KONYA (AA) - Beyşehir'de belediye tarafından düzenlenen toplantıda kırsal yerleşim alanlarındaki tarım ve hayvancılıkla ilgili uygulamalar da yaşanan sıkıntılar tartışıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen toplantıda konuşan Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nurullah Osmanlı, yeni çıkan büyükşehir yasası ile birlikte, Konya Büyükşehir Belediyesinin 2 bin 60 kilometrekare olan belediye sorumluluk alanın 41 bin 50 kilometreye çıktığını, tüm ilçe belediyelerinin de "metropolitan" ilçe durumuna geldiğini hatırlattı.

Bununla birlikte artık bütün planlama çalışmalarının birlikte ve bütün şehir mantığı içerisinde yapıldığı bir döneme girildiğini vurgulayan Osmanlı, "Bu yeni konsept köyleri mahalle yaptı. Kırsal alanlarımız da artık şehirle birlikte planlanan ve şehirle birlikte yaşaması ve korunması gereken, birlikte değerlendirilmesi gereken unsurlar haline geldi. Bizim yaklaşık 2,5 yıldan beri yapmakta olduğumuz 1/100 bin ve 1/25 binlik nazım imar planı çalışmalarında şu görüldü ki, gelecek 30 yıllık bir projeksiyonla yapıldı" diye konuştu.

Anamas Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Nurullah Osmanlı, Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar, Beyşehir İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nuretin Koçer, Konya merkez ve ilçelerindeki yerel yönetimlerin imar müdürleri, Konya’nın merkez ve taşra ilçelerinin ziraat oda başkanları ile hayvancılık ve tarım kooperatif başkanları katıldı.

Konya İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyfettin Baydar da, “Buraya özellikle koşarak hep beraber gelmemizin sebebi sektörel manada sıkıntıda olduğumuz bir hususu hep beraber aşabilme ümidiyledir" dedi.. Baydar, konuşmasında, "Bu kalkınma hamlesini, bu önemli konunun Allah aşkına bakın nasıl bir destek gerebilecekseniz duyarlılığınıza ihtiyacımız var. Ben büyükşehir belediye başkanıma ve daire başkanıma çok çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun onlarla konuşuyoruz. Bugünkü toplantıyı son altı ayın en önemli en kıymetli toplantısı olarak görüyorum. Çok toplantılara girdik, belki bir şey çıkar ümidi ile ama çok kıymetli ve değerli görüyorum" dedi.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun da, “Konya’nın 1/100 binden sonra 1/25 bin ve artık 1/5 binlik imarı derken devam edecek inşallah. Tabi biz Beyşehir ölçeğine gelirsek geçmiş dönemde bazı imarla ilgili sıkıntılar yaşanmış. Bundan sonra inşallah profesyonel desteklerle birlikte bir düzene oturacağını ümit ediyoruz. Dün imar planını konuştuk, bugün imar planına dayalı tarım ve hayvancılık alanında ki sıkıntıları konuşacağız. Hedefimiz tek ve yatırımcının önünü ve ufkunu açmak" şeklinde konuştu.

Toplantının devamında, katılımcılar kırsal alanlardaki tarım ve hayvancılık konusunda yaşanan imar konularıyla ilgili sıkıntı ve sorunlar üzerine düşüncelerini dile getirerek, çözüm önerilerini paylaştı.