ANTALYA (AA) - Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Antalya'ya gelişlerinde kullandığı yatak, 81 yıl sonra Atatürk Evi'ne bağışlandı.

1930-1935 yıllarında Antalya'yı 3 defa ziyaret eden Atatürk'e, konaklaması için Yeni Kapı semtindeki 2 katlı boş konak tahsis edildi.

Konak, zamanın valisi Faiz Bey ve Belediye Başkanı Dr. Galip Kahraman'ın girişimleriyle, şehrin ileri gelen ailelerinden toplanan eşyalarla dekore edildi. Konak, 1986 yılında da "Atatürk Evi" ismiyle müzeye dönüştürüldü. Nazime Hanım'ın konağından getirilen pirinç yatak da Mustafa Kemal Atatürk'ün ziyaretleri sırasında kullanıldıktan sonra sahibine iade edildi. Nazime Hanım'ın çocukları ve torunları tarafından da kullanılan yatak, aradan geçen 81 yılın ardından "Atatürk Evi"ne bağışlandı.

5 nesildir Yakut ailesindeydi

Nazime Hanım'ın torunu Dr. Kadri Yakut, gazetecilere yaptığı açıklamada, İtalya'dan getirilen yatağın 5 nesildir aileleri tarafından kullanıldığını anlattı.

Yatağa ailesi tarafından çok iyi bir bakıldığını belirten Yakut, zamanında vali, belediye başkanı ve müze müdürlüğü tarafından istenmesine karşın yatağı vermediklerini belirtti.

Eşi Sezen'in 2005 yılında vefat ederken yatağın müzeye bağışlanmasını vasiyet ettiğini dile getiren Kadri Yakut, "Yatağı yaklaşık 7 ay önce müzeye bağışladık. Ufak tefek restorasyonları ve boyanın ardından 3 gün önce müzeye konuldu" diye konuştu.