ESKİŞEHİR (AA) - Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı'nın (BEBKA), 2016 yılı mali destek programları tanıtıldı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, kentteki bir otelde düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, raylı sistemler ve havacılık sektörünün Eskişehir sanayisinin olmazsa olmazı konumunda bulunduğunu söyledi.

Anadolu Üniversitesi'nin (AÜ) bu konuda önemli bir kurum olduğunun altını çizen Tuna, "Bölgesinde sürdürülebilir kalkınmaya öncülük ederek ulusal kalkınma vizyonuna katkı sağlayan, bölgesel kalkınmada ulusal ve uluslararası alanda tanınan, saygın ve etkin bir kurum olan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, geçtiğimiz altı yılda proje teklif çağrılarında toplam 94 milyon lira bütçe ile bin 68 proje başvurusundan başarılı olan 270 projeyi desteklemiştir" diye konuştu.

Vali Tuna, BEBKA'nın bu yıl da 2023 vizyonuna ivme kazandıracak programlar geliştirdiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"BEBKA tarafından 2016 yılı mali destek programlarına ayrılan toplam kaynak tutarı 16 milyon liradır. Bunun 12 milyon lirası havacılık, raylı sistemler ve savunma sanayisi programın 4 milyon lirası Bilecik mermer ve doğaltaş sektörü programına ayrılmıştır. Kar amacı güden işletmelere yönelik açılan bu teklif çağrıları kapsamında sunulan her bir projeye verilecek asgari tutar 50 bin lira, azami tutar ise 600 bin liradır. Ajans tarafından sağlanacak destek, proje toplam uygun maliyetinin en az yüzde 25'i, en fazla yüzde 50'si oranında olabilir. Hepimizin bildiği üzere havacılık ve raylı sistemler sektörü bölgede ağırlıklı olarak Eskişehir'dedir.

Havacılık sektörü, dış ticaret fazlası veren ve yüksek katma değer yaratan bir sektör olarak karışımıza çıkıyor. Havacılık ve raylı sistemler sektörlerinin, özellikle savunma sanayi, taşımacılık ve ulaşım açısından önümüzdeki yıllarda önemli bir atılım yapmasına katkıda bulunmak amacıyla geliştirdiğimiz program ile havacılık, raylı sistemler ve savunma sanayi sektörlerindeki işletmelerin üretim altyapılarının ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ile yüksek katma değerli sektörlerin rekabet güçlerinin artırılması hedeflenmektedir."

Vali Tuna, girişimcilerin mali destek programlarına 2 Mayıs'a kadar başvurabileceğini sözlerine ekledi.

Toplantıya, AÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı ve BEBKA Kalkınma Kurulu Başkanı Ömer Zeydan, BEBKA Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, işadamları ve sanayiciler katıldı.