Başbakan'ın müjdelediği kamuda taşeron işçiliğe son veren düzenlemenin detayları netleşiyor. Belediyeler ve il özel idarelerinde 720 bin asıl ve yardımcı personel, düzenleme kapsamında kamuya alınacak. Bu kişiler, kamuda 'özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilecek ve 3'er yıllık sözleşmeleri olacak.
Hükümet, taşeron işçileri, kamu personeli olarak alma kararı ile Türkiye'de yıllardır süren bir soruna da neşter vurdu. Kamu idareleri, belediyeler ve il özel idarelerindeki yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personel, düzenleme kapsamında bulunuyor. Taşeronlar kamuda 'özel sözleşmeli personel' pozisyonunda istihdam edilirken 3'er yıllık sözleşme yapılacak. Kamuya geçişte kişinin mesleği için gerekli donanımını ölçmeye yönelik sınav yapılacak Söz konusu personelin 1 Kasım 2015'ten önce işe girmiş ve halen çalışıyor olması gerekiyor. Bu personel şu andaki ücreti üzerinden maaş alacak ve hangi kurumun, hangi biriminde, hangi işi yapıyorsa aynı işi yapmaya devam edecek. Bundan sonra memurlarla ilgili toplu sözleşmedeki hükümlere tabi olacaklar. Maliye Bakanlığı'nda çalışmaları süren ve önümüzdeki haftaya yetiştirilmeye çalışılıyor.
GEÇMİŞE DÖNÜK HAK TALEBİ YOK
Geçtiğimiz gün Başbakan Davutoğlu'nun müjdelediği yeni yasanın detayları da netleşiyor. Taşeron işçiler atanmaları halinde geçmişe dönük hak talebinde bulunamayacak. Kapsama giren personel, yasa çıktıktan sonra 1 ay içinde talepte bulunacak. İlgili kamu kurumları başvuruları aldıktan sonra şartların oluşup oluşmadığını değerlendirecek, devlet memuru olmanın gerektirdiği güvenlik araştırmaları da ayrıca yapılacak. Kamu kurumları daha sonra kaç kişiyi istihdam etmek istiyorsa ilgisine göre Maliye ya da İçişleri Bakanlığına bildirecek.
BELEDİYELER ŞİRKET KURACAK
Belediyeler ise farklı bir yöntem izleyecekler. Bu zamana kadar kendi şirketi olmayan belediyeler bütçelerinden bir X firmasından aldığı hizmetin karşılığını taşerona ödüyordu. Şimdi ise şirketi olmayan belediye kendi şirketini kuracak ve X taşeronun da bulunan personeli de belediyenin bu şirketinde istihdam edecek. Böylece X taşeronuna ödediği hizmet bedelini şimdi bu personelin maaşı ve hizmetle ilgili harcama gideri olarak kurduğu belediye şirketine ödeyecek. Bu kişiler belediyelerde memur olmayacak, belediye şirketlerinde sözleşmeli personel olacak ve 3 yılda bir sözleşmelerini yenileyecekler.Bütçeye ek maliyet yok Maliye Bakanlığı'nda çalışmaları süren ve önümüzdeki haftaya yetiştirilmeye çalışılan 'Kamu Taşeron Hizmetlerinde Değişiklik' getiren düzenleme ile belediye ve kamu idarelerinin bütçelerinde ekstra bir maliyet artış olmazken, bütçeleme tekniğinde değişiklik olacak. Maliye Bakanı Naci Ağbal, Maliye Bakanlığının bu konudaki yasal düzenleme hazırlıklarını yürüttüğünü ve son aşamaya geldiklerini, düzenlemeyi 1-2 hafta içerisinde Meclise gönderebileceklerini belirtti. Ağbal, kamuda istihdam edilecek taşeron çalışanlara yeni bir statü verileceğini belirterek, "Bundan sonra kamuda, özellikle yardımcı işler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda personel istihdamını sağlamak üzere yeni bir özel sözleşmeli personel statüsü bu" dedi. Ağbal, beklenenin dışında özel bir maliyet getirmesini öngörmediklerini bildirdi.
Memurların sahip olduğu haklara kavuşacaklar Sözleşmeli statüde kamu idarelerinde ve belediyelerde istihdam edilecek bu kişiler, 'devlette çalışır' hale gelecekler. Maaşlarda şimdilik bir artış olmayacak. sonraki süreçlerde bu kişilerin de maaşları artacak. Bu kişilerin özlük hakları kamu sendikalarının devlet memurları ile ilgili olarak 2 yılda bir gerçekleştirdiği toplu sözleşme görüşmelerine tabi olacak. Görüşmelerde yapılan artış oranından aynı şekilde 'kamu görevlisi' sayıldıkları ve memur sendikaları kapsamına tabi sözleşmeli olarak girecekleri için yararlanacaklar.
AYNI İŞE DEVAM
Bu kişiler aynı işi yapmaya devam edecek. Bu kişilerin görev yerlerinde değişiklik yapılmayacak. Söz konusu kişiler, mali hakları bakımından 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel gibi memurların toplu sözleşme düzenine tabi olacaklar. Çalışanlar, kamuya geçtikten sonra emeklilik sisteminde 4/A kapsamındaki personel gibi değerlendirilecek.
Kaynak; Yeni Şafak