Antalya Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı gerçekleştirildi. AK Partili Belediye Başkanı Menderes Türel’in CHP ve MHP sıralarında oturup sohbet etmesi renkli anların yaşanmasına neden oldu. Kırcami bölgesinin 1/1000’lik planı da meclisten oylanarak geçti, böylece artık Kırcami bölgesinin meclise gelecek herhangi bir durumunun kalmadığı belirtildi.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Aralık ayı meclis toplantısı Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in başkanlığında Antalya Su ve Atık Su İdaresi konferans salonunda gerçekleştirildi. 66 raporun görüşüldüğü gündemde, 93 teklif ilgili komisyonlara gönderildi. Aksu, Gazipaşa ve Muratpaşa ilçelerine ait imar planı değişiklikleriyle ilgili 6 madde gündemden çıkarıldı.

Gündem maddelerine geçilmeden önce Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya söz alarak Kasım ayı meclis toplantısında Ahmet Yaşar’ın belediyelerine hitaben bütçe planlarını özensiz düzenlediklerine ilişkin sözlerini eleştirdi ve Yaşar’ın art niyet taşıdığını söyledi.

Gündem dışı söz alan Gündoğmuş Belediye Başkanı Mehmet Özenen de gündem maddelerine geçilmesinin uzun sürdüğünü belirterek, “Ben her toplantıya gelmek için 5 saat yol gelmek zorundayım bu yolculuğu da her toplantıya katılmak için özen göstererek geliyorum. Toplantının ilk 1 saati gündem dışı konuşmalarla işgal edilmektedir. Biz de burada sabırsızlıkla acaba ne zaman gündem maddelerine geçeceğiz diye beklemekteyiz. Boşu boşuna vaktimizi işgal eden gereksiz konuşmalar yapılmaktadır. Biz bundan rahatsızız” dedi.

“80 DEĞİL, 40 KİLOMETRE”

CHP Grup Sözcüsü Songül Başkaya da, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel’in önceki dönemde 80 kilometre yağmur suyu drenaj hattı yaptıklarına ilişkin açıklamalarını eleştirerek, "Sizin döneminizde 80 kilometre yağmur suyu drenaj kanallı, sizden sonraki dönemde 40 kilometre yapıldığını biliyoruz. Yağmur suyu drenaj hattıyla ilgili büyükşehir olunca neler yapıldı?" dedi.

Başkan Türel, Başkaya’nın eleştirilerine cevap olarak, “Yağmur suyu master planıyla ilgili söylediğiniz konuyu geçen meclisimizde onayladık. Siz zaten bunu biliyorsunuz ama geçtiğimiz mecliste kabul oylarınızla uygulamaya sunduk. Farkında olmayabilirsiniz ama yağmur suyu master planımızı ilçelerimizde başlattık. Bekir Kumbul döneminde başlatılmış bir yağmur suyu master planı vardır. Biz göreve geldiğimizde 6 kilometreydi. Falez kavşağı ve Antalyaspor kavşağında 6 kilometrelik çalışma vardı. O dönemde başlayan bu çalışmalara biz de 5 senede 81 kilometreyi ekledik. Geçtiğimiz şiddetli yağmurlu günlerde de o bulvar ve caddelerde, kavşaklarda yağmur suyuyla ilgili bir sıkıntı olmadı. İyi ki bunları o dönemde yapmışız. Son 5 senede yapılan yağmur suyu kanalları ana hat olarak 3 bin 500 kilometre ve diğerleri borulama ve ufak boru çalışmaları geçmiş dönemde yapılmış. Yapanlardan da Allah razı olsun. 40 kilometre değilmiş. 6-7 aylık bir belediye olarak çalışmalarına yeni başlamış bir belediye olarak bu meselelerde idaremizin ve belediyemizin hedef gösterilmesinde bu geçmişte yapılan çalışmaları unutturmaya yönelik bir gayret olarak nitelendiriyorum. Bekir Kumbul döneminde yapılan 60 kilometre meselesi doğru değil. biz kapalı box dediğimiz düzenli yağmur suyu drenaj kanalından bahsediyoruz. Eğer siz açık kanalları da bu düzenli kapalı kanal olarak nitelendiriyorsunuz. Bekir Bey’in yaptıklarını hiçbir zaman küçümsemek için söylemiyorum aksine takdir ediyorum. Bizim verdiğimiz rakamlar şaşmaz” ifadelerini kullandı.

