ÇANKIRI (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği Onursal Başkanı Mehmet Doğan, Mehmet Akif Ersoy'un İstiklal Marşı'nda Türk milletini anlattığını belirterek, eserin yazılış hikayesinin de milli şairi anlattığını söyledi.

Doğan, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörlüğünün konferans salonunda düzenlenen "Çanakkale Şehitlerinden İstiklal Marşı'na Mehmet Akif Konferansı"nda Çanakkale Savaşları ile milli mücadelenin birbirinin devamı olduğunu dile getirdi.

Çanakkale'de atılan tohumların milli mücadelede yeşerdiğine dikkati çeken Doğan, "Yakın tarihimizi eğer bir yazar veya şairden takip etmek istersek, bu isim hiç şüphesiz Mehmet Akif'tir. Akif, Balkan Harbi'nden beri tarihimizin içinden geçen bir şahsiyet. Akif'in Birinci Dünya Savaşı'nda da vazifeler aldığını biliyoruz. Berlin'e Müslüman savaş esirlerine hitap etmek için gönderildiğini biliyoruz. Berlin'den dönüşü de tam Çanakkale'nin Deniz Zaferi günlerine rastlamaktadır" diye konuştu.

Doğan, Mehmet Akif'in iki milli marşın sahibi olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Mehmet Akif Ersoy'un bilmemiz gereken en azından bize armağan 2 milli marşı var. Bir tanesi hepimizin bildiği resmi marşımız İstiklal Marşı. Bunun dışında Akif'in hiçbir zorunluluk olmadan ezberlenen, okunan bir şiiri daha var. Çanakkale'de kahramanca savaşıp şehit düşen 'Çanakkale Şehitlerine' adlı şiiridir. Bu şiir, İstiklal Marşı gibi mecburiyet olmadan okuduğumuz, tekrarladığımız, heyecan duyduğumuz bir şiirdir. Bu anlamda hiçbir şair Mehmet Akif’in yanına bile yanaşamamıştır. Akif, Medine'yi ziyaret etmiştir. O ruh hali içinde Çanakkale şehitlerine şiirini yazmıştır. Şiirde kullanılan birçok kavramın buna delalet ettiği kanaatindeyim."

İstiklal Marşı'nın Türk halkını anlattığını dile getiren Doğan, "Mehmet Akif Ersoy, İstiklal Marşı'nda bizi, milletimizi, kimliğimizi anlatıyor ama onun yazılış hikayesi de bize Akif'i anlatıyor. O yüzden 'Akif' denildiği zaman İstiklal Marşı'nı hatırlamamak mümkün değil, 'İstiklal Marşı' denildiğinde de Akif'i ve onun insan olarak gerçekten örnek şahsiyetini ve ahlakını hatırlamamak mümkün değil" ifadesini kullandı.

Doğan, Mehmet Akif'in milli mücadele döneminde Ankara'ya davet edilen ilk şair olduğunu anımsatarak, daveti hemen kabul ettiğini söyledi.