KONYA (AA) - Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü Beyşehir Gölü'ndeki bir adada ekili ürünlerin hasadı için demirden yapılan özel sal üzerine yerleştirilen biçerdöver, gölde yaklaşık yarım saatlik yolculuğun ardından adaya ulaştırıldı.

Beyşehir Gölü'ndeki Gölkaşı Adası'nda çiftçi Aytekin Navruz tarafından ekilen buğdayları hasat edecek biçerdöverin, göl üzerinden yüzdürülmesi ilginç görüntülere sahne oldu. Göl kenarına getirilen biçerdöver, demirden yapılan, balıkçı teknesi motoruyla çalışan özel sal üzerine yerleştirildi. Biçerdöver ardından göl üzerinde yaklaşık yarım saatlik yolculuğun ardından adaya götürüldü.

Beyşehirli çiftçi Aytekin Navruz, gazetecilere yaptığı açıklamada, Beyşehir Belediyesi'nden kiraladıkları Gölkaşı Adası'ndaki sahada bu yıl buğday ektiklerini, hasat zamanının gelmesiyle biçerdöver, traktör ve römorku gibi araçları, özel sal üzerinde yüzdürerek adaya geçirdiklerini söyledi.

-"Önceki yıllarda bir traktör göle düşmüştü"-

Önceki yıllar bu adaya yakın Çeçen Adası'na gölden biçerdöver naklettiklerini ifade eden Navruz, "Zirai araçları adaya çıkarma işi riskli. Önceki yıllarda adaya nakli sırasında bir traktör göle düşmüştü. Buna benzer birçok sıkıntılar yaşandı" dedi.

Navruz, biçerdöver ve diğer zirai araçları göl kıyısından adaya geçirmek için havanın sakin olduğu zamanları beklediklerini dile getirerek, bunun için genelde ya sabahın erken saatlerini ya da günün ilerleyen saatlerini tercih etiklerini belirtti. 

Önceki yıllarda atla, eşekle, eski düzenle adalarda tarım yapıldığını, biçerdöverlerin adalara çıkarılmasıyla işlerin daha da kolaylaştığını vurgulayan Navruz, şunları kaydetti:

"Artık adalarda daha rahat hasat yapıyoruz. Önceden işçilik çok oluyordu, adam bulmak lazım... Büyük sıkıntı oluyordu ama şu anda biçerdöverle gidip bu işleri kolayca halledebiliyorsun. Adalarda hasadı eski düzenle yapmış olsak 20-25 günde, 1 ayda iş bitiyordu ama şimdi 3-4 günde bitirebiliyoruz. Biçerdöver işimizi eskiye göre çok daha kolaylaştırdı. Çeçen Adası'nda nohut ekili. Gölkaşı Adası'nda da ben hububat ektim. Gölün en büyük adası Mada'da da çiftçilik yapılıyor. İnsan yaşamı olan Mada'da hasat genelde eski düzen devam ediyor. Yani elleriyle, orakla biçiyorlar, patoza atıyorlar. Onların işleri biraz daha zor oluyor."

Navruz, biçerdöveri göl üzerinden nasıl geçirdiklerinin merak konusu olduğunu, duyanların şaşkınlıklarını gizleyemediğini de bildirdi.