SAMSUN (AA) - Bayırbucak Türkmenlerine yönelik saldırılar Samsun, Amasya ve Çankırı'da protesto edildi.

Alperen Ocakları Samsun İl Temsilciliği üyeleri, ellerinde pankartlarla Öğretmenevi önünde toplandı.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Coşkun Arslan, Bayırbucak Türkmenlerine yönelik saldırıları endişeyle takip ettiklerini söyledi.

"Etrafımız ateş çemberi haline getirildi. Irak benim bahçemdir, Suriye benim bahçemdir, Türkmendağı benim öz yurdumdur, Türkmen benim hem din kardeşim hem de soy kardeşimdir" diyen Arslan, şöyle devam etti"

"Dün masa üzerinde haritaları çizenler bugün yeni haritalar peşinde. Bahçemde beni tehdit ediyor ve demek istiyor ki yarın evine, odana gireceğim. Uluslararası toplantılarda şirin görüntüler verenler aslında birer cani. Müslümanın, Müslüman Türkün kanını dökmekten zerre kadar rahatsız olmadıklarını, olmayacaklarını anlamak için idareci olmaya gerek yok. İdarecilerin bunun ötesinde bir ferasete sahip olmaları gerekir ve vaktinde Allah'a tevekkül edip sonra her türlü tedbiri almaları lazım. Silkinip kendimize dönmeliyiz."

- Amasya

Özgür Düşünce ve Eğitim Hakları Derneği (Özgür-Der) üyeleri, Suriye'de Esed rejiminin Bayırbucak Türkmenleri'ne yönelik saldırılarını Yavuz Selim Meydanı'nda protesto etti.

Eyleme katılan Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, burada yaptığı konuşmada, Müslümanların dünyanın her yerinde zulüm altında olduğunu belirtti.

Türkmenlere yönelik saldırıların kabullenilemeyeceğini ifade eden Kaya, "Bugün Suriye'de olduğu gibi dünyanın pek çok yerinde Müslümanlar üzerine bomba yağdıran zalimler bunun bedelini mutlaka ödeyecektir. Beş yıldır Suriye'de sadece Suriyeliler değil insanlık katlediliyor. Bütün bir insanlık imtihan ediliyor. Bugün Bayırbucak Türkmenleri ateş altında. Katil Rusya bomba yağdırıyor. Esed güçleri ölüm saçıyor" dedi.

Esed rejiminin yaptıklarını lanetleyen Kaya, şöyle devam etti:

"Esed, Rusya ile nefes almış olsa da bazı cepheleri ele geçirse de asla burada kalıcı olamaz. Durumlar değişse de galip olan Allah'tır. Asla yenilmeyecek olan onurlu İslami direniştir. İslam için, ümmetin izzeti için ayağa kalkan insanlar asla zulme boyun eğmez. ABD, İngiltere, Fransa, Birleşmiş Milletlerin kararını bahane ederek yıllardır Esed'e 'dur' demedi. Şimdi IŞİD bahanesiyle Müslüman mücahitleri yok etmek için ayaklandılar. Zalimin karşısında kardeşlerimizin yanındayız. Ümmet asla kardeşlerini yalnız bırakmayacak."

Dua eden grup, sloganlar attıktan sonra dağıldı.

- Çankırı

Çankırı Akıncı Gençlik Platformu üyeleri, Esed rejiminin Bayırbucak Türkmenlerine yönelik saldırılarını Karatekin Parkı'nda protesto etti.

Kur'an-ı Kerim tilavetinin okunmasının ardından Türkmenler için dua edildi.

Platform Başkanı Mehmet Özdemir, burada yaptığı açıklamada, Haçlı zulmünün devam ettiğini söyledi.

Osmanlı ve Selçuklu üzerine yapılan seferlerin bugün bir benzerinin yapıldığını anlatan Özdemir, şunları kaydetti:

"Bu zulüm bugünde Esed eliyle ve Rusya, Amerika, Çin ve Avrupa'nın desteğiyle sürmekte. Bu katliama Müslümanlar olarak sessiz kalmamız, görmezden gelmemiz düşünülemez. Bayrbucak'ta katledilenler Müslüman ve Türk olduğu için ses çıkarmayan batı, iki yüzlülüğünü yine göstermekte. Çankırı halkı olarak bu katliama sessiz kalmayacağız."

Bayırbucak'a atılan bombaların Türkiye'ye atıldığını ifade eden Özdemir, "Türkmen kardeşlerimiz yalnız değildir. Zulmün olduğu yerde tarafsızlık şerefsizliktir. Zalime karşı beraber olalım" dedi. 

Grup açıklamanın ardından dağıldı.