Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Peşmerge’nin geçişi ile ilgili “Geçişlerin sağlanmasında sorun yok. Geçişler her an olabilir. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yok” dedi.

Bakan Çavuşoğlu,bir televizyon kanalında gündemdeki soruları cevapladı. Peşmerge’nin Kobani’ye gidişinin ne zaman başlayacağı sorusuna Çavuşoğlu, Türkiye’nin bölgeye bakışının net olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Kobani’nin düşmemesi konusunda Türkiye, hassastır. Sınırımızın ötesindeki meseleler bizi ilgilendiriyor. Tek başına Kobani’nin çıkması, Suriye içinde olup biten hatta Irak’ta olup bitenlere göz yummanın gerçekçi olmadığını da söylüyoruz. Türkiye’nin PKK ve PYD’ye bakışı değişmedi. Bunun müteffiklerimizle de paylaşıyoruz. Kobani’de atılan adımları zamanında Türkiye teklif etmiştir. Özgür Suriye Ordusu’nun gelmesi, Irak’ın ya da Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Irak Anayasası’na göre kurulmuş güvenlik güçlerinin buraya gelebileceği konusunda.”

Bakan Çavuşoğu, PYD ile Özgür Suriye Ordusu ve PYD ile Peşmerge arasında da güven bunalımı olduğuna dikkat çekerek, “Peşmerge daha fazla güvenlik gücü göndermek istedi. PYD buna karşı çıktı. Geçişler konusunda siyasi irade mevcut. Bu konuda Peşmege veya Kürdistan Bölgesel Yönetimi Meclisi’nin onayı da var. Türkiye’de buna ‘tamam’ demiştir. Askerlerin, güvenlik görevlilerin gerçekleştireceği bir süreçtir.

Geçişlerin sağlanmasında sorun yok. Geçişler her an olabilir. Bu konuda herhangi bir sıkıntı yok” ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, konuyu Kobani ekseninde görmenin yanlış olacağını belirterek, IŞİD’in Bağdat’a yaklaştığını ve ayağa kalkılmadığını, sessiz kalındığını söyledi.

Çavuşoğlu, Kobani’ye yardımlarla ilgili şu bilgileri verdi:

“Oraya sürekli insani yardımları gönderiyoruz. 650‘den fazla TIR ve kamyonla oraya 11 milyar dolar civarında insani yardım yapmışız. Kuzey Suriye’ye, sıfır bölgelere yaptığımız yardım ise 310 milyon doları geçmiş.”

Salih Müslim’in Peşmerge’nin Kobani’ye geçişi konusunda Türkiye’yi suçlamasına ve Türkiye’nin gerekli yardımları yapması konusunda, Müslim’in söylediklerinin doğru olmadığını kaydeden Bakan Çavuşoğlu, “Onlar bizden diğer bölgelerdeki PYD’lilerin Türkiye’den geçmesini istediler. Buna kesinlikle ‘hayır’ dedik. İnsani yardımı yapıyoruz, Peşmerge’nin gelmesi konusunda sorunu PYD yaratmıştır” şeklinde konuştu.

Geçişlerde Peşmergenin arasında PKK güçlerinin yer almayacağını söyleyen Çavuşoğlu, aynı sorunların başka şehirlerde de çıkabileceğini ifade etti.