DAVET GELDİ Mİ, GELMEDİ Mİ?

Göreve geldiğinden bu yana ilk kez gündem dışı söz aldığını belirten Türel, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in Konyaaltı Sahili fikir projesinin tanıtımına davet edilmediği yönündeki sözlerini hatırlatarak, “Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in Beachpark projesinin toplantısına davet gelmedi olarak değerlendirmesi gerçekten beni üzdü. Davetin teyidi var. Bu davet cep telefonu mesajı ile yapılmış. Ancak mesaj ile davet edilmesi de hoş olmamış. Bu davetin sekretarya aracılığıyla yapmasını arkadaşlarıma bildirdim. Davet edilmediğiniz doğru değil, ama davet şekliniz de doğru değil. Maalesef bu konuda hata yapmışız. Önemli olan Antalya’dır Antalya için kimse davet beklemeden katılmalıdır. Davet edilmesi şık bir şekilde yapılmalıdır” diye konuştu.

"KIRCAMİ PLANI HAYIRLI OLSUN"

Saat 14.00’da toplanan büyükşehir meclisinde gündem dışı söz almalar ve uzayan konuşmalar nedeniyle 15.40’ta maddelerin görüşülmesine geçildi. 3’üncü maddeden görüşülen Kırcami bölgesinin Muratpaşa Belediye Meclisi’nde kabul gören 1/1000’lik plan, 1/5000’lik plana uyarlanarak gündeme tekrardan geldi. Gündeme gelen Kırcami bölgesinin 1/1000’lik planı oy çokluğuyla meclisten geçti. Böylece Kırcami bölgesine ilişkin tüm planlar oylanmış ve meclislerden geçmiş oldu.

Oylamanın ardından açıklama yapan Başkan Türel, “İnşallah bu kanayan yarayı bir daha yaşatmayız. Kırcami planları için dava açacakları yönünde bazı duyumlar aldık. Artık bu insanların duygularıyla oynanmasın yazıktır günahtır. Biz mahkemelerde yaptığımız uygulamanın ne kadar doğru bir plan olduğunu savunuruz. Bir mahkeme söz konusu olursa sonuna kadar savunacağız ama bu davaları açan arkadaşlar sizlerin de arkadaşları hepimizin arkadaşları. Ben geçmişte bu konularda biraz cesur konuştum. Özellikle Ümit Uysal başkanımıza bizimle bir işbirliği yaptığı için teşekkür ediyorum. 5 senelik bir sorunu farklı bir partiye mensup iki başkan olarak çözebiliyoruz. Demokrasinin güzelliğini ifade etmek için söylüyorum. Antalya’nın menfaatleri söz konusuyla gerisi teferruattır. Kırcami planı hayırlı olsun” dedi.

MECLİSTE SÖZ KESME GERGİNLİĞİ

CHP Meclis üyesi Reşat Oktay, mecliste raylı sistem için hazırlanan sunumun ardından söz alarak hafif raylı sistemin maliyetini hakkında konuşmak istedi. Ahmet Büyükakça’nın vekaleten başkanlık ettiği sırada Oktay’ın sözünün Büyükakça tarafından kısa süreliğine kesilmesi üzerine mecliste gergin anlar yaşandı. Sözünün kesilmesine kızan Oktay, “Sizi Antalya halkına şikayet ediyorum. Mecliste üye olarak iki dakika konuşmamıza müsaade edilmiyor. Bir konu aktaracaktım vazgeçtim. Alın meclis sizin olsun” dedi.

Bunun üzerine AK Parti sıralarından Akseki Belediye Başkanı İsmet Uysal’dan cevap geldi. Uysal, Oktay’a “Otur yerine meclisi karıştırma” dedi.

BAŞKAN TÜREL, CHP VE MHP SIRALARINDA

Meclisi Ahmet Büyükakça’nın vekaleten yönettiği süre içerisinde Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel, CHP ve MHP sıralarına geçerek oturdu. Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal’la kısa süreliğine sohbet eden Türel, daha sonra MHP sıralarına geçerek MHP Grup Sözcüsü Selçuk Senirli ile sohbet etti. Türel’in parti sıralarını gezerek sohbet etmesi mecliste renkli anların yaşanmasına neden oldu.