Bulgaristan hükümetinin Lesova Sınır Kapısı’nda hafta sonu gerçekleştirdiği yolsuzluk operasyonunun yankıları halen sürerken, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda 10 kilometrelik TIR kuyruğu oluştu.

Geçtiğimiz Pazar günü, Bulgar yetkililer tarafından Lesova Sınır Kapısı’nda çalışan gümrük memurlarına yönelik rüşvet operasyonu sonucunda, sınır kapısında yeterli sayıda gümrük personelinin olmadığı iddia edildi. Öte yandan, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan giriş yapmak isteyen TIR’ların tamamını x-ray tarama sistemlerinden geçirmek isteyen Bulgar yetkililer, Türk tarafında uzun kuyruklar oluşmasına neden oldu.

“2 GÜNDE 1 KİLOMETRELİK YOLU GELEMEDİK”

İstanbul’dan Romanya’ya yük götürdüğünü söyleyen TIR şoförü Mustafa Bodak, 2 gündür 1 kilometrelik mesafeyi ancak kat edebildiğini belirterek, “Hiç kimse bizimle ilgilenmiyor. Bildiğimiz kadarıyla Bulgar rüşvet mi ne alıyormuş, o yüzden bütün araçları x-ray’e sokuyorlar. 2 günde 1 kilometrelik yolu gelemedik” diye konuştu.

Diğer bir TIR şoförü Sabri Özkıl da 2 gündür kuyrukta beklediklerini dile getirerek, “Bulgar’da gümrükçüleri yakalamışlar, o yüzden çalışmıyorlarmış” dedi.

Türk asıllı Bulgar vatandaşı TIR şoförü Salim Kasım ise Hamzabeyli Sınır Kapısı’ndan giriş yapmak için Pazartesi günü gecesinden itibaren beklediğini söyleyerek, “Kimse bizleri bilgilendirmiyor. Bu gidişle 2-3 gün daha buradayız galiba” şeklinde konuştu.

Bir TIR’ın 20 dakikada geçirilmesine anlam veremediğini kaydeden İhsan Terzi de, “İçeride hükümet mi kuruluyor tek başlarına? Kapıkule’de aynı Bulgaristan’ın tarafının kapısı ve orada böyle bir şey yok. Bir tek bu gümrükte bunları yaşıyoruz. Bulgaristan’ın 5 milyonluk nüfusu var. Bu Bulgar’a bir söz geçiremiyor muyuz?” diye konuştu.

Öte yandan, sınır kapısı istikametinde uzun kuyruklar oluşturan TIR şoförleri, bulundukları ortamda özel ihtiyaçlarının karşılanabileceği hiçbir alan olmadığını vurgulayarak, yetkililerden bir an önce bu anlamda gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.