ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir'de, 2012 yılının aralık ayında 1'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, hakim Mualla Dündar Uysal ile girdiği tartışma sonrası haklarında "kamu kurumu faaliyetini cebir veya tehdit kullanarak engelleme" suçundan dava açılan Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin ve avukat Tuğba Aksoy'un yargılanmasına başlandı.

Eskişehir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmada, tutuksuz sanıklar Öztekin ve Aksoy, olaydan yaklaşık 5 ay sonra emekliye ayrılan Uysal, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu ve yaklaşık 30 baro başkanı ile çok sayıda avukat hazır bulundu.

Savunmasında suçlamayı kabul etmeyen Öztekin, olay günü duruşma salonunda bulunmasının Avukatlık Kanununun kendilerine verdiği sorumluluktan kaynaklandığını söyledi.

Mahkeme salonundaki olayın 5-10 dakika sürdüğünü ancak tutanaklarda yaklaşık 1,5 saatlik süreden bahsedildiğini öne süren Öztekin, "Hayatım boyunca hiçbir mahkemeye hakaret etmedim. Genç meslektaşım ağlıyordu, baro başkanı olarak üyelerimi savunmak zorundayım. Atılı suçları kabul etmiyorum. Herhangi bir engelleme faaliyeti yoktur" diye konuştu.

Aksoy da suçlamayı reddetti.

Davayı kendisinin açmadığını, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulundan gelen talep üzerine tutanak tutulduğunu dile getiren Uysal ise şöyle konuştu:

"Olay, hüküm verilirken gerçekleşti. Avukat Tuğba Hanım'dan oturuşunu düzeltmesini istedim. 'Böyle oturacağım' diye cevap verince ben de oturma şeklini zapta geçtim. Daha sonra başka duruşmaya bakarken Baro Başkanı Öztekin ve beraberindeki avukatlar duruşma salonuna geldi. Bana, 'Siz hiçbir avukatı ayağa kaldıramazsınız' dedi. Olay nedeniyle duruşma faaliyetim engellendi. Şahsi ve mesleki zararım söz konusudur."

Öztekin'in avukatlığını üstlenen Metin Feyzioğlu, suç unsurlarının oluşmadığını öne sürerek avukatların beraatini talep etti.

Daha sonra Öztekin ve Aksoy'un avukatlarının sorularının bir bölümünü yanıtlayan Uysal, duruşmanın bitmesini beklemeden salondan ayrıldı.

Duruşma, tanıkların dinlenilmesi amacıyla ertelendi.

Feyzioğlu, adliyeden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada, aslında avukatlık mesleğinin yargılandığını iddia etti.

Olayın gayet basit olduğunu ifade eden Feyzioğlu, "Duruşma sırasında avukatı ezmeye yönelik bir davranışta bulunulmuş ve hukuksuz bir tutanak tutulmuştur. Kanunlar, böyle bir durumda baro başkanının meslektaşını koruyacağını emreder. Burada bulunma nedenimiz, avukatlığın yargılandığını ancak mahkum edilemeyeceğini tüm Türkiye'ye göstermektir" ifadesini kullandı.