AKRA (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Gana Parlamento Başkanı Edward Adjaho'yu makamında ziyareti sonrasında, Gana Parlamentosu Genel Kuruluna hitap etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin (BM) fakir ve az gelişmiş ülkelere destek konusunda yeniden reforme edilmesi, elden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "İşte Suriye'de yarım milyona yakın masumun katledilmesi- ki bir devlet terörü var Suriye'de -12 milyon mağdurun evinden, yurdundan edilmesi karşısında sergilenen bencil tavırlar, insanlık vicdanında derin yaralar açıyor" dedi.

"Gana Afrika'nın ilham kaynağıdır"

Erdoğan, iki ülke arasındaki anlaşmalar için Başkanlık Sarayı'nda gerçekleştirilen imza töreninin ardından, Gana Devlet Başkanı John Dramani Mahama ile ortak basın toplantısında yaptığı konuşmada ise Gana'nın, 1957 yılında Sahra altı Afrika'da bağımsızlığını kazanan ilk Afrika devleti olduğunu anlattı.

Gana'da yakılan özgürlük ateşinin, diğer ülkelere sıçrama fırsatını verdiğine işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bugün de Gana, güçlü ve sağlam demokrasisi, siyasi, sosyal istikrarı, barışçıl dış politikası, aktif diplomasisiyle Afrika'nın ilham kaynağıdır. Gana, bizim Batı Afrika'daki en yakın dostlarımızdan bir tanesidir. İkili ilişkilerimizde son dönemlerde bir tarih yazıyoruz. Gana'yı kalkınma ortağımız olarak görüyoruz. Hedeflerimiz, siyasi, askeri, ekonomik, kültürel, ticari bütün bu alanları kapsayacak şekildedir."

Erdoğan, ilerleyen dönemde bölgesel barışa veya barışlara, dünya barışına müşterek olarak katkı sağlamakta kararlı olduklarını belirtti.

"Terör karşısında tavır almak durumundayız"

Mahama ile görüşmelerinde, Afrika'da Gana, Nijerya ve bu bölgedeki terörle ilgili sıkıntıları ele alırken, aynı şekilde Türkiye'deki teröre ilgili yaşananları da değerlendirme fırsatı bulduklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları kaydetti:

"35 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke olarak, terör örgütlerinin hedeflerini, yöntemlerini çok iyi biliyoruz. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Dini, dili, ırkı olmayan bu terörü, dünyada tüm ülkeler hep birlikte lanetlemek ve karşısında tavır almak durumundayız. Türkiye, Gana'nın ve Ganalı kardeşlerinin yanındadır."

"BMGK, az sayıdaki ülkenin çıkarlarına hizmet eden kurum haline geldi"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, terörizmin dünyanın en önemli sorunları arasında yer aldığına işaret ederek, bunun demokrasi için büyük bir tehdit unsuru haline geldiğini, Afrika ülkelerinde meydana gelen insanlık dışı terör eylemlerini en şiddetli şekilde kınadıklarını vurguladı.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Şu gerçeği Gana Meclisinden tüm dünyaya bir kez daha ifade etmek istiyorum. Terörizmle mücadele için ilgili tüm ülkelerle uluslararası kurumların bu konuda ilkeli ve tutarlı davranması şarttır. Dünyada yaşanan sorunların çözüm merci olması gereken Birleşmiş Milletler, özellikle de Güvenlik Konseyi, mevcut yapısıyla maalesef az sayıdaki ülkenin çıkarlarına hizmet eden bir kurum haline gelmiştir."

Erdoğan, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin Suriye, Irak ve Orta Afrika'ya müdahale etmediğini anımsatarak, dünyanın 5 ülkenin iki dudağı arasında bulunduğunu ifade etti.

"Dünyayı bu 5 ülkenin vereceği karara teslim etmek adalet değil"

"Bu 5 ülkeden birisi 'hayır' diyorsa hayır, 'evet' diyorsa evettir" diyen Erdoğan, "Dünya 5'ten büyüktür. Tüm dünyayı bu 5 ülkenin vereceği karara teslim etmek adalet değildir" değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM'nin fakir ve az gelişmiş ülkelere destek konusunda yeniden reforme edilmesi, elden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "İşte Suriye'de yarım milyona yakın masumun katledilmesi- ki bir devlet terörü var Suriye'de -12 milyon mağdurun evinden, yurdundan edilmesi karşısında sergilenen bencil tavırlar, insanlık vicdanında derin yaralar açıyor" diye konuştu.

"Türkiye yalnız bırakıldı"

Türkiye'nin göçmen sorununun çözümünde yalnız bırakıldığını vurgulayan Erdoğan şunları söyledi:

"Ama iş göçmenlere kapıların kapatılmasına geldiğinde, tüm Avrupa hemen birlik olabiliyor. Biz 'Suriye'de masumların ölmesini engelleyelim' dediğimizde sanki insanlık dışı bir tehditte bulunmuşuz muamelesi görüyoruz. Buna karşılık her gün hava ve kara güçleriyle masum insanları katledenler adeta ödüllendiriliyor. Bu, insanlık için sürdürülebilir bir durum değildir, biz bu vahşeti ve adaletsizliği kabul etmiyoruz."