Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 30 olan büyükşehir sayısının en az 40’a yükseleceğini söyledi.

Manisa’daki ziyaretlerine devam eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, MHP’li Manisa Büyükşehir Belediyesini ziyaret etti. Arınç, Büyükşehir Belediyesi önünde Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün tarafından karşılandı. Başkan Ergün’ün Manisa’da yaptığı icraatları uzun uzun anlatması üzerine araya giren Arınç, basın mensuplarına dönerek, “Size bir kıyak yaptım. Bunun kıymetini bilin. Başkanımızın icraatlarını dinliyorsunuz ama yoruldunuz” diyerek esprili bir şekilde konuşmaya başladı.

Manisa’nın Büyükşehir olmasında Hükümetin büyük bir katkısı olduğunu kaydeden Bülent Arınç, “Bütün itirazlara rağmen, bir takım farklı düşüncelere rağmen biz Manisa’nın nüfusu itibariyle de, gelişmişliği itibariyle de Büyükşehir olmasını arzu ettik hamdolsun kesinleşti. 16 Büyükşehir 30’a çıktı. Aynı zamanda bütün büyükşehirler bütünşehir oldu. Yani eskiden belli sınırlar içerisinde bu hizmetler görülürken hamdolsun ki doğru olan yapıldı. Büyükşehirlerin yetkilerini imkanlarını daha fazla artırmak suretiyle bir taraftan da beldeleri kaldırarak, köyleri mahalle yaparak yeni bir düzenleme hayata geçirildi. O günlerde mecliste yapılan tartışmaları hatırlıyorum. Özellikle bazı illerin Büyükşehir olmasına siyasi bakımdan konjonktür bakımından karşı çıkılmasına rağmen o zaman Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, ‘Hayır bu illerin hepsi Büyükşehir olmalı çünkü yönetim açısından, şehirlerin güzelleşmesi, imkanlarının artması daha faydalı olacak’ demişti. Oralarda belki seçimi kaybettik belki ama halkın kazandığını düşünüyorum. Çünkü merkezi bir planlama ile imkanların daha akıllıca kullanılmasıyla şehirlere, kasabalara, köylere, mahallelere çok daha iyi hizmet verilebilecek. Ancak Büyükşehir yasasıyla da belediye gelirleri yasasıyla da uygulamada bazı noktalarda eksiklikler veya uygulamadan doğan sıkıntılar çıktı. Geçtiğimiz ay Bursa’da AK Partili Büyükşehir belediyeleri bir araya gelmişlerdi. Biz de Sayın Başbakanımızla Bursa’da bir program yapmıştık. Orada da gündeme getirdik. Sonra belediye başkanlarıyla ve ilçe belediyeleriyle ve belde olarak devam edenlerle de çalışma yapıldı. Orada 8-10 noktada yapılması gereken değişiklik veya destekler ortaya çıktı. Sanıyorum bütçeyi takiben belediye gelirleri ve Büyükşehir yasası ile ilgili düzenlemeler olabilecek” dedi.

BÜYÜKŞEHİR SAYISI ARTACAK

Büyükşehir sayısını daha da artırmak istediklerini anlatan Arınç, sözlerine şöyle devam etti:

“2019 yılı seçimlerine giderken Türkiye’deki Büyükşehir sayısı daha da artacak. Mevcut 30 büyükşehirimiz nüfusun yüzde 72’sini taşıyor. Yüzde 72 veya 76’sı o bant içinde bir rakam. Milyonlarca insanın büyükşehirde yaşadığını düşünüyoruz. Herhalde ilk düzenleme ile bu rakam yüzde 80’lere 85’lere çıkacak. İlerisini bulamam ama 2019 seçimlerinde Büyükşehirlerin en az 40 olacağını söyleyebilirim. İlçeler içinde belki farklı düzenlemeler gündeme gelebilir. Büyükşehir yasası ile iyi bir iş yaptığımıza inanıyoruz. Anayasaya aykırılıktan tutun, aklın mantığın kabul edemeyeceği pek çok itirazlar oldu ama bunlar politik itirazlardı.”

