ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Şimdi diyorlar ki 'çatışmasızlığa dönelim', evet dönelim. Hiçbir zaman çatışmayı savunmadık biz. Hiçbir zaman şiddeti savunmadık. Ama çatışmasızlıktan kasıtları, yine başka bir gece ilerde polislerimizi katledecekler de biz sessiz kalacağız diye düşünüyorlarsa, eğer çatışmasızlıktan kastettikleri, şehirlerimizin etrafında işkence yaptıkları mahkeme veya şeyler kurmak, oralarda vatandaşlarımızdan haraç almayı kastediyorlarsa, buradan sesleniyorum, bir daha kamu düzenini bozan kim olursa olsun ne niyetle olursa olsun mutlak suretle cezalandırılacaktır. Eğer çatışmasızlıktan kastettikleri, kendilerine uymadığı, kendilerine seçimde yenilgi tattırdığı için Menderes gibi kardeşlerimize suikast yapmaksa buna izin vermeyeceğiz" dedi.

Davutoğlu, Ceylanpınar Belediyesini ziyaretin ardından, vatandaşlara seslendi.

Türkiye'nin merhamet yüklü bir devlete sahip olduğunu belirten Davutoğlu, "Okan'ın, Feyyaz'ın hep sizin kalbinizde yaşaması için biraz önce bir karar aldık. Ceylanpınar'ın en büyük caddesinin bir bölümüne Şehit Feyyaz Caddesi, diğer bölümüne de Şehit Okan Caddesi diyeceğiz inşallah. Ta ki oraya bakan herkes Ceylanpınarlı Okan Ceylanpınarlı Feyyaz diyerek yüreklerine bassınlar" diye konuştu.

Ceylanpınar'da şehit olan polis memurları Okan Acar ve Feyyaz Yumuşak'ın vatandaşların huzurlu olması için orada olduğunu belirten Davutoğlu, şöyle konuştu: 

"Sadece Ceylanpınar'ın huzurlu olması için, Ceylanpınar'ın karşı tarafta Suriye'de olduğu gibi acıya, kardeş kavgasına düşmemesi için vazife yapıyorlardı. Okan'dan Feyyaz'dan ya da diğer polislerimizden hiç yanlışlık gördünüz mü, size zulüm ettiler mi, size bir zarar verdiler mi? Allah aşkına şahitlik edin, sizin kılınıza zarar verdiler mi? Ceylanpınarlılar Allah razı olsun, sizler şahitlik ediyorsunuz. HDP ve onların takipçileri, sizlerin şahitlikleriyle şimdi, hep yanınızda duran Okan'ların Feyyaz'ların şehit edildiği gün sessiz kaldılar. Onlar sessiz kaldılar ama biz size söz veriyoruz. Ceylanpınar hep barış diyarı olacak. Hiç kimse bizi Suriye'nin öbür tarafındaki gibi kardeş kavgasına götüremeyecek, hiç kimse bizi Türk, Kürt, Arap diye ayıramayacak. Arap'ta, Türk'te, Kürt'te Şanlıurfa'nın manevi mimarı İbrahim'in milletindendir. Halil İbrahim'in imanındadır. Aramıza fitne sokamayacaklar."

-"Ceylanpınar'ın yüzüne bakmaya onlarda yüz yok"

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın, Brüksel'e gitme sebebine değinen Davutoğlu, "Brüksel'e, Avrupa Birliğinden ya da diğer ülkelerden yardım istemeye gidiyorlar. Oralarda konuşuyorlar. Neden biliyor musunuz? Çünkü Ceylanpınar'ın yüzüne bakmaya onlarda yüz yok. Biz buradayız. Allah şahit olsun ki kıyamete kadar buradayız. Biz çözüm süreci derken eski acılar unutulsun, bu yavrularımız Doğu-Batı diye ayrılmasın, annelerin yüreğine ateş düşmesin dedik. Ama onlar diyorlar ki şehit polislerin annelerinin yüreğine ateş düşsün, onlar diyorlar ki askerlerin yüreğine ateş düşsün, kendilerine itaat etmeyen Kürtlerin yüreğine ateş düşsün. Biz ise bütün annelerin yüreğini kendi yüreğimiz biliriz. Biz o emaneti omuzumuz da biz o emaneti yüreğimiz de taşıyoruz. Allah son nefese kadar bu emaneti taşımayı bize nasip etsin" ifadesini kullandı. 

