CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Suriye'deki krize siyasi çözüm bulmak amacıyla BM öncülüğünde rejim ve muhalefet heyetleriyle ayrı ayrı yürütülecek ve bugün Cenevre'de başlayacak görüşmeler öncesi gazetecilere açıklamalarda bulundu.

"Ankara'daki korkunç terör saldırısı için Türk halkına taziyelerimi sunuyorum" diyen de Mistura, bu sabah Türkiye'nin Cenevre'deki büyükelçisini arayarak duyduğu üzüntüyü paylaştığını ifade etti.

De Mistura, bugün görüşmelere ilişkin BM Güvenlik Konseyi'ni de (BMGK) bilgilendireceğini belirtti.

Çatışmaların durdurulması anlaşmasının büyük ölçüde uygulandığını ve kuşatma altındaki daha fazla bölgeye insani yardım ulaştırılabildiğini söyleyen de Mistura, ancak ulaştırılan yardımların yeterli olmadığını vurguladı.

Taraflar arasındaki görüş ayrılıklarına dikkati çeken de Mistura, görüşmelerin BMGK'nın 2254 sayılı Suriye'ye ilişkin kararı ve Cenevre Bildirisi çerçevesinde yürütüleceğinin altını çizdi.

BM'nin ateşkes ve insani erişim çalışma gruplarının bu hafta ve gelecek hafta eş zamanlı toplanacağını ve görüşmelere katkıda bulunacağını ifade eden de Mistura, "Benim bildiğim tek B planı savaşa geri dönmek, hatta şimdiye kadar gördüğümüzden çok daha kötüsüne" dedi.

İlk görüşme rejimle

De Mistura, dün ilk olarak kadınlardan oluşan danışma kuruluyla görüştüğünü, sonrasında ise Suriyeli muhaliflere nezaket ziyaretinde bulunduğu belirterek bugünkü görüşmelere rejim heyetiyle başlayacağını kaydetti.