KAYSERİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Eğer her seçim döneminde bu ülke popülizme kayarsa, elde ettiği kazanımları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. Üretimin olmadığı, üretmeden vaat edilen refah artışının, memleketin geleceğine ipotek koyacağını hiçbirimiz unutmamalıyız" dedi.

Bakan Işık, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik'i ziyaretinde, Kayseri'nin özellikle sanayi ve ticarette dinamo şehir olduğunu vurguladı. 

Kayseri'nin yaklaşık 2500-3000 yıllık bir ticaret geleneği olduğunu ifade eden Işık, "Bu sadece Kayseri'nin gelişmesine değil, Türkiye'nin gelişmesine de bugüne kadar çok büyük katkılar sağladı. Türkiye'nin pek çok firması, Kayserili sanayici ve iş adamlarımızın firmaları. Türkiye'nin dünyaya açılmasında da Kayseri'nin ve Kayserililerin çok büyük rolü oldu. Kayserililerin en önemli özelliği girişimcilikleridir. Bu girişimcilik ruhu Kayseri'de var olduğu sürece, Allah'ın izniyle hem Kayseri hem de Türkiye gelişmesine devam edecek" diye konuştu.

Kayserilileri gıptayla izlediği bir noktanın da şehirlerine olan tutkuları olduğunu ifade eden Işık, bunun bütün şehirlere örnek olması gereken bir tavır ve özellik olduğunu anlattı. 

Kentteki üniversitelerdeki pek çok binanın hayırseverlerce yapıldığına dikkati çeken Işık, şöyle devam etti:

"Maneviyatı güçlü olan insanlar, hem dünyaya hem ahirete birlikte yatırım yapıyorlar. Bunu yaparken de şehirlerinin gelişmesini öncelik olarak belirliyorlar. Bu açıdan Kayseri, Türkiye'ye örnek gösterdiğimiz bir şehir. Şehir kültürü, hemşehrilik bilincinin en güçlü olduğu birkaç şehrimizden biri. Bu açıdan ben Kayseri'den çıkıp da Kayseri'yi unutmayan, hayır yapan bütün hemşehrilerimize teşekkür ediyorum. Bugün bizim ilk ziyaretimizin Büyükşehir Belediye Başkanımıza yapmamızın özel anlamı, yaklaşık 20 yıl efsane bir belediyecilik anlayışını ortaya koyan, çok başarılı hizmetler yapan ve sadece belediye hizmetleriyle değil alçak gönüllülüğü ve mütevaziliğiyle çok iyi iş yapan Mehmet Özhaseki, Kayseri'ye çok büyük hizmetler yaptı. Şu anda da partimizden Kayseri birinci sıra milletvekili adayı. Mehmet Bey'in Kayseri'de nasıl bir dönüşüm gerçekleştirdiğini ben de yakından biliyorum. Şimdi yerine gelen Mustafa Bey'e hayırlı olsun, Allah utandırmasın, Rabbim hizmetleri kaldığı yerden artırarak devam ettirmeyi nasip etsin diyorum. Kendisini tebrik ediyorum." 

Bakan Fikri Işık, Kayseri'deki temaslarıyla ilgili de bilgi vererek, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Genel Kurulu'nda Türkiye'de ilk defe Kayseri'den başlatacakları pilot çalışmayı açıklayacaklarını bildirdi.

- "Cem Uzan tarzı siyaset ortaya konuyor"

Işık, bir gazetecinin "Muhalefet partilerinin seçim vaatleri sanayicileri nasıl etkiler?" diye sorması üzerine, şunları söyledi:

"Muhalefet partilerinin iktidar olma iddiası olmadığı için.... Teşbihte hata olmasın, bunların kılavuzu Cem Uzan. Biliyorsunuz Cem Uzan 2002 yılında yüzde 10 barajını aşmak için bir dizi vaatte bulunmuştu. Fakat ne Cem Uzan yüzde 10 barajını aştı ne de siyasette bir daha varlık gösterebildi. Şu an da CHP'nin belki yüzde 10 baraj problemi yok ama mevcudu koruma problemi var. MHP'nin mevcudunu koruma problemi var. Yani ülkeye iktidar olup hizmet etmek yerine kendi koltuğunu koruyabilmek için Cem Uzan tarzı siyaset ortaya konuyor. Milletimizin bunu ciddiye alması mümkün değil. Zaten kimse çok dikkate değer bulup da üzerinde ciddi bir tartışma yapmıyor. Çünkü CHP'nin iktidar olma şansı yok, MHP'nin iktidar olma şansı yok, zaten HDP bambaşka bir kulvarda. Dolayısıyla milletimiz bunu ciddiye almadığı gibi sanayici ve iş adamlarımızın da ciddiye almasını beklemiyoruz."

