STRASBOURG (AA) - Avrupa Birliği, Avrupa'da giderek artan terör tehdidi konusunda Avrupa Güvenlik Ajandası'nı duyurdu.

Avrupa Komisyonu, 28 ülkenin katıldığı, önümüzdeki beş yıl içerisinde terörizm ve radikalleşmeyle mücadele etmeyi öngören Avrupa Güvenlik Ajandası'nı kamuoyuyla paylaştı.

AB Komisyonu Kurumlar Arası İlişkiler, Temel Haklar ve Hukukun Üstünlüğünden Sorumlu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Komiseri Dimitris Avramopulos, Avrupa'nın yeni güvenlik yol haritasını düzenledikleri ortak basın toplantısıyla duyurdu.

Avrupa Güvenlik Ajandası, AB içerisinde terörü ve radikalleşmeyi önlemeyi, organize ve siber suçlarla mücadeleyi amaçlıyor.

Eylem planı kapsamında, önümüzdeki beş yıl içerisinde 2010'da kurulan Radikalleşme Farkındalık Ağı'na ek olarak radikalleşme konusunda alanında uzman isimlerin biraraya geleceği ve radikalleşmeyi önleyici yeni bir ağ daha kurulacak.

Avrupa Güvenlik Ajandası'na göre, yabancı savaşçılar konusunda üçüncü ülkelerle işbirliği arttırılacak. Terörizmle mücadelede teknoloji daha etkin bir silah olarak kullanılacak.  Dünya devi bilişim şirketleriyle, internet ve sosyal medyada terör propagandası önlemeye yönelik bir forum organize edilecek.

Avrupa Polis Teşkilatı Europol'ün kapasitesi genişletilecek ve terörün finansmanı, silah kaçakçılığı, yabancı savaşçılar, siber suçlar gibi konuların ele alınacağı Avrupa Terörle Mücadele Merkezi kurulacak. 

Avrupa Konseyi, AB içerisinde terörizmi ana sorun olarak görenlerin yüzdesinin 33'ten 49'a çıkması üzerine Avrupa Komisyonu'ndan Avrupa Güvenlik Stratejileri'ni gözden geçirmesini istemişti.  Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker  de Güvenlik Ajandası'nın komisyonun ilk önceliği olduğunu söylemişti.