Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, Kuzeykent Mahallesi’ne kurulması planlanan baz istasyonunun vatandaşların talebi üzerine başka bir bölgeye taşınacağını belirterek, halkın istek ve talepleri ile sağlığının her şeyden önce geleceğini söyledi.

Kastamonu Belediye Meclisi, Belediye Başkanı Tahsin Babaş başkanlığında Aralık ayı ilk toplantısını Belediye Meclisinde gerçekleştirdi. Başkan Babaş, 2013 yılı Sayıştay raporunun okunup onaylanmasının ardından istek ve önerileri aldı.

MHP Belediye Meclis Üyesi Zeki Özdemir, Göl Anadolu Öğretmen Lisesi civarında bir tane baz istasyonunun bulunduğunu ve aynı bölgeye ikinci bir baz istasyonunun kurulmasının planlandığını ifade ederek, “Bu çevrede 160 daire bulunuyor ve buralarda aileler yaşıyor. İkinci baz istasyonu kurulacak olan çevrede, Özlem Burma Endüstri Meslek Lisesi, Fen Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Firdevs Saka Koleji, Kuzeykent İlkokulu ve Kuzeykent Ortaokulu bulunuyor. Yani okulların ve ailelerin oturduğu bölgeye baz istasyonu kuruluyor. Civarda bin 700 kişi yaşıyor. Burada zaten mevcut bir tanesi baz istasyonu var. İkinci bir baz istasyonu hem çocuklar için hem de buradaki aileler için hem de çevrenin gelişimi için zararlı olacağı düşünülüyor. Burada büyük bir mağduriyet söz konusu, buradaki ikamet eden aileler ve okullarımızdaki öğretmenlerimiz olsun velilerimiz olsun, bizlere rahatsızlıklarını ilettiler” dedi.

MHP’li Belediye Meclis Üyesi Zeki Özdemir’in talebini yerinde bulan Kastamonu Belediye Başkanı Tahsin Babaş, baz istasyonlarının insanları tereddütte bıraktığını söyleyerek, “İnsanlar, baz istasyonlarını daha uzak bir yerlerde istiyor. Fakat baz istasyonunun uzak bir noktaya konulması önemli değil, önemli olan o baz istasyonunu gücüdür. Bu yüzden bizler, baz istasyonlarını ne kadar fazla yaparsak insan sağlığı için o kadar iyidir. Eskiden hiç baz istasyonları görülmüyordu. Fakat uzak yerlerde daha güçlü baz istasyonları kuruluyordu. Bu yüksek güçte insan sağlığı için çok zararlı oluyordu. Güçlü olan baz istasyonları, insanların vücut ısısını arttırıyordu. Baz istasyonlarının zararı budur. Ama şimdi öyle bir yasaklamalar yapılıyor ki, baz istasyonunun en zararsız bir şekilde verilebilmesi için baz istasyonlarını birbirlerine yakın yapıyorlar. Yani baz istasyonunun gücünü çok düşük vermek gerekiyor. Her hafta bu baz istasyonlarının gücü ölçülüyor. Ama her şeye rağmen insanlarda rahatsızlıklar oluyor” diye konuştu.

Baz istasyonlarından ziyade daha çok yüksek gerilim hatlarının insanlar için daha çok zararlı olduğunu anlatan Başkan Babaş, “Tamamen kanserojen oluyorlar. Baz istasyonlarının zararı sadece, insan vücudundaki ısıyı arttırır. Yine de insanlar, görüntüden dolayı büyük rahatsızlıklar duyuyor. Ben de buna katılıyorum. Halkımızın sağlığı ve talebi bizler için daha önemlidir. Buraya kurulan ikinci baz istasyonunu başka bir bölgeye alınması için hemen çalışmaları başlatacağım” şeklinde konuştu.

3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün Kastamonu’da da çeşitli etkinliklerle kutlanacağını hatırlatan Başkan Babaş, “Engelliler için oyun parkları oluşturacağız. Şu anda sadece Kışla Parkı’nda engelliler için oyun parkı bulunuyor. Bunları şehrin dört bir tarafına daha yaygın hale getireceğiz. Engellilerimizin her türlü ihtiyacını görmek zorundayız. Çünkü Türkiye’de yaşayan nüfusun yüzde 12’sini engelliler oluşturuyor. 3 Aralık Dünya Engelliler Günü kutlanacak. Bu etkinlikler ilimizde de yapılacak. Bizler de inşallah bir aksilik olmazsa bu etkinliklere katılacağız. Bu etkinliklerde engelli ve ihtiyaç sahibi ailelerimize akülü tekerlekli sandalye arabası dağıtacağız. Tamamen engelli vatandaşlara ait park da yapacağız. Bunu programımıza aldık, çalışmalarımız sürüyor” ifadelerini kullandı.

