DİYARBAKIR (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bir gazetede son derece faşizan ve ırkçı bir tavırla Cumhurbaşkanımızın 'milli ve yerli milletvekili istiyoruz, bekliyoruz' demesi üzerine bazı arkadaşlarımızın resimleri yayınlandı. Batı Trakya'dan göç eden Sağlık Bakanımızın resmi yayınlandı ve 'Bunlar mı milli' diye bir soru sordular. İşte Cevdet Bey'in, Mehdi Bey'in, Galip Bey'in birçok arkadaşımızın... İşte ben burada cevap veriyorum Diyarbakır'da. Bu kardeşlerimiz böylesi ırkçı yayın yapan o gazetenin yazarlarından çok daha milli, bu toprakların, bu ülkenin, bu devletin en asli sahipleridir. Millilik, yerlilik zihniyetle olur, gönül bağıyla olur. Bu milletin her ferdi için ter dökmekle olur" dedi.

Davutoğlu, partisinin il başkanlığındaki konuşmasında, AK Parti'nin diğerlerinden farkının, Türkiye'nin her yerinde aynı coşkuyla selamlanması ve kucaklanması olduğunu söyledi.

AK Parti içerisinde kimseye kökeni ve mezhebinin sorulmadığını ifade eden Davutoğlu, hiçbir siyasi harekette böyle bir bağın olmadığını dile getirdi.

Davutoğlu, siyasi ve ideolojik farklılıkların nelere sebebiyet verdiğinin yakın zamanlarda göründüğünü belirterek, şöyle konuştu:

"Dün bir gazetede son derece faşizan ve ırkçı bir tavırla Cumhurbaşkanımızın 'milli ve yerli milletvekili istiyoruz, bekliyoruz' demesi üzerine bazı arkadaşlarımızın resimleri yayınlandı. Batı Trakya'dan göç eden Sağlık Bakanımızın resmi yayınlandı ve 'Bunlar mı milli' diye bir soru sordular. İşte Cevdet Bey'in, Mehdi Bey'in, Galip Bey'in birçok arkadaşımızın... İşte ben burada cevap veriyorum Diyarbakır'da. Bu kardeşlerimiz böylesi ırkçı yayın yapan o gazetenin yazarlarından çok daha milli, bu toprakların, bu ülkenin, bu devletin en asli sahipleridir. Millilik, yerlilik zihniyetle olur, gönül bağıyla olur. Bu milletin her ferdi için ter dökmekle olur."

Bölücü terör örgütünün Kürtçülüğe dayalı faşizm anlayışı ve kafatasçı zihniyeti ile Türkçülüğe dayanan ırkçı faşist anlayışın İslam inancında yeri olmadığını vurgulayan Davutoğlu, bu zihniyetin cahiliyeden kaldığını kaydetti.

- "Hiçbir baskıya teröre, şiddete boyun eğmeyeceğiz"

Bayram gününde 78 milyonun kardeşliğini esas aldıklarını ve bunun gereğini de islam dünyasının her yanına yaymaya kararlı olduklarını anlatan Başbakan Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Değerli AK Parti ailemizin aziz mensupları, 7 Haziran seçimleri öncesinde doğuda ve güney doğuda çok büyük baskılara maruz kaldığınızı biliyorum. Bu baskılar karşısında yiğitçe, vakur bir şekilde milletin birliği, beraberliği AK Parti'nin aydınlık geleceklere yürüyen kutlu yürüyüşü için büyük fedakarlıklar yapmış olduğunuzu biliyorum. Onun için buradayım ve bugün burada sizlerle beraber olarak en güçlü mesajı vermek için aranızdayım ve diyorum ki; 1 Kasım'a doğru giderken bölgedeki ve Türkiye'nin her yerindeki bütün AK Parti kadroları ayakta olacak. Hiçbir baskıya teröre, şiddete herhangi bir şekilde boyun eğmeyeceğiz ve milletimizle birlikte Diyarbakırlı, Mardinli, Vanlı, Hakkarili, Bingöllü ve Bitlislilerle birlikte omuz omuza bu baskılara karşı demokrasiyi savunacağız."

- "Teröre karşı ortak bir tavır sergileyelim"

Gelebilecek her türlü baskı karşısında AK Parti ailesinin derunundan gelen güçlü sesle birlikte, 1 Kasım'a doğru, en dirayetli, en basiretli yol ve yöntemle mücadele edileceğinden emin olduğunu ifade eden Davutoğlu, parti liderlerine "Gelin hep beraber, 1 Kasım seçimlerine giderken şiddete, teröre karşı ortak bir tavır sergileyelim" çağrısında bulundu. 

Davutoğlu, 20 Temmuz'daki çağrısına CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu dışında cevap verenin olmadığını anımsatarak, her yerde barıştan bahseden HDP'lilerin aynı gün silahlanma ve ayaklanma çağrısında bulunduğuna dikkati çekti. 

Davutoğlu, "Zannettiler ki biz doğuyu, güney doğuyu ve bütün Türkiye'yi onların merhametine ve onların terörüne teslim edeceğiz veya bırakacağız. 23 Temmuz'dan itibaren gördüler ki Türkiye'nin her santimetrekaresinde şu TBMM'den çıkan meşru hükümetin ve bu meşruiyet içinde davranan güvenlik birimlerinin kamu düzenini sağlama sorumluluğu yerine getirilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

- "Sorumluluk MHP ve HDP yetkililerinin üzerinde olur"

"Hiç tereddüdünüz olmasın bütün bu baskılara ve şiddete karşı her birinizin güvenliği ve selameti için her türlü tedbiri alacağız" diyen Davutoğlu, şunları kaydetti: 

"Kesinlikle bu mücadele silahlar bırakılana kadar kesintisiz ve aralıksız bir şekilde sürecektir. Bugün bir kez daha buradan çağrıda bulunuyorum; gelin bütün parti liderleri olarak, teröre karşı ortak bir deklarasyonda buluşalım. 2 gün önce pazartesi günü bu çağrıda bulunmuştum, yine Sayın Kılıçdaroğlu olumlu cevap verdi, MHP'den ve HDP'den herhangi bir cevap alamadık. Eğer olumlu bir cevap alırsak biliniz ki ortak bir çağrıda buluşma noktasında hiç tereddüt etmeyeceğiz. Teröre ve şiddete karşı hep beraber tavır alma imkanına sahip olacağız. Ama eğer biri bu çağrımıza cevap vermezse o zaman sorumluluk MHP ve HDP yetkililerinin üzerinde olur. Hiçbir şekilde Türkiye'nin doğusunda, batısında hiçbir vatandaşımızın seçime giderken kendisini güvensiz hissetmesi yada güvenlik koşullarından şüphe etmesine mahal bırakmayacak şekilde tedbirlerimizi alacağız."

Partililere, Diyarbakır'ın ve Türkiye'nin her yerine gitmeleri çağrısında bulunan Davutoğlu, "Emin bir şekilde gidiniz, davamızı anlatınız ve halkımızın desteğini talep ediniz. Hiçbir baskı altında boyun eğmeyiniz" dedi. 

(Bitti)