Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Batman’ın Sason ilçesinde geleneksel olarak yapılan bal ve ceviz festivaline katıldı. Programda konuşma yapan Şimşek, Sason balının markalaşması gerektiğini belirtti.

Sason’da, bal ve ceviz festivali yapıldı. Festivale Bakan Şimşek’in yanı sıra kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festivalde konuşan Bakan Şimşek, Sason balının önemine dikkat çekti. Sason balının markalaşmasının önemli olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Günlük hayatta da markalı bir ürüne markasız bir üründen daha çok para veriyoruz. Çünkü bir kalite algısı var. Dolayısıyla biz Sason’un Sason balını ve Sason ürünlerini ne kadar iyi bir şekilde Türkiye ekranına taşıyabilirsek eminim buradaki çiftçimizin de cebine daha çok para geçecek. Sason bal noktasında çok önemli bir belgedir. Sason’un balı çok kaliteli ve çok güzeldir. Şu anda 26 bin arılı kovanı 440 aile Sason’da üretiyor. Şu anda yeni bir ürün olmasına rağmen bin dekarlık alanda çilek üretiliyor. Daha önce bu bölgede biz tütün ekiyorduk. Sonrada o tütünü alıyorduk, depolarda saklayıp bir süre sonrada yakıyorduk. Ama bu gün bütün bölgede ve bütün Türkiye’de hakikaten değer gören katma değeri yüksek bir çilek üreticisi var. Tabi ki biz hükümet olarak çiftimizin arkasındayız. Bu gün burada yarışmalarda ödülü hak eden vatandaşlarımız tebrik ediyorum. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Festivalde konuşan Sason Kaymakamı Tekin Dündar da, "Son yıllarda kamusal fonlarla çiftçimize büyük destekler yapıldı. Daha evvel buranın kaderi olan işsizlik ve tütün kamusal desteklerle yerini çileğe, böğürtlene, ipekböceğine, bala ve cevize bıraktı. Bunda tabi ki Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in özel ve kişisel katkılarıyla Sason’umuz bu desteği almış durumdadır. Temennimiz ve arzumuz bu destek ve katkının devam etmesi ve artmasıdır" diye konuştu.

Daha sonra konuşan Sason Belediye Başkanı Cuma Uçar ise, "Sason ilçesi bildiğiniz üzere tarih boyunca birçok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yaptı. Yüzyıllar boyunca bu topraklarda yaşayan halklar bir birleriyle aile olmuş aralarındaki güçlü bağları gelecek nesillere aktarmıştır. İlçemizde tarım nüfusuna yapılan yatırımlarını istiyoruz. Bu hedeflerimiz den biri olan Sason geleneksel bal ceviz ve çilek festivalini tekrar ilçemize kazandırıyoruz. Çilek üretimi bundan dört beş sene evvel başlamasına rağmen bölgemizde ciddi bir Pazar payı oluşturmuş durumdadır. Buda bizim için bir avantajdır. Halkımızın ulaşım sıkıntıları mevcut bunları bir an önce çözülmesi lazım. Kadın ve gençlerimize öncelik tanıyoruz. İlçemizde iş ve sosyal hayatı olmayan kadınlarımızın toplumda söz sahibi olmalarını sağlamak amacıyla sosyal aktiviteler ve iş alanları oluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmalardan sonra ödül töreni yapıldı.

Bal yarışmasında birinci olan Recep Kandemir’ ödülünü Bakan Şimşek verdi.