-"Bunların da haddini Kandil'de de bildirdik, her yerde de bildiririz"

Davutoğlu, demokratik hukuk devleti kuralları içinde PKK ile mücadele etmeye devam edileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Zannettiler ki iki polis kardeşimizi, masum iki kardeşimizi şehit edecekler ve biz susacağız. Zannettiler ki askerimize, polisimize tuzak kuracaklar ve biz susacağız. Nasıl DAEŞ'in haddini bildirdiysek, bunların da haddini Kandil'de de bildirdik, her yerde de bildiririz. Şimdi diyorlar ki 'çatışmasızlığa dönelim', evet dönelim. Hiçbir zaman çatışmayı savunmadık biz. Hiçbir zaman şiddeti savunmadık. Ama çatışmasızlıktan kasıtları, yine başka bir gece, ilerde polislerimizi katledecekler de biz sessiz kalacağız diye düşünüyorlarsa, eğer çatışmasızlıktan kastettikleri, şehirlerimizin etrafında işkence yaptıkları mahkeme veya şeyler kurmak, oralarda vatandaşlarımızdan haraç almayı kastediyorlarsa, buradan sesleniyorum, bir daha kamu düzenini bozan kim olursa olsun, ne niyetle olursa olsun, mutlak suretle cezalandırılacaktır. Eğer çatışmasızlıktan kastettikleri, kendilerine uymadığı, kendilerine seçimde yenilgi tattırdığı için Menderes gibi kardeşlerimize suikast yapmaksa buna izin vermeyeceğiz.

Ama inşallah Ceylanpınar'da bugün gördüğümüz aziz kardeşlerimiz, Ceylanpınar'da bugün gördüğümüz tablo hiç haber vermeden, al bayraklarla bizi karşılayan bu aziz Ceylanpınarlılar diyor ki 'Okan, Feyyaz, Yalçın, karşı taraftan Rasulayn-Serekaniye, Edirne bizim kardeşimiz'. Allah şahit olsun ki biz bu kardeşliği bu topraklarda hep yaşatacağız. Onların bozmak istediği kardeşliği yaşattığımız gibi, bu ülkede özgürlükleri hep yaşatacağız. Herkes kendi anadiliyle konuşacak, herkes kendi kültürü, örfü ile gurur duyacak. Kimse kimseye zulüm etmeyecek. Ne erkeğin zulmü olacak, ne 90'ların faili meçhulleri ne de şimdilerin PKK terörü olacak. Hiç birine izin vermeyeceğiz. Hep beraber bu topraklar barış içinde kardeşlik içinde güzel günlere yürüyeceğiz. Bu toprakların hiçbir evladı bir başkasına düşman, hasım, rakip gözüyle bakmayacak."

-"Size yan gözle bakan karşısında bizi bulur.."

Başbakan Davutoğlu, "Allah birliğimizi beraberliğimizi daim etsin. Allah bu bölgedeki, hem ülkemizdeki, hem de Ortadoğu'daki Türkleri, Kürtleri, Arapları ebediyen kardeş kılsın. Aramıza fitne sokmak isteyenlere fırsat vermesin, aziz Ceylanpınarlılar bir kez daha teşekkür ediyorum, Allah sizden razı olsun. Bilin ki, size yan gözle bakan karşısında bizi bulur, sizi tehdit eden karşısında bizi bulur" diye konuştu. 

Vatandaşların "Memlekete uzanan eller kırılsın" şeklinde slogan atması üzerine Davutoğlu, ""Bu ülkenin geleceği için, inşallah hep beraber Cumhuriyetimizin 100. yılına yürürken, herkesin onur içinde yaşayacağı, herkesin kardeşçe birbirine muhabbet duyacağı bir ülkeyi beraber inşa edeceğiz. Kim bu muhabbeti nefrete dönüştürmek isterse, ona karşı beraber duracağız. Kim evinde uyuyan masumları haince katlederse ona karşı omuz omuza duracağız. Allah razı olsun, hakkınızı helal edin. Allah'a emanet olun" dedi.

"Allah kardeşliğinizi daim eylesin" diyen Başbakan Davutoğlu, slogan atanlara hitaben "Bakın ne güzel, 'Türk, Arap kardeştir, ayırım yapan kalleştir', 'Türk, Kürt kardeştir, ayırım yapan kalleştir', 'Kürt, Arap kardeştir, ayırım yapan kalleştir" şeklinde seslendi. 

"Bakın şurada bu balkonda, Türk de var, Kürt de var, Arap da var. 'Ehlen ve sehlen' diyen de var. 'Roj baş' diyen de var. 'Hayırlı günler' diyen de var" ifadesini kullanan Davutoğlu, semalardan ezanların yüreklerden kardeşliğin eksik olmamasını diledi. 

Başbakan Davutoğlu, bütün Müslümanları, bölge insanlarını din, mezhep ve ırk ayrımı olmadan ebediyete kadar beraber kılması temennisinde de bulundu.

Şehitler için Fatiha okunmasını da isteyen Başbakan Davutoğlu, Ceylanpınar'ın kardeşlik, yiğitlik ve ebediyete kadar yükselen bayrağın sembolü olacağını sözlerine ekledi. 

(Bitti)