BURDUR (AA) - Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürü Adnan Yılmaztürk, kamusal alanda bir şeyler toplayan yerli ve yabancılara izin belgelerinin sorulmasını, belgesi olmayanlar hakkında kendilerine bilgi verilmesini istedi. 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen "Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi" kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Burdur Şubesi ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) koordinasyonunda Burdur Arkeoloji Müzesi salonunda çalıştay düzenlendi. 

Yılmaztürk, çalıştayda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin biyoçeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgelerinden biri olduğunu söyledi. 

Bu zengin çeşitliliğin Türkiye'yi biyokaçakçılık açısından cazibe merkezi haline getirdiğini anlatan Yılmaztürk, "Biyokaçakçılık ticari, koleksiyon, bilimsel, kimyasal ve tıbbi amaçlı yapılabiliyor. Bu çeşitlilik turistik ve doğa turlarıyla yurt dışına çıkarılabiliyor. Ancak bakanlığımız, yaptığı çalışmalarla kaçakçılığa karşı tedbirlerini alıyor" dedi.

- Jandarmaya ya da ekiplere bilgi verin

Yılmaztürk, daha önce de Antalya ve Isparta'da biyokaçakçılıkla mücadele kapsamında çalıştaylar düzenlediklerini kaydetti. 

Bu konuda kamu kurum ve kuruluşlarından ve vatandaşlardan hassas olmalarını isteyen Yılmaztürk, "Kamusal alanda bir şeyler toplayan yerli ve yabancılara izin belgeleri sorulmalı, izin belgeleri yoksa jandarmaya ya da Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ekiplerine bilgi verilmeli" diye konuştu. 

Vali Yardımcısı Bahir Altunkaya ise Orman ve Su İşleri Bakanlığının biyokaçakçılıkla mücadele rehberine göre Türkiye'de yaklaşık 15 bin bitki türünün olduğunu bildirdi.  

Türkiye'nin dünyanın en zengin biyoçeşitliliğe sahip ülkelerinin başında geldiğini anlatan Altunkaya, toplum olarak bu değerlere sahip çıkılması gerektiğini dile getirdi. 

Başka ülkelerin Türkiye'deki zenginliklerden izinsiz faydalanmalarına engel olunması gerektiğini belirten Altunkaya, şöyle konuştu:

"Bitki türlerinin zengin olması, bir çok hayvanın kendisine yaşam alanı bulabilmesi Türkiye'yi biyoçeşitlilik açısından zengin kılmıştır. Ancak biyokaçakçılık ülkemizin biyoçeşitliliğini tehdit etmektedir. Kaçakçılıktan dolayı kaybımız her geçen gün artmaktadır. Bu zenginliğin yurt dışına kaçırılmasını önlemek için yetkililerin bu konuyu iyi bilmeleri ve vatandaşları bilinçlendirmesi gerekiyor."

Biyokaçakçılıkla mücadelede yasal ve kurumsal yapıdaki eksiklikler ve bunlara yönelik önerilerin ortaya konulması, biyolojik kaynakların izinsiz yurt dışına çıkarılmasının ve çeşitli amaçlarla izinsiz kullanılmasının önlenmesi amacıyla düzenlenen çalıştayda Antalya, Burdur ve Isparta'nın sahip olduğu biyolojik çeşitliliği tanıtan film gösterildi.