İSTANBUL (AA) - Türk şirketlerinin hem saydamlık hem de performans kategorilerinde küresel ortalamanın üzerinde sonuçlar elde ettiği bildirildi.

Sabancı Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre, Üniversite'nin Kurumsal Yönetim Forumu tarafından, Akbank'ın ana sponsorluğu ve Deloitte Türkiye'nin derecelendirme ve rapor desteğiyle yürütülen Karbon Saydamlık Projesi (CDP) İklim Değişikliği Programı'nın Türkiye raporu kamuoyuyla paylaşıldı.

CDP Türkiye 2015 İklim Değişikliği Raporu'nun açıklandığı toplantının açılışında konuşan Akbank Yatırımcı İlişkileri ve Sürdürülebilirlik Bölüm Başkanı Cenk Göksan, iklim değişikliği hakkında farkındalığı artırmak amacıyla destek vermeye başladıkları CDP Türkiye projesinin, hedeflerine doğru ilerlemesinden mutluluk duyduklarını belirtti.

Göksan, "2010 yılında biri gönüllü 11 firmanın katılımıyla başlayan proje, her yıl önemli artışlarla daha iyi bir yere geldi" ifadesini kullandı.

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Genel Sekreteri Christiana Figueres de Paris Zirvesi'nin mevcut kalkınma modellerini dönüştürme, karbon salım miktarlarını şeffaf şekilde açıklama ve nötrleme ve bol fırsatlar içeren bir geleceğin tohumlarını atma konusunda şans vereceğini kaydetti.

CDP Yönetim Kurulu Başkanı Paul Dickinson ise geçen 5 yıl içinde şirketlerin enerji verimliliği teknolojilerini ve bunların yararlarını dikkate almasında büyük bir artış görüldüğüne dikkati çekerek, artık yatırımcı gruplarının da şirketleri iklim değişikliği konusunda daha iyi performans göstermeye zorladığını vurguladı.

Sabancı Üniversitesi Kurumsal Yönetim Forumu ve CDP Türkiye Direktörü Melsa Ararat da "CDP Türkiye 2015 İklim Değişikliği Raporu, Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi içinde yer alan şirketlerin önemli bir bölümünün, farkındalığın ötesinde iklim değişikliği risklerini yönetme konusundaki piyasa baskılarına aktif yanıt verdiklerini gösterdi" değerlendirmesini yaptı.

 

- "CDP Türkiye 2015 İklim Liderleri" ödüllendirildi

 

Toplantıda konuşmaların ardından CDP Türkiye 2015 İklim Liderleri Ödül Töreni düzenlendi. Törende, CDP İklim Performans Liderlik Endeksi (CPLI) ve CDP İklim Saydamlık Liderlik Endeksi (CDLI) olmak üzere iki ana dalda ödüller verildi.

Garanti Bankası, CPLI endeksinde yer alan ve Küresel A Liderlik Listesi'ne giren tek Türk şirketi olurken, bu kapsamda "CDP İklim Performans Lideri" ödülüne layık görüldü.

Yerel olarak belirlenen CDLI endeksinde giren Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Brisa, Garanti Bankası, Turkcell İletişim Hizmetleri ve Arçelik ise "CDP Türkiye İklim Saydamlık Ödülleri" kapsamında ödül aldı.

 

- CDP Türkiye 2015 İklim Değişikliği Raporu bulguları

 

CDP Türkiye İklim Değişikliği Programı kapsamında, bu yıl CDP Küresel İklim Değişikliği Raporu'na paralel olarak son 5 yılı kapsayan bir analiz de yapıldı.

Buna göre, CDP İklim Değişikliği Programı kapsamında yanıt veren şirket sayısı rakamlarında en fazla artışın kaydedildiği ülke yüzde 250 ile Türkiye oldu. Türkiye’de, aynı zamanda emisyon azaltım çalışmaları açısından da yüzde 300 artış kaydedildi.

Türk şirketleri hem saydamlık hem de performans kategorilerinde küresel ortalamanın üzerinde sonuçlar elde ederken, emisyon azaltım hedefi belirleme ve emisyon verilerinin doğrulanması konularında ise küresel ortalamanın gerisinde kaldı. 

Türk şirketlerinin iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen fiziksel risklere karşı daha duyarlı olduğu gözlemlendi. Ayrıca Türk şirketleri, iklim değişikliğinin belirgin fırsatlar sunduğunu da ifade etti.

Türkiye'den yanıt veren şirketlerin analizine göre, son beş yıl içinde doğrudan emisyonlarda yüzde 39 artış, dolaylı emisyonlarda yüzde 30 düşüş gözlendi.

 

- CDP 2015 Küresel İklim Değişikliği Raporu bulguları

 

CDP 2015 Küresel İklim Değişikliği Raporu sonuçlarına göre de son 5 yılda emisyon azaltma faaliyeti olan şirketlerin oranı neredeyse ikiye katlanarak yüzde 89'a yükseldi.

Doğu Avrupa ve Çin'de CDP'ye yanıt verme oranları ortalamanın çok altında bulunurken, Güneydoğu Asya ve Latin Amerika şirketlerinin çalışmalarında önemli ilerleme kaydedildi. Öte yandan Güney Kore, Birleşik Krallık ve İskandinavya'da yerleşik şirketler, iklim konusunda hesap verebilirliğin önemini kavramış gözüküyor.

Yatırımcıların giderek artan talepleri, bilimsel gerçekler ve bu alanda güçlenen siyasi iradenin ışığında, iklim değişikliğine karşı yürütülen mücadelede bir dönüm noktasına gelindi. Şirketlerin CDP aracılığıyla iklim değişikliğine ilişkin strateji ve bilgilerini açıklamasını isteyen yatırımcıların sayısı da CDP'nin kuruluşundan beri 20 kattan fazla arttı.