ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bir hafta içinde karnemiz hep pekiyi ile bitti. Ne dediysek, bir haftada 10 hedef söylemiştik, 10 hedefi de hayata geçirdik. İşte aradaki fark bu. Çünkü biz vadettik mi hesap ederek vadederiz" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Ankara HiltonSA otelinde düzenlenen Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) 9. Divan Toplantısı'nda konuştu.

Davutoğlu, konuşmasında, insanı merkeze alan yeni bir Anayasa hazırlayacaklarını belirterek, bu anayasaya göre herkesin birinci sınıf vatandaş olacağını ifade etti.

“Çoğulcu, katılımcı, eşitlikçi bir demokrasi inşa edeceğiz. Daha hızlı, adil, şeffaf bir yargı sistemi oluşturacağız” diyen Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Ekonomiyi, gelirimizi, refahımızı nasıl büyüteceğimizi bütün detaylarıyla ortaya koyuyoruz. Hep birlikte büyüttüğümüz bu gelirleri, hep birlikte adil bir şekilde nasıl paylaşacağımıza birlikte karar vereceğiz. Toplumun bütün kesimleriyle bu arada elbette yatırımcılarımızla girişimcilerimizle sizlerle yakın temas içindeyiz. Her türlü yapıcı fikre, öneriye açığız. Heyecanla da nitelikli üretim konusunda bu divanda oluşan fikirleri sizlerden almayı ve bu fikirleri icraata yansıtmayı bekliyoruz. Sizler kamuoyuyla da fikirlerinizi, beklentilerini paylaşıyorsunuz. Bunlardan faydalanacağız.”

Reel sektör temsilcileri için yüksek teknoloji ürünlerinin üretilmesinin ve ihracattaki payının artırılmasının özel bir önemi bulunduğuna işaret eden Davutoğlu, “Ayrıca yerli üretimin kamu alımlarında öncelikli konuma yükseltilmesi de en temel talepleriniz arasında geliyor. AK Parti hükümeti olarak üst ve orta ve ileri teknoloji ürünlerinde kamu alımı garantisine dayalı yeni tedarik modellerini hayata geçireceğiz. Yeter ki siz orta ve yüksek ölçekli teknoloji üretimine doğru kayın” ifadesini kullandı.

-“İleri teknoloji ürünlerinin üretim ve ihracatını teşvik edeceğiz”

Orta ve yüksek teknoloji yatırımlarına uzun vadeli finansman ortamı sağlayacaklarını bildiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

“Böylece katma değeri yüksek, ileri teknoloji ürünlerinin üretim ve ihracatını teşvik edeceğiz. Yatırım ortamının iyileştirilmesi için her türlü tedbiri alıyoruz. Bizler her bir KOBİ için 1,5 milyon lira ve her bir risk gurubu için 2 milyon lira olan kefalet limitini yükseltiyoruz. Ayrıca KOBİ’lerin taşınırlığının, teminat olarak kullanılmasını da sağlayacağız. Gençlerimize proje karşılığı 50 bin TL vereceğimizi ifade ettik. Bu hafta gerekli kararları çıkardık. Uygulamaya da hemen geçiyoruz.

Bakın aramızdaki temel fark bu. 90’lı yılları hatırlayın. Hani bazı başbakan adayları çıkıp, iki anahtar vadetmişlerdi, herkes elindeki bir anahtarı da kaybetti. Yine 90’lı yılların sonuna doğru bırakın anahtarı herhangi bir şey vadetmeyi, hükümetler o kadar mecalden düştüler ki Türkiye’ye bir şey vadetmek yerine IMF ’den para dilenmek durumuna düştüler. Bunların hepsi geçti.

Söz verdikten sonra, taahhüt ettikten sonra iktidara gelir gelmez bu taahhütlerin gereğini yapan, bir haftada, 3 ayda, 6 ayda, 12 ayda neleri hayata geçireceğini halkla paylaşan ve tabiri caizse kendi karnesini çıkaran bir anlayış yerleşti. Bu, 2002’den beri böyle. O zaman da acil eylem planı yapmıştık.”

