandığı aracın çarpması sonucu ağabeyini kaybeden Şehitler Fen Lisesi 9. sınıf öğrencisi Beyza Dişlitaş, okullarında açılan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı'nda "Güvenli Araç" projesini sergiledi.

Dişlitaş, projeyle, ehliyetsiz araç kullanımı nedeniyle meydana gelen can ve mal kayıplarını önlemeyi amaçladığını söyledi.

Sistemin, aracın ehliyetsiz çalışmasını engellediğini belirten Dişlitaş, bu kapsamda sürücülerin, ehliyetlerini araçlarına tanımlaması gerektiğini kaydetti. Araç sadece tanımlanan ehliyetle çalıştığından hırsızlıkların da önüne geçileceğini dile getiren Dişlitaş, "Araca tanımlı ehliyet kullanılmazsa, kontağı çevirdiğinizde araç çalışmıyor. Bu sayede ehliyeti olmayanlar araç kullanamıyor" diye konuştu.

Dişlitaş, "Projeyi geliştirmemdeki amaç, televizyonlardan izlediğim, ehliyetsiz kişilerin yaptığı kazalar. Daha da önemlisi, ehliyetsiz bir kadın sürücünün kullandığı aracın çarptığı ağabeyimin hayatını kaybetmesi, beni bu projeye yöneltti" ifadelerini kullandı.

Sistem için araca sadece ehliyeti tanıması için yazılım kutusu yerleştirilmesi gerektiğini anlatan Dişlitaş, 8 ayda hazırladığı projenin maliyetinin 250 lira olduğunu kaydetti.

Okul Müdürü Fatih Başkal da proje sayesinde, çocukların, ebeveynlerinin araçlarını izinsiz alarak kazaya yol açmasının ve hırsızlığın önüne geçilebileceğini belirtti. Başkal, projenin geliştirilip tüm araçlara uygulanabileceğini söyledi.