Konya’nın Ereğli ilçesinde yaşayan 19 Mayıs 1919 doğumlu Şekibe Başandaç, 1920’li yıllardan sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçeye yaptığı ziyaret esnasında kendisini evlatlık istediğini ancak annesinin buna izin vermediğini söyledi.

Ereğli Kaymakamı Şakir Erden ve Aile Sosyal Politikalar İlçe Müdürü Osman Tezcan, 19 Mayıs 1919 tarihinde doğan Şekibe Başandaç’ı evinde ziyaret etti. 95 yaşındaki Şekibe Başandaç, kendisini ziyaret eden konuklarına 1920’li yıllardan sonra Mustafa Kemal Atatürk’ün Ereğli’ye geldiğinde annesiyle birlikte Atatürk’ü karşıladıklarını anlattı. Mustafa Kemal Atatürk ile konuşma fırsatı bulduğunu da ifade eden Başandaç, Atatürk’ün kendisini evlatlık almak istediğini ama annesinin buna izin vermediğini kaydetti. Başandaç, Atatürk’ün Ereğli’ye gelişini şöyle anlattı:

“Atatürk’ün Ereğli’ye geleceğini duyar duymaz annem çok sevindi. Benim üstümü başımı giydirerek tren garına götürdü. Anne kim geliyor diye sorduğumda; ‘Paşa geliyor paşa kızım’ dedi. Mustafa Kemal Atatürk Kara Tren’den iner inmez hemen annemi gördü, yanına gelerek elini öptü ve ‘Valide hanım nasılsın, ne iş yaparsın?’ diye sordu. Annemin ’Evimde bir dikiş makinem var, onunla dikiş dikiyorum’ diye cevap vermesi üzerine Atatürk, ’Valide hanım sen bu çocuğu bana ver, ben götüreyim okuturum, diğer çocuklarına da yardımım olur’ dedi. Fakat annem Atatürk’ün beni evlatlık almasına izin vermedi.”

Şekibe Başandaç’ı hafızası karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen Kaymakam Erden, kendisinden Atatürk’ü dinlemenin çok güzel bir duygu olduğunu ifade etti. Şekibe Başandaç’ın 19 Mayıs 1919’da doğmuş olmasının da etkileyici olduğunu dile getiren Kaymakam Erden, Şekibe Başandaç’ın Ereğli için bir değer olduğunu söyledi.

Kaymakam Erden’e Cumhuriyet yıllarında yazılan şiirleri okuyan Şekibe Başandaç, Erden’e ziyareti nedeniyle teşekkür etti. “Biz onu hep paşa olarak bildik” diyen Başandaç, “Atatürk’ü gördüğüm ve onunla konuştuğum için çok mutluyum. Bu anılarımı herkese anlatıyorum. Şimdi 95 yaşındayım, ondan öğrendiğimiz çok şey var” dedi.

Başandaç, Kaymakam Erden’e nazar değmesin diye dua da okudu.