KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cafer Olcayto Sabancı, 12 binin üzerinde bitki türü olduğu belirlenen Türkiye'nin bu alanda büyük önem taşıdığını söyledi.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile AEÜ'nün iş birliğinde bir otelde düzenlenen "Biyolojik Çeşitlilik ve Biyokaçakçılık Çalıştayı"nda konuşan Sabancı, dünyada 37 bitki coğrafya bölgesinden bahsedildiğini, değişik türler bazında yapılan sınıflandırma sonucunda Türkiye'nin bu bölgelerin 3'ünde yer aldığının görüldüğünü dile getirdi.

Sınıflandırılan 37 bitki coğrafya bölgesinin 3 tanesinin Türkiye üzerinde çakıştığını vurgulayan Prof. Dr. Sabancı, "Avrupa-Sibirya Bölgesi, Akdeniz-Ege bölgelerini içeren Akdeniz bitki coğrafya bölgesi ve Hazar Denizi'ne kadar uzanan İran-Turan Bölgesi, Türkiye üzerinde çakışıyor. Her bir bölge, değişik bitki türleriyle ortaya çıkıyor" diye konuştu.

Türkiye'nin tür zenginliğinin çok fazla olduğuna işaret eden Cafer Olcayto Sabancı, şöyle devam etti:

"Son zamanlarda yapılan çalışmalara göre 12 binin üzerinde bitki türümüz var. Endemik bitki varlığımız bu türlerin yaklaşık 3'te 1'ini oluşturuyor. Avrupa'nın tamamında 12 bin bitki türünün olduğunu düşünürsek, ülkemizin ne denli önemli olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye, bitki genetik kaynakları açısından da bir orjin merkezi. Orjin merkezi, herhangi bir bitkinin ilk ortaya çıktığı yerdir. Gen merkezi de orjin merkezi veya daha sonra taşındığı yer de genetik çeşitliliğin en fazla olduğu yerdir. 1920'li yıllarda yapılan çalışmalarda, dünyada 8 orjin merkezi belirlenmiş Çin'den Güney Amerika'ya kadar. Bu merkezlerden 2 tanesi de Türkiye üzerinde çakışmaktadır. Mezopotamya'yı içeren Yakın Doğu ve Akdeniz bölgeleri. Bu da bizim genetik kaynakları açısından ne denli önemli olduğumuzu gösteriyor."

- Kırşehir'in bitki, hayvan ve sulak alan envanteri çıkarılacak

Orman ve Su İşleri 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç da Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2013 yılından itibaren tüm illerde biyolojik çeşitlilik ve biyokaçakçılık çalıştayları düzenlediğini hatırlatarak, hem o illerin bitki, hayvan ve sulak alan envanterlerinin çıkarıldığını hem de başta köylüler, sivil toplum kuruluşları olmak üzere bilinç oluşturulmasının amaçlandığını dile getirdi.

Kırşehir'in envanterinin de çıkarılacağını anlatan Karaağaç, "Öncelikle 'Kırşehir'de neye sahibiz, elimizde neyimiz var' diyerek envanter çıkarılacak. İhalesi yapıldı. Bitki, hayvan ve sulak alanlar açısından envanter yapılacak. Envanterin ve sahip olduğumuz değerlerin takibi ve izlenmesi ihalesi de yapıldı. Bunların korunup, ileri nesillere aktarılması için çalışmaları üniversitelerimizle yürüteceğiz" dedi.

Çalıştayın açılışına, Kırşehir Vali Yardımcısı Zekai Erdem, akademisyenler, polis ve jandarma ekipleri ile Orman İşletme Müdürlüğü personeli katıldı.