SÖZDE ÇEVRECİLER

Manisa’ya yıllardan beri bir türlü katı atık bertaraf tesisi kurulamadığına dikkat çeken Arınç, şunları söyledi: “Belediye hizmetlerinin daha ağırlıklı olduğunu düşünüyorum. Özellikle mevcut yerinde zaman zaman yangın çıkararak, zaman zaman küçük patlamalar yaparak çevreye büyük zarar verdiği geçmişten bu yana biliyoruz. Ancak tabi kendilerini çevreci zanneden bazı kuruluşlar politik amaçlarla bu atık tesislerini her zaman engellemeye çalıştılar. 2004-2009 arasında Develi- Heybeli civarında öyle tespit edilen bir yere sonradan foyası çıkan adamlar tarafından bir takım sokak gösteriyle nasıl etkilendiğini ve bir takım meslek kuruluşlarının da bunlara nasıl alet olduğunu biliyoruz. Çok şükür herhalde Uzunburun konusunda bütün engeller aşıldı. Başkanımın şansı var. AK Partili bir belediye başkanı olsaydı yine o nevzuhur adamlar ortaya çıkar, ellerinde süpürgelerle meydanlarda çırılçıplak dolaşırlar yine gösteri yaparlardı. Ama Cengiz Ergün’ü daha çok seviyor onlar. Onu üzmek istememişlerdir. Şanslı bir insan. Kadir Gecesi doğmuş. İnşallah Uzunburun köyünde yeri de gayet güzel bir tesis. Hayati bir tesis, bunu yapmak zorundayız. Herhalde uzaya yapacak halimiz yok”

YARIŞ İÇİNDE OLUN AMA BİRBİRİNİZİN AYAĞINA BASMAYIN

Manisa’nın Büyükşehir Belediyesi olmasının ardından merkezdeki iki ilçeyi AK Parti’nin kazandığını Büyükşehir’i MHP’nin kazandığına vurgu yapan Arınç, bunun birlikte çalışmak için bir engel olmadığını söyledi.“Herkes kendi alanında yarışma içinde olmalıdır ama birbirinin ayağına da basmamalıdır” diyen Arınç, “Başka yerlerde olmayabilir belki ama ben bu uyumun Manisa’da fazlasıyla olacağını düşünüyorum. Mesela Van merkezinde bir Tuşpa Belediyemiz var. Orayı biz kazandık ama Büyükşehir ve diğer ilçeleri başkaları kazandı. Olabilir, bu da halkın bir tercihidir. Ama maalesef medeni ilişkiler yok. Adeta yok etme noktasında kendi imkanlarını diğerlerine vermemek gibi işler yapıyorlar. Başka yerlerde de bu olabilir. Partizanlık veya birilerine rakipliği düşman olarak görme zihniyeti hamdolsun ki Manisa’da yok. Yıllardan beri yoktu bundan sonra da olmayacak. Şüphesiz bazı paylaşım noktalarında da sayın başkanımızın biraz daha cömert olacağını tahmin ediyorum bugünkü konuşmalarından. ‘Tebessüm bile sadakadır’ diyor Peygamberimiz. Yani bir insana güleryüz gösterirseniz bunun bir sermayesi yok ama karşınızdaki insanı kazanırsınız. Kalpten kalbe yol gider. Bizim başkanımız da mütebessim. Bakın yarım saattir yüzünden gülümseme eksik olmadı. Bu demektir ki ‘Şehzadeler ne istiyorsa, Yunusemre ne istiyorsa ben bir adım önde olacağım’ ben öyle anladım.”

MHP’li Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ziyaret anısına Bülent Arınç’a hediye takdim ederken, AK Partili Belediye Başkanları Ömer Faruk Çelik ve Mehmet Çerçi ile birlikte objektiflere poz verdi.