ANKARA (AA) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, terör örgütünün barajlara yönelik tehdit içeren açıklamalarıyla ilgili, "PKK terör örgütüne, koca Türkiye Cumhuriyeti herhangi bir şekilde taviz veremez" dedi.

Irak Su Kaynakları Bakanı Muhsin El Asfur'u makamında kabul eden Eroğlu, iki ülke arasında geçen yıl imzalanan mutabakat zaptı kapsamındaki yatırım çalışmaları için hazır olduklarını ifade etti.

Irak ile ilişkilerin geliştirilmesine verdikleri önemi dile getiren Eroğlu, "Biz Iraklı kardeşlerimizi seviyoruz. Tarihi bir dostluğumuz, kardeşliğimiz var. Dolayısıyla bize düşen ne varsa gerek Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak gerek Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak ne gerekiyorsa her türlü desteği vermeye, işbirliğine, karşılıklı yardımlaşmaya hazırız. Biz ki sizi, bizden farklı görmüyoruz" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, Irak'taki gelişmeleri yakından takip ettiklerini ifade ederek "Orada herhangi bir hadise olduğu zaman, bir terör hadisesi, bizim de yüreğimiz dağlanıyor. Kendi ülkemizde olmuş gibi kalbimizde bir sızı oluyor. Çok üzülüyoruz. İnşallah Cenab-ı Allah herkese bir şuur, akıl, fikir, ihsan buyurur. Maalesef bazı ülkelerin oyunuyla kardeşi kardeşe kırdırma politikası uygulanıyor. Çok acı. Bizim uyanmamız gerekir diye düşünüyorum. İnşallah aklı selim hakim olur" değerlendirmesinde bulundu.

Dicle ve Fırat havzasındaki yağışlarda özellikle haziran ayında yüzde 32,5 azalma olduğunu, bazı barajlardaki bakım, yenileme ve arızalar nedeniyle de kısa bir süre su verilemediğini aktaran Eroğlu, bunlara karşın 600 metreküp saniye su verilmeye devam edildiğini söyledi.

"Komşusu aç iken bir Müslüman tok yatamaz. Dolayısıyla biz de hakikaten bunun farkındayız. Su hayattır" diyen Eroğlu, hükümetin görüşü doğrultusunda ellerinden gelen bütün gayreti gösterdiklerini kaydetti.

İki ülke arasındaki işbirliği imkanlarının artırılacağını ve ortak eğitim programları ile projelerin hazırlanacağını belirten Eroğlu, "Artık şimdi birlik, beraberlik, kardeşliğin daha da pekişmesi zamanı" dedi.

-Irak Su Kaynakları Bakanı Asfur

Konuk Bakan Asfur ise süreç içinde Türkiye'ye daha uzun süreli bir ziyaret gerçekleştirmek istediğini dile getirerek "Biz her zaman Türkiye'ye geldiğimizde sanki yabancı bir ülkeye gitmemiş gibi kendi ülkemizde hissediyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye ile geçen yıl yatırımlar ve tarım konusunda çok elverişli bir mutabakat zaptı imzaladıklarını anımsatan Asfur, yatırımlarla ilgili çalışmalara başlamaya hazır olduklarını belirtti.

Asfur, Fırat nehrindeki su seviyesinin çok azaldığını ve bu nedenle bir insani felaket yaşadıklarını belirterek, hayvanlarının öldüğünü, hurma ağaçlarının kuruduğunu ve çiftçilerin zor durumda olduğunu aktardı.

Bununla birlikte terör örgütü DAEŞ'in kontrolündeki bölgelerde sorunun daha fazla arttığını kaydeden Asfur, toprakta tuzlanma sorunu ve bataklıkların kurumasıyla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

-"Devlet, kamu otoritesini kesinlikle sağlayacaktır"

Bakan Eroğlu, bölücü terör örgütünün "Barajların hedef olacağı" tehdidiyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine şunları söyledi:

"Şimdi barajları oradaki vatandaşlarımıza hayat vermek için gelir seviyemizi artırmak topraklarını, çorak toprakları sulamak içmesuyu, kullanma suyu, sanayi suyu vermek için yapıyoruz. Keyif için baraj yapılmıyor. Dolayısıyla PKK, zaten oradaki kardeşlerimize zulüm ediyor ama biz onlara, Güneydoğu'daki kardeşlerimize, PKK'nın zulmüne müsaade etmeyeceğiz. Yapacağız çünkü orada baraj olmasaydı bugün o bölgede hayat olmazdı. Muazzam bir gelişme var. İçme suyu olmazdı. Mardin'de Kızıltepe'de su var mıydı? Şanlıurfa'da, Diyarbakır'da su var mıydı? Şırnak'ta su var mıydı? Bunlar barajlarla sağlandı. Şırnak'ta su yoktu. Siirt'te su var mıydı? Bunları biz barajlar sayesinde. Cebimize koyup da şehre götürecek halimiz yok. Türkiye'de yazın yağış olmuyor. Haziran'da hiç yağış olmadı Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da. Bu suları biriktiriyoruz. Hem boşa gitmesini önlüyoruz, hem Irak'a verdiğimiz bir taahhüt var. Fırat'tan 500 metreküp saniye vermek için elimizden gelen bütün gayreti gösteriyoruz."

Küresel iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle yağışlarda azalma olduğuna dikkati çeken Eroğlu, "Biz buna rağmen kardeşlerimize mutlaka suyu vermek için ne yapıp yapıp gerekirse bir ekmeği ikiye böleceğiz, yarısını vereceğiz çünkü neticede insanlık vazifesi bu. O bakımdan barajları yapacağız. O barajları süs için yapmıyoruz. Tamamen bütün Türkiye, Suriye, Irak'taki bütün insanlara hizmet etsin diye yapıyoruz" diye konuştu.

Bakan Eroğlu, devletin kamu otoritesini kesinlikle sağlayacağını vurgulayarak "Bu konuda karar aldık. Kusura bakmasınlar yani. Zarar verdiği zaman devlet gereğini yerine getirecek. Bu konuda kararlıyız. PKK terör örgütüne, koca Türkiye Cumhuriyeti herhangi bir şekilde taviz veremez" ifadesini kullandı.