BATH (AA) - Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, İngiltere'nin güney batısındaki Bath şehrinde düzenlenen Türk-İngiliz Tatlıdil Forumu'nun beşincisine katıldı. Forum çerçevesinde tarihi "Assembly rooms"da düzenlenen resepsiyon ve akşam yemeğinde konuşan Şimşek, İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği güçlü destekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "AB'ye katılımımız, bir kulübe üye olma saplantısı değildir. Bu, reformlarla ilgilidir. Çünkü AB üyelik süreci ekonomik, sosyal ve siyasi dönüşüm sağlayacaktır" şeklinde konuştu.

Şimşek, Türkiye'nin çok kapsamlı bir reform programı olduğunu dile getirerek, "Türkiye, G20 ülkeleri arasında, en kapsamlı yapısal reform gündemi ve yol haritası olan ülkelerden biri. Bir yol haritamız var ve önümüzdeki birkaç ayda önemli reformlar yapacağımıza inanıyorum" diye konuştu.

"İngiltere, Rusya'nın provokasyonlarına karşı Türkiye ile dayanışma içerisinde"

İngiltere'nin AB'den Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Lidington da Türk ile İngiliz halklarının yüzyıllardır birbirleriyle iş birliği yaptığını anımsatarak, ülkesinin Türkiye'nin AB üyeliğine verdiği desteği vurguladı.

Türkiye'nin, Avrupa'daki İslamofobiyle ilgili endişeleri olduğunu bildiğini dile getiren Lidington, İngiliz hükümetinin toplumlara yönelik nefret suçlarıyla mücadelede kararlı olduğunu söyledi. Lidington terör ve aşırılıkla mücadele ederken, dini ve etnik çeşitlilik için diyalog ve saygının teşvik edilmesinin gerekliliğini belirtti.

Rusya'nın agresif aktivitelerine de değinen Lidington, "İngiltere, Rusya'nın provokasyonlarına karşı Türkiye ile dayanışma içerisindedir" ifadesini kullandı.