ANKARA (AA) - Geleneksel ahşap sanatları ve cami dekorasyon ürünleri ihraç eden, Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) iştiraki KOMAŞ'ın yeni fabrikası törenle açıldı.

Kazan Keresteciler Sanayi Sitesi'ndeki fabrikanın açılış töreninde konuşan KOMAŞ Genel Müdürü Emre Demiralp, TDV'in kuruluşu olan KOMAŞ'ın çalışmaları hakkında bir verdi.

Kuruluş aşamalarında kapı, doğrama gibi yapı elemanlarının imalatı hedeflendiğini, sektördeki boşluk, ihtiyaçlar ve gelen talepler doğrultusunda üretimi çeşitlendirdiklerini belirten Demiralp, "Daha sonraki süreçte Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar ulaşmış, kültürümüzün bir parçası olan geleneksel Türk-İslam ahşap sanatlarına yöneldik" dedi.

Bilgi, tecrübe, maharet ve sabır gerektiren bu işte, Türk-İslam el sanatları konusunda yetişmiş ahşap ustalarını istihdam ettiklerini dile getiren Demiralp, şunları söyledi:

"Ustalarımızın yılların getirmiş olduğu deneyimler ve birikimlerini ahşaba aktarmalarıyla, mihrap, minber, kürsü, rahle, kündekari kapı gibi sanat değeri olan imalatların tasarım ve üretimlerini yapmaya başladık. Bu sanatsal faaliyetlerle doğrudan bağlantılı olarak, kültürel zenginliğimizin bir parçası olan tarihi cami, köşk ve ahşap yapıların zaman içerisinde yıpranan ahşap unsurlarının da restore edilerek yenilenmesi ve bu eserlerin orijinalliğinin bozulmadan geçmişten geleceğe aktarılmasını da sağlıyoruz."

- Ahşap dekorasyon ürünleri dünyayı süslüyor

Demiralp, kuruluş aşamasında sadece kurum içine hizmet etmeyi düşündüklerini ancak ürün kalitesiyle sektörde önemli bir yer edindiklerini belirterek, "İşletmemiz geleneksel sanatlarımızı gururla farklı coğrafyalara taşıyan, markalaşmış, aranılan ve güvenilir bir noktada bulunmaktadır. En son teknoloji kullanılan fabrika tesislerinde, yılların tecrübe ve deneyimiyle ahşap, sanata dönüştürülmektedir. Kamu kurum ve kuruluşları, STK'lar ve özel şirketlerin de talep ve ihtiyaçları karşılanan tesislerimizde üretilen ürünler, yurdumuzun dört bir köşesinin yanında, Amerika'dan Rusya'ya, Avustralya'dan İsviçre'ye, Fransa'dan Hollanda'ya kadar dünyanın dört bir köşesinde de gururla yer almaktadır" diye konuştu.

Daha önce Ankara Siteler'de faaliyet gösterdiklerini ifade eden Demiralp, işletmenin fiziki yapısı itibarıyla talepleri karşılayamaz duruma geldiğini, bunun üzerine Kazan Keresteciler Sanayi Sitesi'nde bin 850 metrekare kapalı alana sahip fabrika binasını hizmete aldıklarını belirtti.

Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Ekrem Keleş'in yaptığı duanın ardından fabrikanın açılışı gerçekleştirildi.

Törene, TDV Mütevelli Heyeti İkinci Başkanı Mazhar Bilgin, Kazan Kaymakamı Murat Duru, Belediye Başkanı Lokman Ertürk ve İlçe Müftüsü Halil Karagöz de katıldı.