Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, tahliye edilmeyi bekleyen 2 bin 500 ton su kaldığını belirterek, şuana kadar yer altında her hangi bir işçiye ulaşamadıklarını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile birlikte yaptığı açıklamada, Karaman’ın Ermenek ilçesinde su dolan madende mahsur kalan 18 işçinin kurtarılması için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

MADENDE YERİ ÇAMUR KAPLAMIŞ

Diğer bakanlarla birlikte sabah erken saatlerde madene inerek gelinen noktayı incelediklerini söyleyen Bakan Yıldız, "Suyun çekilen son noktasında, o taban en dip taban kodu değil ama yaklaşık onun 25 metre kadar üzerindeki şuanki hedeflediğimiz su miktarını tamamlamış bulunuyoruz. Çok az bir su geliri var. Onu da aralarla beraber pompajla dışarı atıyoruz. Şuanda suyun yine öncelikli bir problem olmaktan çıktığını ama yerine ve ara ara 1 metrelere varan balçık ve çamurun kapladığını gördük. Nefeslik kısmında tahkimatın daha az bozulduğunu ama desandrede çok daha yüksek miktarda tahkimatın bozulduğunu gördük. Bunu bizzat kendimiz de müşahede ettik ve değerlendirmelerimizi de maden ocağının altında mühendis arkadaşlarla beraber yaptık. Orada değişken bir durum var. Tabi ki oksijen miktarının azaldığını görüyoruz. Bu manada Çalışma Bakanımızın da talimatları oldu. Oksijen maskesi olmayan kişilerin de bundan sonraki çalışmalarda artık bulunmaması lazım geldiğini, oraya gireceklere mutlaka oksijen maskesiyle beraber girmeleri gerektiğini bir kez daha talimatlandırdı. Şimdi orada bir 300 metreyi aşan bir yürüme yolu var. Tabanda, yürüme yolunda arkadaşlarımız oraya girdiler. Dediğimiz gibi o çamurun çekilmesi, bunun çekilmesinden kastımız vagonlarla dışarı mı çıkartılması yoksa oradaki bir kısım ceplere boşaltılması mı? Bununla alakalı talimatlarımızı verdik. Bu çalışmalar yoğun bir şekilde devam ediyor" dedi.

ULAŞILAN İŞÇİ YOK

Bakan Yıldız dün yaptığı açıklamaları yineleyerek madende ulaşılan işçi bulunmadığını ifade etti. Yıldız, "Buradaki vatandaşlarımızın beklentisini olduğu gibi, gerçekte olduğu gibi yansıtmamız lazım. Dün bir televizyon kanalında alt yazıda ’3 kardeşimize ulaşıldı’ haberlerinin doğru olmadığını söylemiştik. Eğer öyle bir şeye ulaşacaksak bunu yine sizlerle paylaşacağımızı bilmenizi isteriz. MTA’nın yaptığı çalışmada, dün bilgilendirmiştik, üçüncü bir giriş noktasını tespit etmek için 172 metre inmeleri gerekiyordu ve sabaha kadar kesintisiz çalıştılar. Şuanda 150’inci metreye kadar da geldiler. Oradan da tabii ki, en dip taban koduna 752 koduna inmemiz gerekiyor ki, üçüncü bir yerden daha müdahale etmiş olalım. Ne kadar bu çalışmalar isabetli olacak, ne kadar karşılığını bulacağız? Dediğimiz gibi her safhasında her aşamasında bunu sizlerle paylaşacağız. Bir sonraki adımlarla alakalı da ne süre konusunda ne de iş konusunda herhangi bir taahhütte bulunmak istemiyoruz. Çünkü gerçekçi olmayan noktalar çıkabilir. Doğruyu ve yalnızca maden ocağının altındaki yaşananları sizlerle paylaşmak durumundayız. Bu yüzden daha sorumlu, hep beraber basınla beraber daha sorumlu davranmamız lazım diye düşünüyorum" diye konuştu.

