Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Arnavutluk’un değişik şehirlerindeki hastanelerin acil servislerinde çalışan personele İzmir’de acil servis eğitim programı düzenlendi.

Toplum sağlığına verilen önem doğrultusundaki projelerini devam ettiren TİKA’nın katkılarıyla İzmir’de Urla Uluslararası Acil Afet Eğitim ve Simülasyon Merkezi’ndeki eğitim kurslarına Arnavut Hekimlerin katılımını sağlandı.

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun Urla, İzmir Eğitim Merkezi’ni ziyareti sırasında gündeme gelen ve Dr. Esen Uysal’ın öncülüğünde başlatılan Balkan ülkelerinde Acil Sağlık Eğitim Projesi kapsamında Arnavutluk Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’ndan 20 doktorun Acil Servis Eğitimi’ne katılımına destek verildi.

Dr. Esen Uysal’ın öncülüğünde gerçekleşen ve Arnavutluk’un değişik şehirlerindeki hastanelerin acil servislerinde çalışan personelin katıldığı eğitim 15 gün sürdü. Kurs kapsamında katılımcılara, temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği, çocuk ileri yaşam desteği, neonatal (yenidogan) yaşam desteği, afet eğtimi ve travma eğitimi gibi alanlarda uygulamalı eğitim verildi.

Acil sağlık sisteminde çalışan hekimlerin beraber eğitim yapıp, tecrübelerini paylaşmak ve daha çok insan hayatı kurtarmak amacıyla TİKA’nın katkılarıyla gerçekleşen proje ile Türkiye’nin sağlık sistemi, teknik ve hizmet standardı hakkında uygulamalı olarak gerçekleşti. Katılımcılar ayrıca İzmir’deki 112 İstasyonlarını, 112 ambulanslarını, bazı hastaneleri, bazı acil servisleri, yenidoğan yoğun bakım, kardiyoloji ve kalpdamar cerrahisi gibi birimleri de ziyaret etme imkanı buldular.

Bunun yanında katılımcılara sosyal-kültürel programlar kapsamında Selçuk, Efes, Meryem Ana ve tarihi müzeleri gezdirildi. Proje ile Arnavutluk’taki sağlık hizmetlerinin kalitesinin arttırılmasına TİKA tarafından önemli bir katkı sağlandı.