RİZE (İHA) – Artvin Cerattepe’de altın çıkartma çalışmalarında çevrenin zarar göreceği gerekçesiyle açılan ÇED Olumlu Raporu’nun iptaline ilişkin dava görüldü.

Cerattepe’de altın çıkartma çalışmalarının engellenmesi amacıyla 26 Eylül 2013 tarihinde açılan ÇED Olumlu Raporu’nun iptaline ilişkin dava Rize İdare Mahkemesi’nde görüldü. Davaya destek vermek isteyen çok sayıda kişiden sadece bir bölümü salona alınabildi.

Davaya destek vermek için Artvin’den çok sayıda kişi adliye önünde toplandı. Davaya destek verenler arasında CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur ve CHP Ankara Milletvekili Mahmut Tanal ve MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz da yer aldı.

MHP Rize İl Başkanı Cem Kazmaz, adliye önünde yaptığı açıklamada, “Biz MHP olarak yaşadıkları toprakları, soludukları havayı, içtikleri suyu, savunan insanların yanındayız. Artvinli kardeşlerimize destek vermek amacıyla buradayız. Ben yüce Türk adaletinin bu konuda en doğru kararı vererek, insanların yaşam hakkına kasteden, millet ile ilgili düşüncelerini net bir şekilde ortaya koyan, bu şirkete de dur diyeceğini düşünüyorum” dedi.

CHP Milletvekili Uğur Bayraktutan ise, “Bugün Artvin’in her tarafından gelerek bu kutsal mücadeleye destek olan bütün Artvinlilerin önünde yörenin bir insanı olarak saygı ile eğitiliyorum. İyi ki varsınız. Biraz önce içeride hukukçu arkadaşlarımızın nasıl büyük olduğunu gördük. Onları izledikçe gururlandık. Başka Artvin yok. Bir tane Artvin var” dedi.

Davayı takip eden Türkiye Barolar Birliği Çevre Komisyonu Başkanı Ali Arabacı’nın yaptığı açıklamanın ardından davanın avukatı Bedrettin Kalın, davayla ilgili bilgi verdi. Kalın, “İdari yargılama usulünde, bütün deliller toplandıktan sonra yargılama yapılır. Bu duruşmalar bir kereliktir. Duruşma yapıldıktan sonra ki bir ay içerisinde mahkeme heyeti kararını açıklar. Dolayısı ile bugün bize bildirilmiş bir karar yok” dedi.

Davanın sonucunu öğrenmek için yaklaşık 5 saat bekleyen Artvinliler açıklamanın ardından Adliye Binası önünden alkışlarla ayrıldı.