Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, İstanbul Boğazı’nda batan tekneyle ilgili, “20 kişi şu an itibariyle hayatını kaybetmiş durumda. 6 kişi sağ olarak kurtuldu. Geri kalan kişilerin ise arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor” dedi.

Karaman’ın Ermenek ilçesindeki madende mahsur kalan 18 işçiyi arama kurtarma çalışmalarını takip eden Bakan Elvan, gazetecilerin batan tekne ile ilgili sorularını cevaplandırdı. Bakan Elvan, bugün sabaha karşı bir teknenin yan yattığını belirterek, “Rumeli Feneri’ne aşağı yukarı 3-4 mil mesafede Karadeniz’de. Tekne içerisinde kesin rakamı bilememekle beraber sadece sağ kurtulanların ifadesinden aldığımız bilgiye göre, 43 kişi olduğu ifade ediliyor. Bunların 3 tanesinin mürettebat, 40 kişinin ise hepsinin Afgan uyruklu olduğunu söyleyemeyeceğim, şu ana kadar sadece 9 tane Afgan pasaportu tespit edilmiş durumda. Dolayısıyla kalan kişilerin de Afgan uyruklu olduğu tahmin ediliyor. 20 kişi şu an itibariyle hayatını kaybetmiş durumda. 6 kişi sağ olarak kurtuldu. Geri kalan kişilerin ise arama ve kurtarma çalışmaları devam ediyor. Hem Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’müz 4 adet tahlisiye botu ile hem de Sahil Güvenlik Komutanlığı 7 ayrı botla arama kurtarma çalışmalarına devam ediyorlar” dedi.

Bakan Elvan, kazanın oluş şekli, teknenin kime ait olduğu ve nereden yola çıktığı ile ilgili soru üzerine, “Herhangi bir bilgi şu ana kadar ulaşmış değil bizlere. Ancak gece saatlerinde bir ihbar geldiği ifade ediliyor. Bu ihbar neticesinde arama faaliyetlerine başlandığı bize gelen bilgiler. Tabi bu bilgilerin tamamı açıkçası özellikle sağ kurtulan 6 kişiden alınan bilgiler. Dolayısıyla 43 kişimiydi, 40 kişimiydi bunu net olarak söylememiz mümkün değil. Teknenin kapasitesinin de aşağı yukarı 30 kişi civarında olduğu ifade edildi. Şu anda tekne yan yatmış durumda. Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’müzün Büyükdere’deki istasyonuna çekiliyor” şeklinde konuştu.

Başka bir geminin çarpması ihtimali ile ilgili soruya ise Bakan Lütfi Elvan, “Şu an itibariyle hem Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’müz, hem de Sahil Güvenlik Komutanlığı gerekli çalışmaları yapıyorlar. Net bir sonuç elde etmeden bir şey söylememiz şu an itibariyle mümkün değil. Bizim elimizde böyle bir bilgi yok” diye konuştu.