Şehrin tarihi dokusunu ortaya çıkarmak için plastik malzemelerin yanı sıra ahşap malzeme kullanmaya başladıklarını açıklayan Belediye Başkanı Babaş, şunları söyledi: “Bunun dışında Atabezgazi Mahallesi’nde tarihi dokuyu bozacak şekilde plastik malzemeden yapılmış parklar oluşturulmuş. Bunların ben kaldırılması için talimat verdim. Çünkü tarihi dokuyu ve görselliği bozuyor. Bu tür yerlere en azından ahşaptan park ya da ahşap görünümlü parklar oluşturulabilir. Biz, buraya plastik malzemeden park yapmışız ama bundan büyük eleştiri alırız. Biz de öz eleştiri yaparak bunların yerine ahşaptan parklar oluşturacağız. Şehrimizin tarihi dokusunu öne çıkarmak için yavaş yavaş plastik malzemeden de vazgeçeceğiz. Bunların yerine ahşaptan, ahşap olmayan yerlerde ise ahşap görünümlü olmasına dikkat edeceğiz. Bu sayede tarihi dokuyu da ön plana çıkarmaya amaçlıyoruz. Daha önceden oluşturulan park alanlarımızda, çocukların ayaklarının altına kauçuk yapıyoruz. Bunu ailelerimiz, çok fazla istiyor. Ama kauçuklar çok zararlı oluyor. Çocuklar, oyun oynarken vücudundaki enerjiyi toprağa veremiyor. Kauçuk yerine çocukların oyun oynadığı yerlere ayaklarının altına kum koymamız gerekiyor. Fakat ailelerimiz, ısrarla bizden kauçuk yapmamızı istediği için bizler de parklarımıza kauçuk döşemek zorunda kalıyoruz. Bunu bilerek yapıyoruz çünkü talep oluyor. Başka şehirlerde istisnadır oyun parklarına kauçuk döşenmez.”

Kastamonu Kalesi bölgesinde bir proje hazırlığı içerisinde olduklarını anlatan Tahsin Babaş, “Buraların restorasyon ve rölöve çalışmasıyla ilgili proje hazırlığımız sürüyor. Sadece bu çalışmanın proje maliyeti 10 milyon lira tutuyor. Ayrıca proje hazırlığı, iki yıl içerisinde çok güçlü bir ekiple çalıştığınız takdirde bitebiliyor. İnşallah biz, bu projeyi hayata geçireceğiz. Plansız ve programsız çalışmalar yapmayacağız. Her şeyi planlı ve programlı bir şekilde yürüteceğiz” dedi.

İstek ve önerilerinin ardından Kastamonu Belediyesi ile Türkiye Harp Malulü Gaziler ve Şehitler Derneği Kastamonu Şubesi arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Belediye Başkanı Tahsin Babaş, şunları kaydetti: “Gazi ve şehit ailelerimizle ilgili protokol imzaladık. Belediye meclisimiz de bu protokolü kabul etti. Bu protokol çerçevesinde şehit ve gazi ailelerine, gazilerimize Kastamonu Belediyesi olarak elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya çalışıyoruz. Bundan sonra da aynı şekilde yapmaya gayret göstereceğiz. Bu yardımlarımızı resmiyete kazandırarak bir protokol çerçevesinde devam etmesini sağladık. Biz, her zaman şehit ailelerimizin ve gazilerimizin yanındayız. Bundan sonra da yanlarında olmaya devam edeceğiz.”

Babaş’a yardım ve desteklerinden ötürü teşekkür eden Türkiye Harp Malulü Gaziler ve Şehitler Derneği Kastamonu Şube Başkanı Berat Satıoğlu ise, şöyle devam etti: “Kastamonu Belediyesi ve Belediye Başkanımız her zaman bizlerin yanında oldu. Bizlere destek ve yardımcı oldu. Bunu biraz daha resmiyete bağladık. Bu bağlamda protokol imzaladık. Bizlere yardım ve destekleri için sayın başkanımıza teşekkür ediyoruz.”

Ardından Belediye Meclisi, 3 Aralık Çarşamba günü saat 19.00’da tekrar toplanmak üzere oturuma kapatıldı.