ANKARA (AA) -    Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün 2013'de başlattığı "Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi" bu yıl 81 ilde tamamlanacak. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, biyokaçakçılığın ekonomik kayıplara, birey sayısında azalmalara, popülasyon ve tür kaybı ile ekosistemin tahribatına yol açtığını bildirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün 2013'de başlattığı projenin 41 pilot ilde uygulanmasının ardından bu yıl  81 ilde yaşama geçirilmesi öngörülüyor. 

Proje kapsamında ilgili kurumlarla işbirliği ve eşgüdüm sağlanarak biyokaçakçılığın önlenmesine yönelik yasal, kurumsal ve idari önlemler göndeme getirilecek. 1,5 milyon lira bütçeli proje süresince basılı ve görsel materyaller kullanılarak biyokaçakçılık konusunda halkın farkındalığı artırılacak ve desteği alınacak. Biyokaçakçılığa karşı uygulanan idari ve cezai yaptırımların da artırılması da projeyle hedefleniyor.

Biyokaçakçılığı önlemek için yürütülen bilgilendirme çalışmaları kapsamında, geçen yıl 41 ilde düzenlenen çalıştayların ve seminerlerin yanı sıra sahil güvenlik birimlerine 28 noktada biyokaçakçılıkla mücadele seminerleri verildi. "Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi" bilgilendirme çalışmaları bu yıl 81 ilde sona erdirilecek.

-"Türkiye genetik kaynaklar açısından bir cazibe merkezi"

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, endemizm oranının ve genetik çeşitliliğin yüksek olmasının Türkiye’yi genetik kaynaklar açısından bir cazibe merkezi haline getirdiğini vurguladı. Eroğlu, "Ülkemiz gibi biyolojik çeşitliliği yüksek ülkeler özellikle genetik kaynaklar açısından biyokaçakçılığa maruz kalıyor. Sahip olduğumuz bu zenginliği korumak ve yabancılar tarafından izinsiz olarak tabiattan toplanmasını engellemek hepimizin görevi" değerlendirmesinde bulundu.  

-"Biyokaçakçılık ekonomik kayıplara da sebep oluyor"

Biyokaçakçılığın ekonomik kayıplara da neden olduğunun altını çizen Eroğlu, "Biyokaçakçılık birey sayısında azalma, popülasyon kaybı, tür kaybı, ekosistem dengesinin bozulması ve ekosistem tahribatına sebep oluyor. Çeşitli soğanlı bitki türleri, yılan türleri, kelebek ve diğer böcek türleri biyokaçakçılığa daha sık maruz kalıyor" ifadelerine yer verdi.