-“Biz vadettik mi hesap ederek vadederiz”

Davutoğlu, bir karne çıkararak halka sunduklarını kaydederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir hafta içinde karnemiz hep pekiyi ile bitti. Ne dediysek, bir haftada 10 hedef söylemiştik, 10 hedefi de hayata geçirdik. İşte aradaki fark bu. Çünkü biz vadettik mi hesap ederek vadederiz. Söz verdik mi bunu sadece propaganda vasıtası olarak değil milletimize ve Rabbimize verilmiş bir sözün şahitliği huzurunda gereğini yaparız. Yine gençlerimize 100 bin liraya kadar faizsiz kredi desteğiyle ilgili süreci başlatıyoruz. Ayrıca Kredi Garanti Fonu aracılığıyla yüzde 85 ile kefalet sağlayacağız. Yeni iş kuran gençlerimize 3 yıl süreyle gelir vergisi muafiyeti tanıyoruz. Özellikle ‘Anadolu Aslanlarının’ gençlik kollarına, genç temsilcilerine bunları iletin. Genç aslanlara ihtiyacımız var. Dolayısıyla bilsinler ki devlet olarak, hükümet olarak, AK Parti iktidarı olarak yanlarında olacağız.”

Davutoğlu, tüm ülkede yatırım destek ofislerinin kurumsal ve beşeri kapasitelerini artıracaklarını, iş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği içinde çalışmaları sürdüreceklerini anlattı.

-“Eğitim istihdam bağlantısı sağlam bir zemine oturacak”

“Yatırımların daha fazla teşvik edilmesi için ne gerekiyorsa yapacağız” ifadesini kullanan Davutoğlu, şöyle konuştu:

“Bilim Ar-Ge, inovasyon, teknoloji ve endüstriye yapılacak katkıları artıracağız. Bilim, teknoloji ve yeni reform paketi çerçevesinde Patent Kanunu çıkartılacak. Yenilikçi girişimlerin projelerinin ticarileşmesi için Kredi Garanti mekanizması oluşturulacak. Üniversite, kamu, iş dünyası işbirliğinin yüksek katma değerli üretime olumlu etkiler yaptığı açıktır. Bir üniversite öğretim üyesi olarak ben üniversite, kamu, iş dünyası işbirliğini teşvik etmek için ne gerekiyorsa elimizden geleni yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Meslek lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alacağız. Özel sektörün mesleki ve teknik eğitimi anlamında yönlendirmedeki etkisini artıracağız.

Mesleki okullarının iş dünyasıyla birlikte müfredatının belirlenmesine özel önem vereceğiz. Mesleki yüksek öğretim kontenjanları iş gücü piyasası talepleri dikkate alınarak belirlenecek. Meslek yüksekokulları kesinlikle yeniden yapılandırılacak. İş dünyası ile devlet bir arada onların ihtiyaç hissettiği meslek erbabını yetişmesi için meslek liselerimizi, meslek okullarımızı yeniden gözden geçireceğiz. Çıraklık eğitiminin altyapısını güçlendireceğiz ve böylece eğitim istihdam bağlantısı sağlam bir zemine oturacak.”

-“E-devlet uygulamaları, yeni ufuklar açacak”

İş adamlarının işleriyle ilgili kararlarını kolayca hayata geçirmek ve süratle ekonomik hayata katkıda bulunabilmek için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“Zaman zaman bürokrasinin yavaşlığından şikayetlerinizin olduğunu biliyorum. Kamu yönetim reformu paketi çerçevesinde bürokrasiyi azaltacak ve kurumsal performansı artıracak düzenlemeler getireceğiz. Vatandaşlarımız, kamu kurumlarına gitmeden iş ve işlemlerini sanal ortamda yapabilecek. E-devlet uygulamaları, bu anlamda yeni ufuklar açacak. Gereksiz bürokrasi üreten tüm süreçler ayıklanacak. En az bürokrasi en az kırtasiye ile hizmetlerinin tamamlanabilmesi sağlanacak. Yatırımların önündeki idari ve teknik zorluk ve engeller, ilgili kurulların da fikirleri alınarak azaltılacak. Şirketlerin kuruluşu ve tasfiye işlemleri daha da kolaylaştırılacak. İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliği sağlanacak.” 

(Sürecek)