İŞÇİLERİN GÖRÜLDÜĞÜ AMA ULAŞILAMADIĞI İDDİALARI

Bakan Yıldız, kurtarma çalışmalarına katılan bir işçinin içeride mahsur kalan bazı işçilerin gözle görülebildiğini ancak ulaşılamadığı için çıkarılamadığını anlattığı yönündeki soruya tepki gösterdi. Bakan Yıldız, "O zaman, o işçi kardeşimizle beraber süreci yönetmek lazım. Yani bu doğru değil arkadaşlar. Şimdi burada bu açıklamaları bu yüzden yapıyoruz. Sabah 04.00 civarında oradan çıktık ki, yani bizatihi yerinde verdiğimiz talimatların yerinde uygulanıp uygulanmadığı ile alakalı ne kadar uygulanabilir olduğu ile alakalı da konuştuk. Şimdi havalandırmayı yapmadan o işçi kardeşimiz bunu neye dayanarak söyledi, eğer varsa bize de bildirsin tabii ki, arkadaşlarımızla beraber acilen müdahale ederiz. Şimdi arkadaşlar, bakın bir kez daha söylüyorum. Bu konuda hem basınımızın hem bizlerin bu noktadan sonra daha da sorumlu davranmaya davet etmemiz gerekir. Niçin? Su alındıkça ki şuanda toplam 10-12 bin ton suyun 4’te 3’ü alınmış durumda. 4’te 1’i kaldı orada. Yani 2 bin 500 ton civarında yaklaşık bir su kaldı. İçinde tabi çamuru var, çok teknik detaylara girmeyelim. Suyun 4’te 3’ü alındıktan sonra bize bir çalışma alanı açıldı orada. 300 metrelik bir çalışma alanı açıldı. Olası bir işçi kardeşimiz varsa ona ulaşmak açısından tüm bu şeyler devam ettiriliyor. Yani oradaki adım adım, metre metre çalışmalar devam ettiriliyor. Sonucunu yine sizlerle paylaşacağız" şeklinde konuştu.

SAVCILAR MADENE İNEREK İNCELEME YAPTI

Bakan Taner Yıldız, adli soruşturma için Cumhuriyet Savcıların madene inerek inceleme yaptığını doğrularak, işçilerin yer altından hiç çıkarılamayacağı yönündeki yorumları değerlendirdi. Taner Yıldız, "18 kardeşimize ulaşmakla alakalı bizim niyetimiz de, gayretimiz de böyle bir dediğiniz durum söz konusu olmaz, olamaz. Yani biz orada adım adım, metre metre, tek tek bu noktaları aşmak durumundayız. Bu çalışmalar bunun için yapılıyor. Bununla alakalı süre sorulursa bizim bu konuyla alakalı süre taahhüdümüz yoktur dediğimiz kısım bu" dedi.

Madende tahliye edilmeyi bekleyen 2 bin 500 ton su kaldığını anlatan Bakan Yıldız, "En dip taban koduna göre şuanda ulaştığımız miktar 25 metre kadar daha üzerindeyiz. Bizim altımızda ulaştığımız yerin 25 metre kadar daha su var. Bu 25 metre suyun toplamı 2 bin 500 tona karşılık geliyor. Ama bunun ne kadarının çamur olduğunu bilmediğimiz için bizim oradan çekeceğimiz su miktarı budur demek doğru değil. Orada 350 metre civarında bir alan çıktı bize. Bacalarımız var. Orada bir kısım bacalar var. Onları da dahil ederek 350 metre. Onların hepsi tek tek kontrol edilecek" diye konuştu.

"HER TÜRLÜ İHTİMALİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURMAMIZ GEREKLİ"

Taner Yıldız, maden çevresinde güvenlik önlemlerinin artırılmasının işçi yakınlarının talepleri doğrultusunda yapıldığını açıkladı ve bazı gazetelerde yer alan Ermenek Devlet Hastanesine tabutlar ve adli tıp uzmanı getirildiği yönündeki haberleri, "Her türlü ihtimali göz önünde bulundurmamız gerekli" sözleriyle değerlendirdi.

Bakan Yıldız sözlerine şöyle devam etti; "Biz her türlü ihtimali göz önünde bulundurmamız lazım ama her türlü ihtimali. Bununla alakalı Adli Tıp Kurumu ile de Sağlık Bakanlığımız la da, Ermenek Devlet Hastanemizde de hepsi ile alakalı durumları göz önünde bulundurmamız lazım. Ne yazık ki, böyle bir güçlü ihtimal var, bunu görmezlikten gelemeyiz. Ama ben o tabut fotoğraflarının yayınlanmış olmasında basın açısından doğru bulmadığımı sizlerle paylaşmak isterim. Ailelerde bıraktığı tesiri siz düşünün. Yani biz bütün bunlara nezaket gösterirken, bütün bunları hassas düşünmeye çalışırken basının bunu haberleştirmiş olmasını doğru bulmuyoruz. Arkadaşlar sizden sakladığımız bir şey yok. Aynı şekilde oradaki gerçekleri, olanı yansıtmanın haricinde sizin de bir amacınızın olmadığını bildiğimiz için o gerçeklerin hepsini sizlerle paylaşıyoruz. Görüntüler dağıttık. O görüntüleri de aynı şekilde paylaşıyoruz. Onun haricinde siz görevinizi yapıyorsunuz. Talepleriniz yerine geliyor."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 3 metrelik bir yer tabakasında damar çıktığını, 7 saatte bunu aşamadıklarını, bundan sonra öyle bir tabakanın çıkıp çıkmayacağını bilmediklerini sözlerine ekledi.