Türkiye'nin ölçüsüz, hesapsız vaatlerden çok çektiğini dile getiren Işık, "(İki anahtar vereceğiz) diyerek milletin elindeki anahtarların nasıl alındığını biliyoruz. Gökteki yıldızları vaat edip memleketi nasıl ekonomik krizlere soktuklarını biliyoruz. Allah için vaatlerde bunların hiçbiri Haydar Baş'ın eline su dökemez ama bunların hiçbirisinin toplumda karşılığı yok. Herkes biliyor ki bunlar ne iktidar olur ne de bu vaatler gerçekleştirilir" ifadelerini kullandı.

- "Kayseri'de iktidar olamayan, Türkiye'de iktidar olamaz"

Işık, dikkat edilmesi gereken başka bir konu olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Türkiye'yi bir Gezi tuzağına düşürmek istediler. Milletimiz bunu fark etti ve bu Gezi tuzağına düşmedi. Daha sonra milletimize karşı bir paralel kumpas yapıldı. Paralel kumpasa, paralel tuzağa da bu millet düşmedi. Şimdi memleketi popülizm tuzağına çekmeye çalışıyorlar. Türkiye için tehlikeli olan budur, popülizm tuzağıdır. Eğer her seçim döneminde bu ülke popülizme kayarsa, elde ettiği kazanımları kaybetme riskiyle karşı karşıya kalır. Üretimin olmadığı, üretmeden vaat edilen refah artışının memleketin geleceğine ipotek koyacağını hiçbirimiz unutmamalıyız. Bu bizim açımızdan bir anlayış olmalı. Bu açıdan değerlendirdiğimizde kimsenin ne CHP'nin ne de dün açıklanan MHP'nin vaatlerini çok ciddiye almadığını biliyoruz."

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün Kayseri'de miting yaptığını anımsatan Işık, "Kayserili, Sayın Kılıçdaroğlu'na bir mesaj vermiş; 'sen demiş bize pahalı gelirsin, biz seni alamayız' demiş. Kayseri'de iktidar olamayan, Türkiye'de iktidar olamaz. Bütün seçimlere bakın, iktidarın işaret fişeği Kayseri'den atılır. Eğer Kılıçdaroğlu'nun Kayseri programı buysa, demek ki Türkiye'de hiçbir şekilde siyasi iddiasını sürdüremez. Gördüğüm kadarıyla Sayın Kılıçdaroğlu'nun bütün gayreti seçim sonrasında koltuğunu tartışmaya açmamak. Yoksa memleketi idare etmek gibi bir durumu yok" dedi. 

- Gebze'de çip fabrikası kuruluyor

Işık, Kılıçdaroğlu'nun konuşmalarında "yüksek teknolojiyi desteklemek gerektiğini" söylediğini vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz zaten yüksek teknolojiyi destekliyoruz. Sayın Kılıçdaroğlu'nun dünyadan haberinin olmadığını biliyoruz, Türkiye'den de haberi yok. Kayseri yüksek teknolojili üretimde Türkiye'de 5. bölge. Hele bu yatırım OSB'de olursa 6. bölge. Dün Kayseri meydanına gelen ana muhalefet Genel Başkanı'nın bundan haberinin olmaması ne kadar hazin değil mi? Bu şu an yürürlükte. Efendim, 1 milyar dolar istemiş iş adamı, çip fabrikası kuracakmış, o da 'hemen ben çıkarır verirdim' diyor. Mübarek milyar milyar dolar dağıtıyor. Çip fabrikasının kurulması kararını biz zaten aldık ve Gebze'de TÜBİTAK arazisinde çip fabrikası kurulacak, çalışmalar başladı. Bundan haberi yok. Dünyadan haberi yok, söylemleri tam demode söylemler. OSB'lerde endüstri meslek liseleri kuracakmış. Uyan da balığa gidelim. Şu anda 42 endüstri meslek lisesi var OSB'lerin içinde. Bir de ne yapacaklarmış, yatılı olacakmış. Hiç eğitimden senin danışmanın yok mu? Artık ortaokul, lise düzeyinde yatılı okulun dönemi kapanalı ne zaman oldu? O yaştaki gençlerimizi, yavrularımız biz niye yatılı okutalım, bir mecburiyet yoksa? Yatılı okutmaktan kastın ne? Ne eğitimi biliyor ne sanayiyi biliyor ama seçim gelince, koltuğu koruma hesabıyla bu kadar alelacele bazı şeyleri peş peşe söyleyince, her söylediği hatalı çıkıyor. O açıdan Kayseri'nin ciddiye almadığını, Türkiye'nin ciddiye alacağını kimse düşünmesin. Kayseri de ciddiye almadığını dün meydanda gösterdi. Bundan sonrasını milletimiz zaten en güzel şekilde değerlendiriyor, takdir ediyor."

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de Bakan Işık'a çalışmaları hakkında bilgi verdi.