Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, 60 mahallede kullanılan sularda arsenik tespit ediliğini açıklamasının ardından bugün yeni bir açıklama yaparak Balıkesirlilerin suları gönül rahatlığı ile içebileceğini söyledi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, göreve geldikleri kısa süre içerisinde Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Balıkesir Su ve Kanalizasyon İşletmesi (BASKİ) tarafından yapılan çalışmalar kapsamında Balıkesir’in arıtma tesisi bulunmayan mahallelerinde içme ve kullanma sularıyla ilgili analiz yaptırdıklarını, bu analizlerin sonucunda daha önce köy olan bazı kırsal mahallelerdeki kullanma sularında arsenik ve benzer materyallerin ihtiva edildiğini tespit ederek derhal gerekli çalışmayı başlattıklarını, bu mahallelerdeki insanların 40-50 yıldır kullandıkları sularını arıtılarak sağlıklı hale getirmek için gereken mücadeleyi verdiklerini, Balıkesirlilerin sularını gönül rahatlığıyla içebileceklerini bildirdi.

Başkan Uğur, BASKİ’nin 24 Kasım 2014 Pazartesi günü gerçekleşen Genel Kurul gündeminde bir tespiti ortaya koyduklarını ve bununla ilgili başlattıkları çalışmayı kamuoyu ile paylaştıklarını belirtti. İsimleriyle açıklanan 60 kırsal mahalledeki suların 40-50 yıldır insanlar tarafından kullanıldığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, "Balıkesir’de şu anda yaklaşık bin 200 mahallemiz var, bunun 900’ü kırsaldaki eski köy olan yerlerimiz, diğerleri şehir merkezlerinde; Balıkesir’in merkezi, Bandırma’nın merkezi, toplamda 20 ilçemiz var. BASKİ ile birlikte biz bütün kırsaldaki mahallelerimizin sularının da analizlerini yaptırıyoruz. Balıkesir biliyorsunuz 1. Derecede deprem kuşağında. Balıkesir’de yer altı ve yer üstü zenginlikler var. Madenler var, termal sular var. Birçok konuda madenlere temas eden yer altı suları zaman zaman arsenikli, alüminyum oranı yüksek metaller olan sular olabiliyor. Bunların analizlerini yaptırdık. Biz BASKİ olarak insanlarımızın sağlıklı olarak su tüketmeleri için sağlıklılarını düşünerek çalışıyoruz. İnsanlarımız zaten bu suları 40 yıldır, 50 yıldır kullanıyorlar. Biz ilk defa Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak, BASKİ olarak bunlara tedbir almak üzere ilk yaptığımız icraatta 7 mahallemizde, su arıtma tesislerini kuruyoruz. Bunun için 2 trilyon lira harcadık, yatırım yaptık. İstiyoruz ki, oradaki vatandaşlarımızın da kullandığı sular sağlıklı olsun. Bunların hepsi içme suyu değil; Ama içme suyu olarak kullanılsa bile ki insanlarımız 40-50 yıldır bu suları kullanıyor. İlim adamları diyor ki, ‘50 ppm arsenik ihtiva eden sudan bir insan günde 150 litre su içerse tehlike arz eder’. Kaldı ki bir insanın günde 150 litre su içmesi mümkün değil. Bunu biz BASKİ Genel Kurulunda faaliyetimiz olarak anlattık. Biz kırsaldaki mahallelerimizde arsenikli sularla, diğer metal ihtiva eden sularla mücadele ediyoruz. İnsanlarımızın sağlığını düşünüyoruz diye bunu yaptık. Bu yalnız bizim Balıkesir’in kırsalındaki 50-60 mahallesinde tespit ettiğimiz oranlar. Onunla da BASKİ olarak mücadelemizi devam ettiriyoruz" dedi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, yaptıkları çalışmalarda söz konusu mahallelerdeki suların ne içerdiği ve zararlı olup olmadıklarını tespit ettiklerini, meseleyi tespit ettikten sonra da gerekli mücadeleyi başlattıklarını, 50 yıldır yapılmayanı yaptıklarını söyledi. Arıtma tesislerinin de gerek fiyat gerek gelişen teknolojisi bakımından bir süreç gerektirdiğini ifade eden Başkan Uğur, “Tabi bu arıtma tesislerini alırken ihale yapılıyor. Teknolojisini takip ediyorsunuz. Hemen bir-iki günde olan işler değil. Ama biz BASKİ Genel Kurulumuzda bu işe neşter vurduğumuzu, bundan sonraki icraatımızın kırsaldaki mahallelerimizin kullanma sularıyla ilgili arıtma tesislerinin kurulacağını ifade ettik. Buna da devam edeceğiz. Hatta, Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu ile görüştüm, bu konuda destek istedim. Kurulacak su arıtma tesisleri ile ilgili destek verilmesini istedim. Sayın Bakanımız da gerekli desteği vereceklerini söylediler. Mücadelemize devam ediyoruz” dedi.

"HİÇ BİR ŞEYİ GİZLEMİYORUZ”

Arsenikli su konusunda daha önce İzmir’de yaşanan sorunu hatırlatan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Balıkesir’de belli yapılar tarafından speküle edilmek istenen bu konuyla ilgili herhangi bir acil sağlık sorunu da yaşanmadığının altını çizdi. Yıllardır üzerine gidilmemiş bir konuyu tespit edip üzerine gittiklerini vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü;

“İzmirliler yıllarca bunu 100-200 ppm olarak içtiler. Balıkesirliler içmedi. Balıkesir’in şu anda merkezde yaşayan 340 bin nüfusu var. Bu sular su arıtmadan geçiyor insanlar öyle içiyorlar. Tespit yaptığımız yerlerin hepsi 60 mahalle, Balıkesir’in bin 200 mahallesi olduğunu düşünürseniz, biz bunun üzerine gidiyoruz. Tutup da bizim yaptığımız bir şey değil. İzmirliler yıllarca içtiler, Manisa’dan o su gelmeseydi hala içmeye devam edeceklerdi. Bizim 60 mahalledeki vatandaşlarımız kendileri de zaten bu durumu biliyorlar. Ayrıca, herhangi bir sağlık sorunu yok. Yani şu kadar kişi bu sudan içti onun için hastanede falan diye bir durum söz konusu değil. 50 yıldır bu suyu kullanıyorlar, bilmiyorum içiyorlar mı belki de içiyorlar. Ama biz yıllardır üzerine gidilmemiş bir konunun üzerine gidiyoruz, Arıtma tesislerimizi kuruyoruz. Yaptığımız budur. Bu bir itiraf değil, biz hiçbir şeyi gizlemiyoruz, gerçekleri konuşuyoruz. Biz 7 ilçemizle ilgili 2 trilyon lira ödeyerek arıtma sistemlerini aldık kuruluşu başladı, bunu söylüyoruz ve buna devam edeceğiz diyoruz. İnsanlarımızda panik falan da yok. Ama kasıtlı olarak bunu yapanlar var. Biz bunları kimin yaptığını da biliyoruz. Bazı yapılar bunun üzerine gidiyorlar; kanalları ile, basın organlarıyla. Sanki Balıkesirliler arsenikli su içiyor, zehirlendiler, hastalandı vs. gibi. Halbuki değil. Biz Büyükşehir olarak, BASKİ olarak insanımızın, 1 kişi de olsa, 10 kişi de olsa yaşadıkları yerleşim yerinde sağlıklı su kullanmasını istiyoruz. Balıkesirliler gönül rahatlığıyla sularını içsinler. Biz gereken her türlü tedbirleri alıyoruz" dedi.