Türkiye’de ve KKTC’deki üniversitelerde yapılan anketler ve araştırmalar sonucunda Arap Devletler Ligi Türkiye Temsilci Büyükelçi Mohamed El Fatah Naciri “Yılın Diplomatı” seçildi.

Türkiye Gençlik ve Spor Konfederasyonu Sözcüsü Aytaç Yamaç konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Arap Devletler Ligi Türkiye Temsilcisi Büyükelçi Mohamed El Fatah Naciri gençler tarafından yılın diplomatı seçildi. Mohamed El Fatah Naciri’nin yılın diplomatı seçilmesinde Ankara’da Türkiye Sanayici İş Kadınları ve İş Adamları Konfederasyonu ve Arap Devletler Ligi işbirliğiyle yapılan Ortadoğu Barış Zirvesi’nin çok etkisi olmuştur. Büyükelçi Mohamed El Fatah Naciri, Genel Başkan Nezaket Emine Atasoy ile Ortadoğu Barış Zirvesi’ne eş başkanlık yapmış ve Türkiye’de yüzyılın barış zirvesini yapmış olması yılın diplomatı seçilmesinde önemli etkenlerdendir’’ dedi.

Mohamed El Fatah Naciri, 2010 yılından bu yana Arap Devletleri Ligi Türkiye Misyon Şefi olarak görev yapıyor. 1968 yılında Kahire Üniversitesi’nden siyaset bilimi lisans derecesine, Arap Bilim ve Teknoloji Akademisi’nden MBA derecesine sahip olan Naciri, Türkiye’den önce İspanya’da da Arap Devletleri Ligi temsilciliği görevinde bulundu. Arap Devletleri Ligi Genel Sekreterliği’nde Uluslararası Örgütler Dairesi ve Asya ve Doğu Avrupa Dairesi Başkanlığı görevlerinde de bulunan Naciri, Arap Devletleri Ligi’ndeki görevlerinden başka Fas’ta bulunan Merkez Halk Bankası’nda (La Banque Central Populaire) mali analizci ve merkezi kredi komisyonu üyesi olarak da çalıştı. Naciri, anadil olarak Arapça’nın yanı sıra iyi düzeyde İngilizce ve Fransızca, orta düzeyde İspanyolca biliyor. Naciri, Türkiye’de Arap devletlerin en üst düzey diplomatı olmakla beraber Arap devletlerin en üst düzey temsilcisi.

ARAP DEVLETLER LİGİ’NE 22 DEVLET ÜYE

Arap Devletler Ligi’ne Irak Cumhuriyeti, Suriye Arap Cumhuriyeti, Lübnan Cumhuriyeti, Ürdün Haşimi Krallığı, Suudi Arabistan Krallığı, Bahreyn Krallığı, Katar Emirliği, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman Sultanlığı, Cibuti Cumhuriyeti, Komorlar Federal İslam Cumhuriyeti, Yemen Cumhuriyeti, Kuveyt Devleti, Mısır Arap Cumhuriyeti, Libya Cumhuriyeti, Tunus Cumhuriyeti, Filistin Devleti, Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Fas Krallığı, Moritanya İslam Cumhuriyeti, Sudan Cumhuriyeti ve Somali Federal Cumhuriyeti üye bulunuyor.