ÇANKIRI (AA) - İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Şener, "Hep batılı filozofları ve düşünürleri örnek verdik. Başka toplumlarda kendimizi aradık. Aslında bu durum bir hastalık ve ciddi bir problemdir" dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyolojinin Renkleri Topluluğu tarafından "Yerli Sosyal Bilim Anlayışı Konferansı" Uluyazı Kampüsü Rektörlük Konferans Salonu'nda yapıldı.

Şener konferansta yaptığı konuşmada öğrencilerle bir araya gelip onlarla konuşmayı çok önemsediğini kaydetti.

Düşünür yetiştiren bir ülkeyken belli bir yerden sonra düşünür yetişmediğini belirten Şener, "Hep batılı filozofları ve düşünürleri örnek verdik. Başka toplumlarda kendimizi aradık. Aslında bu durum bir hastalık ve ciddi bir problemdir. Sosyoloji nesnel bir durum değildir. Her toplumda ve kültürde farklı tutum gösterir. Batı toplumunun sosyolojik yapısı bize uygun değildir" dedi.

Siyasi ve ideolojik yaklaşımlarla toplum üzerinde çalışma yapılmayacağını vurgulayan Şener, "Bir takım siyasi ve ideolojik yaklaşımlarla bir millet şekillendirilemez. Sosyal bilimler bir takım kavramlarla hareket eder ve bu kavramlar dünyasında her milletin kendine özgü kavramları vardır. Sosyal düşünceyi oluşturmak için bazı kavramları oluşturabilmeliyiz ve içini de doldurabilmeliyiz. Sosyolojik değerler din, ahlak ve gelenekler üzerine kuruludur" ifadelerini kullandı.

Şener şöyle devam etti:

"Bilinçli bir toplum olamadığımız zaman bazı sorunlarla karşılaşıyoruz. Değer dünyasını ihmal ettiğimiz için insanın ahlaksal olarak zaten halledilmesi gereken bazı olayları hukukla halletmeye çalışıyoruz. Bu durumda da doğal olarak dava dosyaları yığılıyor ve hukuk aksıyor. Sorunlarını hukuk yoluyla çözemeyen insanlar bu sefer de çözümü kendi yöntemlerinde arayarak şiddete yöneliyorlar. Sosyolojiyi yeniden anlama ve anlamlandırmalıyız."

Konferansın sonunda Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli, Prof. Dr. Sami Şener'e tuz lambası hediye etti.