VAN (AA) - Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Dursun Odabaş Tıp Merkezi'nde ilk defa yapılan böbrek nakliyle yeni yaşamlarına başlayan hastalara "geçmiş olsun" ziyaretinde bulundu.

Rektör Battal, Dursun Odabaş Tıp Merkezi Organ Nakil Merkezi doktorlarının gerçekleştirdiği ilk böbrek nakil ameliyatıyla yeni bir hayata başlayan 17 yaşındaki Emine Erten ile 24 yaşındaki Erhan Sarı'yı tedavi gördükleri hastanede ziyaret etti.

Dedesinin verdiği böbrekle hayata bağlanan Erten ve annesinin böbreği ile şifa bulan Sarı ile görüşen Battal, hastaların sağlık durumunun iyi olmasından mutluluk duyduğunu belirtti.

Battal, üniversite hastanesinin bölgeye, hatta önemli hastalıkların tedavisinde ülkeye hizmet veren bir konuma ulaştığını bildirerek, iki genç insanın sağlıklarına kavuşmasının önemine değindi.

Hastaların, kısa süre sonra taburcu edileceğini vurgulayan Battal, "Bu bölgemiz için çok önemli. Eğer bu ameliyatı burada yapamasaydık ya diyalize bağlı hayatlarına devam edeceklerdi ya da böbrek nakli düşündüklerinde de diğer nakil yapabilen hastanelere gidip aylarca, hatta yıllarca orada mağdur olacaklardı. Şimdi kendi memleketlerinde rahat şekilde nakilleri yapıldı. Bugün de evlerine gidebilecekler" dedi.

Bu nakillerin doktorları cesaretlendirdiğini anlatan Battal, bundan böyle böbrek ve ilik nakillerinin hastanelerinde rahatlıkla yapılabileceğini dile getirdi.

Hastane başhekimi Prof. Dr. Hakan Çankaya ise Doç. Dr. Aziz Sümer ve Doç. Dr. Özgür Kemik'in öncülüğünde genel cerrahi ünitesinin alışılmışın dışında başarılar elde ettiğine değinerek, devletin verdiği destek sayesinde hastanedeki cihaz ve ekipmanların kalite olarak ülke düzeyinin üzerine çıktığını kaydetti.

-Nakillerin yüzde 80'i canlı vericiden

Desteklerin devam etmesi durumunda hastanelerini, ülkedeki ilk beş hastane arasına sokmayı hedeflediklerini anlatan Doç. Dr. Aziz Sümer de kronik böbrek yetmezliğinin çocukluk çağlarında geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra da oluşabilen ve bölgede yoğun olarak görülen bir hastalık olduğuna dikkati çekti.

İlk kez böyle bir ameliyat yapıldığı için hastalarda çok ciddi çekince olduğunu anlatan Sümer, şöyle konuştu:

"Ancak bu iki ameliyatın başarılı geçmesi ve hastaların sağlığının çok iyi olmasından dolayı şuan da müracaatlar çok artmış durumda. Örneğin ocak ayına planladığımız 7 tane canlı vericili hastamız var. Biz şu anda sadece canlı vericili nakil yapabiliyoruz. Ama kadavradan da nakil yapmak istiyoruz. Burada beyin ölümü gerçekleşmiş insanların organlarının toprak olmasını istemiyoruz, onlardan alıp nakletmek istiyoruz. Eğer biz yoğun bakım ünitelerindeki meslektaşlarımızı beyin ölümü konusunda iyi yetiştirebilirsek, inanıyorum ki canlı vericiden çok kadavradan böbrek nakli yapacağız. Maalesef bu Türkiye'de çok sıkıntılı. Türkiye'de nakillerin yüzde 80'i canlıdan, yüzde 20'si kadavradan oluyor. Biz bunu tam tersine çevirmek istiyoruz."