Çektiği kredinin dosya masraflarını noter aracılığıyla geri isteyen bakkal, alacağını tahsil edemeyince bankaya haciz yolladı. Genellikle bankaların vatandaşa alacakları için haciz yolladığı ülkemizde, bu kez bakkal Müstakin Özkaya’nın bankaya haciz yollaması yankı uyandırdı.

İzmir’de 25 yıldır bakkal dükkanı işleterek geçimini sağlayan Müstakim Özkaya, ticaret yapabilmek için çeşitli bankalardan 21 defa kredi çekti. Her çektiği krediden ‘dosya masrafı’ adı altında para kesilen Özkaya, başvuru yapılması halinde bu paraların ödendiğini duyunca Avukat Mert Çelikdemir’e vekalet vererek harekete geçti.

Avukat Mert Çelikdemir, müvekkili Müstakim Özkaya’nın çektiği 30 bin TL’lik kredinin dosya masrafı olan 870 TL’yi geri alabilmek için söz konusu bankaya ödeme emri gönderdi. Banka, yasal sürede ödeme yapmayınca Çelikdemir, yanına haciz memurunu alarak bankanın bir şubesine gitti ve 870 TL’yi tahsil etti. Çok alışık olunmayan bu durumu “Amiyane tabirle, bu kez köpek insanı değil de insan köpeği ısırdı” şeklinde yorumlayan Avukat Mert Çelikdemir, “Gittiğimizde banka memurları duruma şaşırdı. ‘Hukuk birimimizle görüşmemiz gerekiyor’ dediler. Kısa bir görüşmenin ardından ödeme yapıldı. Ödeme yapılmasaydı daha farklı bir haciz işlemi başlayacaktı” dedi.

“BU MUTLULUK PARAYLA ÖLÇÜLMEZ”

Beş senede, çeşitli bankalardan 21 kredi çektiğini söyleyen bakkal Müstakim Özkaya, diğer 20 dosya masrafı ücretini de Türkiye’ye örnek bir kararla geri alacağını söyledi. Tüm masrafları kuruşu kuruşuna alacağını ifade eden Özkaya, “Bankalar insanları gerçekten sömürüyor. Bir belge istiyorsun, 55 TL para istiyor. 55 TL verip alacağım diğer belgeleri de. Ama bu paraları da kuruşu kuruşuna geri alacağım. 30 bin TL kredi çekmiştim. O paranın 870 lirasını geri aldım haciz yoluyla. Benim gibi mağdur olan milyonlarca insan var. Krediyi verirken görevli memur çay, kahve ikram ediyor. Sonra bir işin düştüğü zaman da yüzüne bakmıyor” diye konuştu.

870 liralık dosya masrafını aldığı için değil haksız bir kazancı tahsil ettiği için mutlu olduğunu söyleyen Müstakim Özkaya, “Bu mutluluk parayla ölçülmez” dedi.