ÇANKIRI (AA) - Çankırı Valiliği ile Sudan Cumhuriyeti Orta Darfur Eyaleti arasında "Kardeş Şehir" protokolü imzalandı.

Vali Vahdettin Özcan, Valilikte düzenlenen törende, Sudan ile Türkiye ilişkilerini yakından takip ettiğini belirtti. 

İki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinden büyük mutluluk duyduğunu vurgulayan Özcan "Bugün Çankırı Valiliği ile Sudan Cumhuriyeti Orta Darfur Eyaleti arasında 'Kardeş Şehir' işbirliği imzalamasından mutluluk duymaktayım. Bundan sonra ilişkilerimiz daha da gelişerek devam edecektir. Sizi burada 5 gün süreyle misafir etmekten memnunuz. Çankırı misafiri seven, yaren kentidir" dedi.

Özcan, Orta Darfur'u ziyaret edip ihtiyaçları yerinde belirleyeceklerini vurgulayarak, "Büyükelçinin vermiş olduğu sözlerin bize düşen bölümlerini yerine getireceğiz. En kısa zamanda Orta Darfur Eyaletinde olacağız" ifadesini kullandı.

Orta Darfur Eyalet Valisi Cafer Abdülhakim İshak da kendilerine gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türklerin misafirperver olduğunu anlatan İshak, "Türkiye Sudan elçisinin, Darfur Sultanı Ali Dinar'ın ziyareti ile dostluklarımız gelişti. Türkiye'nin Sudan'a yaptığı yardımların değerini de biliyoruz. Türkiye Sudan'a bütün alanlarda destek verdi ve vermeye devam ediyor. Tarihi ilişkilerin olduğunu biliyor ve bunlara tekrardan devam etmek istiyoruz. Bu nedenle bir anlaşma imzalamak istedik" dedi.

İshak, Çankırı ile Orta Darfur arasında benzerliklerin olduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dağlarımız, ekolojik yapımız birbirimize yakın. Bu ziyarette Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Biz gelirken bazı bakanlarımızı yanımıza aldık. Ziraat, tarım ve aile bakanlarımız bugün bizimle. Konuları hakkında da anlaşmalar yapmayı düşünüyoruz. Türk elçi ile konuştuğumuzda arıcılık konusunda gelişme sağlama sonucu çıkmıştı. Arıcılığı geliştirmek istiyoruz. Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Özellikle medrese eğitim öğretimi, teknoloji ve teknik alanlar, bazı hayvansal alanlarda işbirliği yapmak istiyoruz. Bize, Çankırı Karatekin Üniversitesinin her alanda destek vereceğini düşünüyoruz." 

Konuşmaların ardından anlaşma imzalandı.

Öte yandan İshak, Vali Özcan'a üzerinde ayet bulunan deve kuşu yumurtası, Vali Vahdettin Özcan da heyettekilere tuz lambası hediye etti.