ANKARA (AA) - Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Başkent Doğalgaz arazilerimizi geri vererek açtığı davalardan vazgeçecek. Bizim de karşı davamız varsa, biz de geri çekeceğiz" değerlendirmesinde bulundu.

Belediyeden yapılan açıklamaya göre, Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ (Başkentgaz) arasında, Sıhhiye'deki eski EGO Genel Müdürlüğü arazisinden kaynaklanan ihtilaflarla ilgili uzlaşma protokolü yapılacak.

Melih Gökçek, Belediye Meclisinin olağan toplantısında, Başkent Doğalgaz ile Büyükşehir Belediyesi arasında geçmişten gelen bazı anlaşmazlıklar olduğunu, yapılacak protokolle anlaşmaya varılacağını belirtti.

"Başkent Doğalgaz arazilerimizi geri vererek açtığı davalardan vazgeçecek. Bizim de karşı davamız varsa, biz de geri çekeceğiz" ifadelerini kullanan Gökçek, şöyle devam etti:

"Başkentgaz ile Ankara Büyükşehir Belediyesi arasında öteden beri büyük ihtilaflar var. Biz daha önce Ulus'taki Anafartalar Çarşısı, Ulus Çarşısı, Gençlik Spor Genel Müdürlüğü ve Gümrük Bakanlığının bulunduğu binaları Sosyal Güvenlik Kurumu ile takas etmeye karar vermiştik. Takas konusunda Meclis'ten de karar çıkardık. Tam tapuya gittiler, bir de baktılar ki tapuda bizim eski EGO'nun 41 bin metrekarelik arsası, bizim üzerimizden Başkentgaz'ın üzerine geçmiş aylar önce. Haberimiz yok, şok olduk. Üzerinde kamu haczi var. Kamu haczi olduğu için hemen Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünü aradık. Epey tartışmadan sonra bunun kanunen devredilmesi mümkün olmadığından, bize hemen yeniden iade etti. Fakat çok enteresan, 15 dakika içinde karşı tarafın haberi oldu ve ertesi sabah hemen ihtiyati tedbir kararı verdiler."

İhtiyati tedbir kararını kaldırmak için mahkemeye başvurduklarını aktaran Gökçek, mahkemelerin, yetki karmaşasından dolayı konuyu birbirine devrettiğini ve konunun halen Yargıtay'da olduğunu vurguladı.

Gökçek, Başkentgaz'ın, Büyükşehir'in 2 ayrı arazisine daha dava açtığını ve ihtiyati tedbir kararı aldırdığını bildirdi. 

- "Gelin, sulh olalım dediler"

Büyükşehir Belediyesi ile Başkent Doğalgaz arasında uyuşmazlık konularının devam ederek bugüne dek sürdüğünü aktaran Gökçek, şunları kaydetti:

"Tabii Başkentgaz da ister istemez değişik konularda sıkıntı yaşamaya başladı. Sonra da dediler ki 'Gelin sulh olalım'. Biz de şunu söyledik, 'Sulh olmamızın tek yolu, arazimizin bize iadesinden geçer, aksi takdirde bizim bunu kabul etmemiz mümkün değil. En azından 160 milyon lira değerinde olan böyle değerli bir yer. Bunu vermeyiz' dedik. 'Birinci şartımız, bu 3 tane açmış olduğunuz davadan vazgeçeceksiniz, sonra karşılıklı olarak bizim de davamız varsa, biz de vazgeçeceğiz ve normal şartlarda AYKOME’nin belirlediği fiyatlardan da sizden, diğer kazı bedellerini vs. alacağız.' Bu manada bir anlaşma yaptık."

- "Gazın merkezinde kalmak istediler"

Gökçek, Başkent Doğalgaz yöneticilerinin, halen bulundukları Sıhhiye'deki yerin, tüm Ankaralılar tarafından "gazın merkezi" olarak bilindiği gerekçesiyle aynı alanı merkez yapmak istediklerini öne sürerek,  "41 dönümlük arazinin 10 dönümünü, mahkeme kararı bedeli üzerinden satmamızı istediler. Netice itibariyle biz burayı zaten satacağız. Biz de bunu kabul ettik ve arazinin 10 bin metrekaresini kendilerine vereceğiz" ifadelerini kullandı.

Olağan toplantıda, daha sonra "sulh ve uzlaşma protokolü taslağı", oy çokluğuyla kabul edildi.